Landbruget begraver stridsøksen for at sikre dansk økologi

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening indgår historisk samarbejde for at styrke udviklingen i dansk økologi. I et nyt udspil kommer de to organisationer med et fælles bud på, hvordan det skal lykkes.

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening går sammen for at bane vejen for nye økologiske klima- og naturløsninger. Det to organisationer har tidligere været i konflikt, men har nu fundet en fælles mærkesag, der er vigtigere end interne uenigheder. Arkivfoto..

18.05.2018

CSR.dk

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening samarbejder nu for at udvikle økologien i Danmark. De to parter har førhen været rygende uenige om dansk landbrugs fremtid. Men nu ser det ud til, at de har de begravet stridsøksen til fordel for et udspil, der sigter mod at styrke økologiens rolle i klimaet, naturen og den cirkulære økonomi.

Læs også: Folkeaktier skal sikre meget mere økologi

”Til trods for at vi er to organisationer, der ser forskelligt på andre sager, peger vi her sammen på en række politiske handlinger og investeringer, som vil skabe ny viden, nye løsninger og nye markeder til glæde for økologer og samfundet. Og vi vil arbejde sammen om at nå i mål med dem”, siger Helle Borup Friberg, administrerende direktør i Økologisk Landsforening.

Hensigten med det fælles økologiudspil er at skabe og udvikle økologi således, at Danmark kan bevare sin internationale førertrøje i selvsamme kategori.

”Der er mange områder, hvor vi slet ikke er i mål med vores egne ambitioner for økologi, ikke mindst på klimaområdet, hvor vi ønsker at bidrage meget mere til klimaindsatsen. Derfor baner vi sammen vejen for nye klima- og naturløsninger i økologi og flere muligheder for økologer at genvinde næringsstoffer fra byerne, så de ikke går tabt. Mere økologi kræver cirkulær økonomi”, forklarer Helle Borup Friberg.

Læs også: Vismænd om dansk CO2-reduktion: Landbruget må til lommerne

Økologien skal udvikles på områder som klima, natur og recirkulering af næringsstoffer fra eksempelvis køkken- og have/parkaffald tilbage til økologiske marker.

”Vores organisationer er også enige om en række administrative forenklinger, nye resultatmål for rettidig udbetaling af økologistøtte og enkle ordninger for økologi i EU's kommende landbrugspolitik, som skal gøre det lettere at blive og være økologisk landmand”, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

Og til dette formål har de to organisationer udformet 12 politiske initiativer under fire indsatsområder: Markedsfremme nationalt og internationalt og gode vilkår for økologiske landmænd.

Udspillet kalder på 40 millioner kroner årligt
I udspillet peger de to organisationer på, at der skal afsættes flere midler til forskning, uddannelse og markedsudvikling, som bliver afgørende for udviklingen af økologi. Ellers kan økologien ikke følge med den voksende produktion.

”Økologien vokser, og mange nye landmænd er kommet til. Det skal følges op af investeringer i den nødvendige uddannelse, udvikling af økologi og indsatsen for at styrke afsætning af danske økologiske varer på eksportmarkeder og nationalt. Som med vindmølleindustrien, kræver succes en længerevarende investering i viden og markedsudvikling”, siger Helle Borup Friberg.

Læs også: Danmarks første biogasanlæg indviet

De to organisationer efterlyser et årligt beløb på minimum 40 millioner kroner.

Hele udspillet kan læses her.

- EST

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V