Kamp om den vedvarende energitrone i Sydamerika

Chile har førertrøjen på, når det kommer til ren energi i Sydamerika, men Argentina har sat sig for at snuppe den fra den historiske rival. Og der er bestemt også plads til forbedring.

Iguazu-vandfaldene på grænsen mellem Argentina og Brasilien illustrerer meget godt en lille del af det potentiale, Argentina har for vedvarende energi. Det potentiale skal landet nu til at udnytte, mener præsidenten. Foto: flickr/Marissa Strniste.

13.02.2017

CSR.dk

Mindst ligeså vigtigt for landet med Sydamerikas næststørste økonomi, kun overgået af Brasilien, så er den nye strategi i høj grad også inspireret af den succes, den noget mindre nabo mod vest, Chile, nyder som en uventet leder på vedvarende energi (VE) på kontinentet.

På baggrund af en hård intern konkurrence er det gået stærkt for landet med den langstrakte Stillehavskyst, og i den seneste rapport fra NGO’en Climatescope ligger Chile nr. 2 i en opgørelse over VE’s styrke blandt verdens udviklingslande, med kun Kina over sig. 15 procent af landets energi er grøn, og det er opnået på ganske få år.

Anderledes står det til i Argentina, der kun er nr. 26 på listen, overgået af (på papiret) økonomisk svagere lande som fx Bangladesh, Tanzania, Pakistan og Nepal. Under én procent af argentinernes energimix kommer fra fornybare kilder, strømafbrydelser er normale, og man importerer elektricitet i stor stil – bl.a. fra Chile – med massive udgifter til følge.

Siden Mauricio Macri kom til magten i november 2015 har landets energikrise været en topprioritet. Subsidier, auktioner, gældsafvikling og andre tiltag er blevet sat i gang for at få skub i markedet og gøre det interessant for investorer, også fra udlandet.

Vigtigt med langsigtet grøn omstilling
Her er det langsigtede perspektiv om en grøn omstilling vigtigt. Ved to udbud sidste år blev vinderne garanteret 20 års såkaldte power purchase agreements (PPAs), der skal sikre finansieringen af de kapitalintensive projekter, ved at forankre deres indtægt over en fast tidsramme.

Som resultat af udbuddene har projekter med en samlet kapacitet på over 2.400 GW og en anslået værdi på 28 mia. kroner, fået PPA-aftaler, om end til nogle ganske lave priser (omkring 400 kr./KWh).

Netop den lave pris er dog, skriver Americas Quarterly, en kilde til usikkerhed omkring hvorvidt de beskrevne tiltag for alvor vil lokke investorerne til. Den daværende præsident, Cristina Fernández de Kirchner, prøvede noget lignende i 2009 med over 1000 MW på tavlen, men under en tiendedel af kontrakterne blev til virkelighed, i høj grad på grund af nogle landsspecifikke risici, som stadig er aktuelle.

Der er dog også en stribe andre årsager til, at det vil gå bedre denne gang. Kinesiske virksomheder er blevet langt mere aktive på markedet, priserne på sol- og vindenergi falder fortsat, og endelig, så har Macris regering etableret en fond, Fondo Fiduciario para el Desarrollo de Energías Renovables, der giver udviklere af VE garanti for finansiering og udbetaling af PPA-kontrakterne.

Læs også: Rapport dumper madbrands’ indsats mod skovrydning

Og endelig, så har Diego Maradonas hjemland, som nævnt, muligheden for at trække på erfaringerne fra Chile, og eksempelvis konstatere, at det ikke nødvendigvis behøver at tage årtier at stable en levedygtig sektor af betydelig størrelse på benene.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V