Lise Kingo: Jeg hylder de ledere, der afviser racisme og intolerance
UN Global Compacts danske direktør, Lise Kingo, er ikke overrasket over de topchefer, der fordømmer diskrimination og vold; de ved at forskellighed og social sammenhæng forbedrer forretningsresultatet.
”Erhvervsledere ved at diversitet og inklusion er vejen frem. Det understøtter vækst og innovation, fører til bedre beslutninger, fremmer medarbejdernes engagement og forbedrer virksomhedens overordnede præstation. Derudover, så ved lederne at deres medarbejdere, kunder og aktionærer forventer det af dem”.
Læs også: MS: Pensionsselskaber bør få bedre indblik i menneskerettigheder
Sådan skriver den danske CEO og executive director for UN Global Compact, Lise Kingo, i et blogindlæg på navnkundige Huffington Post, hvor hun adresserer forrige uges uroligheder i forbindelse med demonstrationerne i den amerikanske by Charlottesville.
Med udgangspunkt i den tidligere amerikanske førstedame Eleonor Roosevelts arbejde med udformningen af den universale menneskerettighedserklæring og hendes ”store spørgsmål” om, hvor disse rettigheder begynder.
Lise Kingo tager dette spørgsmål et skridt videre og spørger, hvor virksomhedernes rolle begynder i denne sammenhæng. Hun noterer sig, at den taktik og ideologi, som de hvide højreradikale repræsenterede, er blevet fordømt vidt og bredt af CEOs og forretningsfolk i USA. Samtidig er den manglende afstandtagen fra den amerikanske regering blevet mødt at kritik fra en række erhvervsledere, herunder topchefer fra det nu nedlagte US economic council.
Vigtigt at bidrage til forandring
Udviklingen overrasker imidlertid ikke Kingo, der efter mange år som koncerndirektør i Novo Nordisk indtog chefstolen i UNGC for godt to år siden, og derfor har erfaring med adskillige typer strategier når det kommer til virksomheders håndtering af eksempelvis spørgsmål om menneskers basale rettigheder.
”Jeg hylder de erhvervsledere der både offentligt og privat støtter op om menneskerettighederne ved at afvise racisme og intolerance. Mindst lige så vigtigt, så underviser de også deres publikum i disse emner, samtidig med at de integrerer løsninger med deres forretningsmodeller. I stedet for bare at kritisere, så bidrager de faktisk til den forandring, vi har brug for”, skriver hun.
Læs også: Lego: Virksomheder skal bidrage til beskyttelse af børns rettigheder
Lise Kingo understreger, at ”vi lever i en tid, hvor samfundet forventer, at erhvervslivet gør mere”, og at hendes egen organisation spiller en central rolle i den sammenhæng. Derfor vil UNGC udvide sin kapacitet til at støtte virksomheder over hele verden, som bakker op om menneskerettighederne, og i forlængelse heraf også organisationens 10 generelle principper om såvel menneskerettigheder som arbejdsforhold, miljø og anti-korruption.
For som Lise Kingo bemærker afslutningsvis: ”Vi er alle sammen nødt til at gøre vores del af arbejdet for at forstærke anti-diskrimination og lighed, og at lede som levende svar på dette tidløse spørgsmål”.
-AK