Kaffen skal være grøn: fem initiativer til bæredygtig kaffe

Der er masser af muligheder for at reducere ressourcespild i forbindelse med kaffeproduktion og –brygning. Fem tiltag er allerede sat i værk for at skåne både miljøet og pengepungen.

Det er nok ikke lige din første tanke, når du nyder morgenkaffen, men fra plante til færdig drik er kaffen mest af alt en belastning på klimaet. Foto: flickr/Cindy Andrie..

25.02.2016

CSR.dk

Du kender den kun alt for godt. Koppen med den varme, mørke drik, der fornøjer dine smagsløg og giver din hjerne et opkvikkende energiskud. Måske havde du glæde af en kop i morges? Måske har du allerede drukket dagens første kande?

Det handler naturligvis om kaffe. Rundt om i verden bliver 1,6 millarder kopper med den nærmest helliggjorte drik indtaget hver dag. Og blot i Danmark drikker hver indbygger i gennemsnit 3-4 kopper om dagen – hvilket gør os til det fjerde mest kaffedrikkende land i verden.

Læs også: Themsens Cafe & Fristelser fylder fairtrade kaffe i kopperne

Men den statistik er ikke kun guld og grønne skove (og sorte bønner). Der er nemlig ikke meget ”grønt” over den måde kaffe bliver dyrket, produceret og behandlet på, og der er meget mere bag en kop kaffe en man måske lige går og tror.

Kaffe efterlader spor, blandt andet i form af spildevand og metanudslip, skriver mediet edie. Rundt om i verden arbejder forskere og organisationer på at vi kan nyde bæredygtig kaffe. Her er fem gode metoder, til at gøre kaffen grøn.

1. Kafferester som metandepot
Det mudderlignende kaffegrums, som er kaffebrygningens rest, virker som udgangspunkt harmløst. Men tag ikke fejl, ved deponering udleder grumset nemlig en masse CO2 samt den skadelige drivhusgas metan.

Forskere fra Ulsan National Institute of Science and Technology i Sydkorea har undersøgt problemet og fundet en oplagt og bæredygtig anvendelsesmulighed for det mørke grums. Forskerne har nemlig fundet ud af, at når kaffebønner bliver varmet op til 700-900 grader, kan de absorbere og lagre syv procent af deres egen vægt i metan på kun 24 timer.

Projektet er ”dobbelt” grønt, da det både er en nem og billig måde at lagre metan, men også en måde at få fat i den energi som gassen indeholder og bruge den til eksempelvis biobrændstof til biler.

2. Fra kaffegrums til bioenergi
Og der er mere gemt i kafferester end metandepoter.

Både den globale fødevarevirksomhed Nestlé og den britiske organisation Bio-bean har fundet en forretning i at forvandle kaffegrums til biobrændstof. Kaffegrums, der ellers ville være gået til spilde og have bidraget til flere skadelige gasser i atmosfæren.

3. Spildevand skal genbruges
Hvad mange ikke tænker over, er, at én kop kaffe kræver meget mere vand, end det der bliver hældt i koppen. Faktisk er det estimeret, at én enkelt kop kaffe har brug for 136 liter vand, for at blive til. Det er mere end fem gange så meget som én kop the kræver.

En del af det vand bliver brugt under produktionen af kaffebønner, nærmere betegnet i ”vandmølle”-processen, hvor kaffebønner bliver fjernet fra frugten.

Tilbage i 2010 lancerede et internationalt certificeringsprogram et projekt under navnet ’Energi fra kaffespildevand’ i Centralamerika.

Projektet går blandt andet ud på, at spildevandet bliver lavet om til biogas, der efterfølgende kan bruges til brændstof til landmandens husstand og arbejdsmaskiner.

4. Mindre vandforbrug
Størstedelen af de førnævnte 136 liter vand, kommer imidlertid fra skridtet før ”vandmølle”-processen, hvor de mange dråber bliver brugt til at vande selve kaffeplanten.

Nestlé undersøgte processen og kom til det resultat, at landmændene, der primært kommer fra Vietnam, i gennemsnit bruger 60 procent mere vand i tørkesæsonen end det egentlig er nødvendigt. Det satte et projekt i gang, der skulle undervise de vietnamesiske kaffeproducenter i – med få og simple redskaber – at måle hvor meget vand kaffeplanterne havde fået og om det var tid til at vande igen.

5. Bæredygtig emballage
Sidst, men ikke mindst, er kaffeindustrien som så mange andre afhængig af emballage. Og både de små maskinkapsler og smarte take-away kopper ryger lige i skraldespanden efter brug. Det er der dog flere af de store selskaber, der prøver at afhjælpe, blandt andet ved at bruge genbrugsvenlige materialer til kopperne.

En af de fødevaregiganter er McDonalds, mens en britisk plastproducent har opfundet en kompostérbar kaffekapsel som alternativ til de aluminiumsbaserede bl.a. Nestlé har gjort populære.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V