Københavnsk klimaindsats åbner op for dansk eksporteventyr

New York er blevet så inspireret af det københavnske klimakvarter ”Sankt Kjelds”, at byen nu vil lave sit eget. Den internationale interesse kan åbne døren for et dansk eksporteventyr, lyder det fra Københavns teknik- og miljøborgmester, som også har lanceret et Smart City-laboratorium nær Københavns Rådhus.

I løbet af denne uge har Dansk Industris kontor i New York, Danish Cleantech Hub, dannet rammen om et arrangement, hvor omdrejningspunktet var, hvordan danske løsninger inden for klimatilpasning kan videreføres til New York. .

17.03.2016

Sarah Stendorf Meier og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Internationalt anses København for at være fremme i skoene, når det gælder bæredygtig byudvikling. Et eksempel herpå er klimabydelen ”Sankt Kjelds” på Østerbro, hvor man har løst udfordringen med store mængder regn og samtidig gjort kvarteret grønnere og mere attraktivt at leve i. Den klimavenlige bydel har vakt så stor opsigt i New York, at byen nu vil lave sit eget klimakvarter efter københavnsk forbillede.

Læs også: New York og København indgår klimasamarbejde

Foreløbig er der lavet en 3-årig samarbejdsaftale mellem København og New York City Department of Environmental Protection. Og teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell, ser store muligheder i, at de københavnske løsninger kan sprede sig til andre storbyer:

”København har i samarbejde med en række danske virksomheder opbygget stor erfaring med klimatilpasning. Hvis andre storbyer kan lære af Københavns erfaringer, deler vi meget gerne ud af vores viden. New Yorks interesse for den københavnske måde at sikre en by mod skybrud vil være med til at åbne døren for et dansk eksporteventyr her og i andre storbyer verden over”, siger Morten Kabell.

Tre dage med gode takter
I løbet af denne uge har Dansk Industris (DI) kontor i New York, Danish Cleantech Hub, dannet rammen om et arrangement, hvor omdrejningspunktet var, hvordan danske løsninger inden for klimatilpasning kan videreføres til New York. Til arrangementet deltog repræsentanter fra otte afdelinger fra New Yorks bystyre, repræsentatner for Københavns kommun og ni danske virksomheder, der alle har været med til at skabe klimakvarteret ”Sankt Kjelds” på Østerbro.  

"Det der har gjort størst indtryk på mig, er den åbenhed parterne har udvist i forhold til nuanceret vidensdeling. Det har også været værdifuldt, at den danske delegation var indstillet på at optræde som samlet dansk industri-enhed over for New Yorks myndigheder i relation til at præsentere de løsninger, de har leveret for Københavns skybrudsplan og Klimakvarteret," udtaler Klaus Lehn Christensen, Projektleder for Danish Cleantech Hub.

Danish Cleantech Hub, Københavns Kommune og New Yorks Department of Environmental Protection skal nu evaluere på de mange input fra workshoppen og på den baggrund udvikle en handlingsplan for det videre forløb.

"Vi har diskuteret flere forskellige modeller for offentligt-private partnerskaber med henblik på at overføre den danske ekspertise til New York, f.eks. i form af et Klimakvarter, og er meget optimistiske oven på denne første runde udveksling," siger Klaus Lehn Christensen

Skulle andre virksomheder sidde med en fornemmelse af at de måske også kan bidrage med bæredygtige løsninger, så er alle virksomheder med et cleantech-bidrag være velkomne til at kontakte DI - Dansk Industris kontor i New York.  

Smart City laboratorium midt i København
Selvom København allerede er på forkant med de klimavenlige løsninger, er der på ingen måde skruet ned for ambitionerner. København vil  udvikle endnu flere smarte og bæredygtige løsninger. Derfor har kommunen indgået et samarbejde med tre globale partnere, der sammen skal udvikle det højteknologiske bylaboratorium, Street Lab, der skal ligge i centrum af København.

Data-laboratoriet skal udforske potentialet i nye, digitale løsninger, der kan gøre København endnu mere bæredygtig. Der bliver nemlig et stigende behov for at udvikle smarte, digitale løsninger, da flere og flere vælger at bosætte sig i byerne – både i København og i resten af verden. Og det øger presset på byens rum, infrastruktur og ressourcer. Derfor bliver det nødvendigt at organisere byens drift smartere, hvis de samme ressourcer skal række til flere borgere. Og her spiller indsamling af data om brugen af byen en vigtig rolle, fordi det kan bruges til at udvikle smartere løsninger.

”I København er en smart by lig med en bæredygtig by. Det nye Street Lab skal sikre, at vi udnytter potentialet i nye digitale løsninger. Hvis vi nemt og billigt kan måle den aktuelle luftforurening i byen, kan vi styrke indsatsen mod den forurenende biltrafik. Og med sensorer i skraldespandene kan vi måske planlægge renholdet af byen på smartere måder end i dag”, siger Morten Kabell.

Læs også: København og New York deler grønne erfaringer

Og der er stort potentiale i de smarte, digitale løsninger, for efterspørgslen er kæmpestor. Virksomhederne Cisco, TDC og Citelum, der er en del af Street Lab-partnerskabet, ser alle et stort potentiale i de nye teknologier, som de forventer kan videreføres til andre storbyer i fremtiden.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø