Københavnsk klimaindsats åbner op for dansk eksporteventyr

New York er blevet så inspireret af det københavnske klimakvarter ”Sankt Kjelds”, at byen nu vil lave sit eget. Den internationale interesse kan åbne døren for et dansk eksporteventyr, lyder det fra Københavns teknik- og miljøborgmester, som også har lanceret et Smart City-laboratorium nær Københavns Rådhus.

I løbet af denne uge har Dansk Industris kontor i New York, Danish Cleantech Hub, dannet rammen om et arrangement, hvor omdrejningspunktet var, hvordan danske løsninger inden for klimatilpasning kan videreføres til New York. .

17.03.2016

Sarah Stendorf Meier og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Internationalt anses København for at være fremme i skoene, når det gælder bæredygtig byudvikling. Et eksempel herpå er klimabydelen ”Sankt Kjelds” på Østerbro, hvor man har løst udfordringen med store mængder regn og samtidig gjort kvarteret grønnere og mere attraktivt at leve i. Den klimavenlige bydel har vakt så stor opsigt i New York, at byen nu vil lave sit eget klimakvarter efter københavnsk forbillede.

Læs også: New York og København indgår klimasamarbejde

Foreløbig er der lavet en 3-årig samarbejdsaftale mellem København og New York City Department of Environmental Protection. Og teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell, ser store muligheder i, at de københavnske løsninger kan sprede sig til andre storbyer:

”København har i samarbejde med en række danske virksomheder opbygget stor erfaring med klimatilpasning. Hvis andre storbyer kan lære af Københavns erfaringer, deler vi meget gerne ud af vores viden. New Yorks interesse for den københavnske måde at sikre en by mod skybrud vil være med til at åbne døren for et dansk eksporteventyr her og i andre storbyer verden over”, siger Morten Kabell.

Tre dage med gode takter
I løbet af denne uge har Dansk Industris (DI) kontor i New York, Danish Cleantech Hub, dannet rammen om et arrangement, hvor omdrejningspunktet var, hvordan danske løsninger inden for klimatilpasning kan videreføres til New York. Til arrangementet deltog repræsentanter fra otte afdelinger fra New Yorks bystyre, repræsentatner for Københavns kommun og ni danske virksomheder, der alle har været med til at skabe klimakvarteret ”Sankt Kjelds” på Østerbro.  

"Det der har gjort størst indtryk på mig, er den åbenhed parterne har udvist i forhold til nuanceret vidensdeling. Det har også været værdifuldt, at den danske delegation var indstillet på at optræde som samlet dansk industri-enhed over for New Yorks myndigheder i relation til at præsentere de løsninger, de har leveret for Københavns skybrudsplan og Klimakvarteret," udtaler Klaus Lehn Christensen, Projektleder for Danish Cleantech Hub.

Danish Cleantech Hub, Københavns Kommune og New Yorks Department of Environmental Protection skal nu evaluere på de mange input fra workshoppen og på den baggrund udvikle en handlingsplan for det videre forløb.

"Vi har diskuteret flere forskellige modeller for offentligt-private partnerskaber med henblik på at overføre den danske ekspertise til New York, f.eks. i form af et Klimakvarter, og er meget optimistiske oven på denne første runde udveksling," siger Klaus Lehn Christensen

Skulle andre virksomheder sidde med en fornemmelse af at de måske også kan bidrage med bæredygtige løsninger, så er alle virksomheder med et cleantech-bidrag være velkomne til at kontakte DI - Dansk Industris kontor i New York.  

Smart City laboratorium midt i København
Selvom København allerede er på forkant med de klimavenlige løsninger, er der på ingen måde skruet ned for ambitionerner. København vil  udvikle endnu flere smarte og bæredygtige løsninger. Derfor har kommunen indgået et samarbejde med tre globale partnere, der sammen skal udvikle det højteknologiske bylaboratorium, Street Lab, der skal ligge i centrum af København.

Data-laboratoriet skal udforske potentialet i nye, digitale løsninger, der kan gøre København endnu mere bæredygtig. Der bliver nemlig et stigende behov for at udvikle smarte, digitale løsninger, da flere og flere vælger at bosætte sig i byerne – både i København og i resten af verden. Og det øger presset på byens rum, infrastruktur og ressourcer. Derfor bliver det nødvendigt at organisere byens drift smartere, hvis de samme ressourcer skal række til flere borgere. Og her spiller indsamling af data om brugen af byen en vigtig rolle, fordi det kan bruges til at udvikle smartere løsninger.

”I København er en smart by lig med en bæredygtig by. Det nye Street Lab skal sikre, at vi udnytter potentialet i nye digitale løsninger. Hvis vi nemt og billigt kan måle den aktuelle luftforurening i byen, kan vi styrke indsatsen mod den forurenende biltrafik. Og med sensorer i skraldespandene kan vi måske planlægge renholdet af byen på smartere måder end i dag”, siger Morten Kabell.

Læs også: København og New York deler grønne erfaringer

Og der er stort potentiale i de smarte, digitale løsninger, for efterspørgslen er kæmpestor. Virksomhederne Cisco, TDC og Citelum, der er en del af Street Lab-partnerskabet, ser alle et stort potentiale i de nye teknologier, som de forventer kan videreføres til andre storbyer i fremtiden.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online