Mærsk sætter ind mod korruption

A.P. Møller-Mærsk er i gang med at reducere antallet af småbeløb, selskabet betaler til lokale embedsmænd rundt om i verden. Målet er at eliminere dem helt.

Mærsk arbejder for at komme bestikkelse helt til livs i sine operationer..

02.06.2016

CSR.dk

Smørelse, kalder de det i A.P. Møller-Mærsk. Små beløb, selskabet jævnligt betaler til embedsmænd og lokale ansatte med tilknytning til koncernens aktiviteter rundt omkring i verden. Den mere gængse betegnelse vil nok være bestikkelse, og det er selvsagt en praksis, der rækker ud over lovens rammer i langt de fleste tilfælde. Teknisk set hedder det faciliteringsbetalinger, som kan kaldes den mindst grove form for korruption  

Læs også: Mange veje til den ansvarlige forsyningskæde

Derfor har det danske rederi siden 2009 arbejdet intensivt for at komme problemet til livs, skriver Børsen. Dengang var en britisk antikorruptionslov ved at blive til virkelighed, med potentielt skrappe konsekvenser for globale selskaber som Mærsk.

Og nu er bestræbelserne for alvor ved at give resultat. I 2015 reducerede Mærsk-gruppens shipping- og logistikforretning således antallet af betalinger med 34 procent sammenlignet med 2014, og året før præsterede Maersk Tankers et fald på 70 procent i forhold til 2013.

Gode skridt på vejen mod det endelige mål om at komme småbetalingerne helt til livs, en ambition man tror på i selskabet, selvom der er usikkerhed om, hvornår man når frem.

”Vores mål er at eliminere betalingerne. Jeg kan ikke sige noget om tidshorisonten endnu, men på olie- og gasområdet er det næsten lykkedes at eliminere smørelse, så jeg tror, det er et realistisk mål for Gruppen. Men vi kan ikke løse problemet alene. Det kræver en sammenhængende indsats fra både virksomheder og regeringer, sådan som det er sket på olie- og gasområdet”, siger group legal compliance officer i A.P. Møller–Mærsk, Joseph Simon.

Koster kunder
Derfor har Mærsk på shopping- og logistikområdet siden 2011 arbejdet med at udvikle et branchevidt Maritime Anti-Corruption Network, der i dag tæller 70 medlemmer, som gør en samlet indsats for at bekæmpe korruption og bestikkelse i branchen og de relaterede industrier. Det er blandt andet sket i form af en målrettet aktion mod den vigtige Suez-kanal, hvor man gennem grundig forberedelse og dialog har skabt en bedre situation for industrien.

”Vores erfaring fra Suez-kanalen er, at vi nu ikke bliver bedt om at betale smørelse. Det blev vi tidligere, og det har ikke engang kostet os forsinkelser”, siger Joseph Simon.

Kampen mod korruption har dog ikke været uden konsekvenser for Mærsk. Eksempelvis indførte gruppens logistikvirksomhed Damco sidste år en nultolerance over for smørelse i Indonesien, og det gik ud over den lokale omsætning.

Læs også: Korruption straffes globalt - men hvordan og for hvad?

”Det koster os forretning, for nogle kunder er ligeglade, så dem taber vi til konkurrenter. De vil bare have tingene hurtigt igennem, og de vælger så et andet firma end Mærsk. Vi konkurrerer på pris og på kvaliteten af vores service, ikke på korruption, for det er imod vores kerneværdier og politik på området”, siger Joseph Simon.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J