Københavnsk klimaindsats åbner op for dansk eksporteventyr

New York er blevet så inspireret af det københavnske klimakvarter ”Sankt Kjelds”, at byen nu vil lave sit eget. Den internationale interesse kan åbne døren for et dansk eksporteventyr, lyder det fra Københavns teknik- og miljøborgmester, som også har lanceret et Smart City-laboratorium nær Københavns Rådhus.

I løbet af denne uge har Dansk Industris kontor i New York, Danish Cleantech Hub, dannet rammen om et arrangement, hvor omdrejningspunktet var, hvordan danske løsninger inden for klimatilpasning kan videreføres til New York. .

17.03.2016

Sarah Stendorf Meier og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Internationalt anses København for at være fremme i skoene, når det gælder bæredygtig byudvikling. Et eksempel herpå er klimabydelen ”Sankt Kjelds” på Østerbro, hvor man har løst udfordringen med store mængder regn og samtidig gjort kvarteret grønnere og mere attraktivt at leve i. Den klimavenlige bydel har vakt så stor opsigt i New York, at byen nu vil lave sit eget klimakvarter efter københavnsk forbillede.

Læs også: New York og København indgår klimasamarbejde

Foreløbig er der lavet en 3-årig samarbejdsaftale mellem København og New York City Department of Environmental Protection. Og teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell, ser store muligheder i, at de københavnske løsninger kan sprede sig til andre storbyer:

”København har i samarbejde med en række danske virksomheder opbygget stor erfaring med klimatilpasning. Hvis andre storbyer kan lære af Københavns erfaringer, deler vi meget gerne ud af vores viden. New Yorks interesse for den københavnske måde at sikre en by mod skybrud vil være med til at åbne døren for et dansk eksporteventyr her og i andre storbyer verden over”, siger Morten Kabell.

Tre dage med gode takter
I løbet af denne uge har Dansk Industris (DI) kontor i New York, Danish Cleantech Hub, dannet rammen om et arrangement, hvor omdrejningspunktet var, hvordan danske løsninger inden for klimatilpasning kan videreføres til New York. Til arrangementet deltog repræsentanter fra otte afdelinger fra New Yorks bystyre, repræsentatner for Københavns kommun og ni danske virksomheder, der alle har været med til at skabe klimakvarteret ”Sankt Kjelds” på Østerbro.  

"Det der har gjort størst indtryk på mig, er den åbenhed parterne har udvist i forhold til nuanceret vidensdeling. Det har også været værdifuldt, at den danske delegation var indstillet på at optræde som samlet dansk industri-enhed over for New Yorks myndigheder i relation til at præsentere de løsninger, de har leveret for Københavns skybrudsplan og Klimakvarteret," udtaler Klaus Lehn Christensen, Projektleder for Danish Cleantech Hub.

Danish Cleantech Hub, Københavns Kommune og New Yorks Department of Environmental Protection skal nu evaluere på de mange input fra workshoppen og på den baggrund udvikle en handlingsplan for det videre forløb.

"Vi har diskuteret flere forskellige modeller for offentligt-private partnerskaber med henblik på at overføre den danske ekspertise til New York, f.eks. i form af et Klimakvarter, og er meget optimistiske oven på denne første runde udveksling," siger Klaus Lehn Christensen

Skulle andre virksomheder sidde med en fornemmelse af at de måske også kan bidrage med bæredygtige løsninger, så er alle virksomheder med et cleantech-bidrag være velkomne til at kontakte DI - Dansk Industris kontor i New York.  

Smart City laboratorium midt i København
Selvom København allerede er på forkant med de klimavenlige løsninger, er der på ingen måde skruet ned for ambitionerner. København vil  udvikle endnu flere smarte og bæredygtige løsninger. Derfor har kommunen indgået et samarbejde med tre globale partnere, der sammen skal udvikle det højteknologiske bylaboratorium, Street Lab, der skal ligge i centrum af København.

Data-laboratoriet skal udforske potentialet i nye, digitale løsninger, der kan gøre København endnu mere bæredygtig. Der bliver nemlig et stigende behov for at udvikle smarte, digitale løsninger, da flere og flere vælger at bosætte sig i byerne – både i København og i resten af verden. Og det øger presset på byens rum, infrastruktur og ressourcer. Derfor bliver det nødvendigt at organisere byens drift smartere, hvis de samme ressourcer skal række til flere borgere. Og her spiller indsamling af data om brugen af byen en vigtig rolle, fordi det kan bruges til at udvikle smartere løsninger.

”I København er en smart by lig med en bæredygtig by. Det nye Street Lab skal sikre, at vi udnytter potentialet i nye digitale løsninger. Hvis vi nemt og billigt kan måle den aktuelle luftforurening i byen, kan vi styrke indsatsen mod den forurenende biltrafik. Og med sensorer i skraldespandene kan vi måske planlægge renholdet af byen på smartere måder end i dag”, siger Morten Kabell.

Læs også: København og New York deler grønne erfaringer

Og der er stort potentiale i de smarte, digitale løsninger, for efterspørgslen er kæmpestor. Virksomhederne Cisco, TDC og Citelum, der er en del af Street Lab-partnerskabet, ser alle et stort potentiale i de nye teknologier, som de forventer kan videreføres til andre storbyer i fremtiden.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V