Kaffen skal være grøn: fem initiativer til bæredygtig kaffe

Der er masser af muligheder for at reducere ressourcespild i forbindelse med kaffeproduktion og –brygning. Fem tiltag er allerede sat i værk for at skåne både miljøet og pengepungen.

Det er nok ikke lige din første tanke, når du nyder morgenkaffen, men fra plante til færdig drik er kaffen mest af alt en belastning på klimaet. Foto: flickr/Cindy Andrie..

25.02.2016

CSR.dk

Du kender den kun alt for godt. Koppen med den varme, mørke drik, der fornøjer dine smagsløg og giver din hjerne et opkvikkende energiskud. Måske havde du glæde af en kop i morges? Måske har du allerede drukket dagens første kande?

Det handler naturligvis om kaffe. Rundt om i verden bliver 1,6 millarder kopper med den nærmest helliggjorte drik indtaget hver dag. Og blot i Danmark drikker hver indbygger i gennemsnit 3-4 kopper om dagen – hvilket gør os til det fjerde mest kaffedrikkende land i verden.

Læs også: Themsens Cafe & Fristelser fylder fairtrade kaffe i kopperne

Men den statistik er ikke kun guld og grønne skove (og sorte bønner). Der er nemlig ikke meget ”grønt” over den måde kaffe bliver dyrket, produceret og behandlet på, og der er meget mere bag en kop kaffe en man måske lige går og tror.

Kaffe efterlader spor, blandt andet i form af spildevand og metanudslip, skriver mediet edie. Rundt om i verden arbejder forskere og organisationer på at vi kan nyde bæredygtig kaffe. Her er fem gode metoder, til at gøre kaffen grøn.

1. Kafferester som metandepot
Det mudderlignende kaffegrums, som er kaffebrygningens rest, virker som udgangspunkt harmløst. Men tag ikke fejl, ved deponering udleder grumset nemlig en masse CO2 samt den skadelige drivhusgas metan.

Forskere fra Ulsan National Institute of Science and Technology i Sydkorea har undersøgt problemet og fundet en oplagt og bæredygtig anvendelsesmulighed for det mørke grums. Forskerne har nemlig fundet ud af, at når kaffebønner bliver varmet op til 700-900 grader, kan de absorbere og lagre syv procent af deres egen vægt i metan på kun 24 timer.

Projektet er ”dobbelt” grønt, da det både er en nem og billig måde at lagre metan, men også en måde at få fat i den energi som gassen indeholder og bruge den til eksempelvis biobrændstof til biler.

2. Fra kaffegrums til bioenergi
Og der er mere gemt i kafferester end metandepoter.

Både den globale fødevarevirksomhed Nestlé og den britiske organisation Bio-bean har fundet en forretning i at forvandle kaffegrums til biobrændstof. Kaffegrums, der ellers ville være gået til spilde og have bidraget til flere skadelige gasser i atmosfæren.

3. Spildevand skal genbruges
Hvad mange ikke tænker over, er, at én kop kaffe kræver meget mere vand, end det der bliver hældt i koppen. Faktisk er det estimeret, at én enkelt kop kaffe har brug for 136 liter vand, for at blive til. Det er mere end fem gange så meget som én kop the kræver.

En del af det vand bliver brugt under produktionen af kaffebønner, nærmere betegnet i ”vandmølle”-processen, hvor kaffebønner bliver fjernet fra frugten.

Tilbage i 2010 lancerede et internationalt certificeringsprogram et projekt under navnet ’Energi fra kaffespildevand’ i Centralamerika.

Projektet går blandt andet ud på, at spildevandet bliver lavet om til biogas, der efterfølgende kan bruges til brændstof til landmandens husstand og arbejdsmaskiner.

4. Mindre vandforbrug
Størstedelen af de førnævnte 136 liter vand, kommer imidlertid fra skridtet før ”vandmølle”-processen, hvor de mange dråber bliver brugt til at vande selve kaffeplanten.

Nestlé undersøgte processen og kom til det resultat, at landmændene, der primært kommer fra Vietnam, i gennemsnit bruger 60 procent mere vand i tørkesæsonen end det egentlig er nødvendigt. Det satte et projekt i gang, der skulle undervise de vietnamesiske kaffeproducenter i – med få og simple redskaber – at måle hvor meget vand kaffeplanterne havde fået og om det var tid til at vande igen.

5. Bæredygtig emballage
Sidst, men ikke mindst, er kaffeindustrien som så mange andre afhængig af emballage. Og både de små maskinkapsler og smarte take-away kopper ryger lige i skraldespanden efter brug. Det er der dog flere af de store selskaber, der prøver at afhjælpe, blandt andet ved at bruge genbrugsvenlige materialer til kopperne.

En af de fødevaregiganter er McDonalds, mens en britisk plastproducent har opfundet en kompostérbar kaffekapsel som alternativ til de aluminiumsbaserede bl.a. Nestlé har gjort populære.

-CHM

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

01.12.20253H Law

Sponseret

Black Friday: Fest for forbrugerne – minefelt for virksomheder

28.11.2025CSR.dk

Investorer vil investere mere i bæredygtighed

07.11.2025CSR.dk

Amerikanske delstater truer med retssager mod techgiganter der følger EU-regler

24.10.20253H Law

Sponseret

Kan selv en grøn farve være vildledende?

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Beierholm
Kursus
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - December

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

01.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Arbejdsmiljøledelse - ISO 45001 Diplomkursus

På dette to-dages kursus præsenteres du for indholdet i ISO 45001:2023 standarden og lærer samtidig, hvordan de enkelte krav tolkes og anvendes i praksis.

Dato

02.12.2025

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Beierholm
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København december 2025

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

03.12.2025

Tid

09:00

Sted

København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 for topledelse og bestyrelsesmedlemmer

NIS2 kræver, at ledelse og bestyrelsesmedlemmer uddannes i grundlæggende cybersikkerhed. Fra store bøder og fratagelse af lederrollen kan blive konsekvensen for ledelsen, hvis der ikke er styr på sikkerheden, når NIS2 bliver implementeret i Danmark.

Dato

03.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 for topledelse og bestyrelsesmedlemmer

NIS2 kræver, at ledelse og bestyrelsesmedlemmer uddannes i grundlæggende cybersikkerhed. Fra store bøder og fratagelse af lederrollen kan blive konsekvensen for ledelsen, hvis der ikke er styr på sikkerheden, når NIS2 bliver implementeret i Danmark.

Dato

03.12.2025

Tid

13:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Webinar: Åbent infomøde om UN Global Compact

Vil du høre mere om UN Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet UN Global Compact, og vil du høre, hvordan UN Global Compact kan være med til at styrke jeres arbejde med bæredygtighed og ansvarlig virksomhedspraksis? Så tilmeld dig vores webinar om UN Global Compact.

Dato

04.12.2025

Tid

09:00

Sted

Online