Minister om ny klima-rapport: Vi skal handle nu

Det er tid til at handle, hvis vi skal nå at rette op på klimaændringerne, før det bliver for dyrt. Sådan lyder det fra klimaministeren i kølvandet på FN’s klimapanel IPCCs rapport, der slår fast, at klimaforandringerne primært er menneskeskabte.

”Vi skal væk fra kul, olie og gas. Både fordi vi skal begrænse temperaturstigningerne, men også fordi vi skal begrænse omkostningerne",siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen. Foto: Ulrik Jantzen. .

03.11.2014

CSR.dk

Hvis vi ikke gør noget, stiger temperaturen med op til 4,8 grader i dette århundrede. Men vi kan stadig handle, og det er tilmed økonomisk overkommeligt. Det er en af konklusionerne i den klimarapport, som IPPC (The Intergovernmental Panel on Climate) offentliggjorde i går. Den nye rapport fastslår med større sikkerhed end tidligere rapporter, at temperaturstigningerne primært er menneskeskabte.  

Læs også: Verden venter på klimarapport fra København

Ifølge klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen skal vi handle nu. For det bliver kun dyrere, hvis vi venter.

”Vi skal væk fra kul, olie og gas. Både fordi vi skal begrænse temperaturstigningerne, men også fordi vi skal begrænse omkostningerne. Jo større problemet bliver, jo dyrere og jo sværere bliver det for vores børn at gøre noget ved det”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen efter offentliggørelsen af synteserapporten til IPCC’s femte hovedrapport.

Fakta om IPCC’s femte hovedrapport

  • The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) er et mellemstatsligt videnskabeligt organ, der blev oprettet af FN's særorganisationer for meteorologi (WMO) og miljø (UNEP) i 1988.
  • FN’s medlemslande har ved den afsluttende plenarforsamling d. 2. november i København færdiggjort budskaberne fra IPCC i den såkaldte synteserapport.  
  • IPCC-rapporterne trækker på forskning fra hele verden. Omkring 60 videnskabelige forfattere har været involveret i udarbejdelsen af ?? synteserapporten. Mere end 830 videnskabelige forfattere fra 80 lande har bidraget til arbejdet med hele den femte hovedrapport. Og forfatterne har i forbindelse hermed studeret mere end 30.000 videnskabelige artikler. 

Kilde: Klima-, energi- og bygningsministeriet. 

Ifølge rapportens forfattere er det primært udledning af drivhusgasser fra afbrænding af fossile brændstoffer og skovrydning, der har været den dominerende årsag til opvarmning siden midten af ??det 20. århundrede. Men rapporten slår også fast, at vi sandsynligvis stadig kan nå at holde temperaturstigningerne under to grader. Det vil kræve, at vi begrænser vores udledning af drivhusgasser drastisk.

Reduktion af drivshusgasser på 40-70 procent
Hvis vi skal have en chance for at holde den globale opvarmning under to grader, kræver det ifølge IPCC en reduktion i globale drivhusgasudledninger på 40-70 procent i 2050 i forhold til 2010. Og reduktionen skal fortsætte, så de globale udledninger bringes til eller under nul i slutningen af århundredet.

Ifølge IPCC vil det kun blive dyrere og kræve væsentlig større reduktioner i fremtiden, hvis vi ikke gør noget nu. De mener, at de økonomiske konsekvenser er overskuelige, hvis der allerede nu sættes ind mod CO2-udledningerne. En tilgang som klimaministeren er enig i.

”Den gode nyhed er, at hvis vi handler nu, så er udgifterne overskuelige. Det viser Danmarks eksempel. Vores BNP er steget, samtidig med at vores CO2-udledning er faldet. Vi skal ikke være bange for at skrue op for ambitionerne i de internationale forhandlinger om en klimaaftale. Jeg håber virkelig, at alle har forstået budskabet. Nu er tvivlens tid ovre. Handlingens tid er kommet”, siger klima-, energi- og bygningsministeren.

Læs også: Stort FN-klimamøde i København

Ifølge forskerne vil en indsats, som kan holde temperaturstigningerne under to grader, kun reducere den årlige vækst i forbruget med 0,06 procentpoint i det 21. århundrede. Og det er vel at mærke i et scenarie, hvor man antager en årlig vækst i forbruget på mellem 1,6 pct. og 3 pct. 

-SSM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V