Mere end 200 nationer vil eliminere plastforurening i havene
I sidste uge blev medlemslandene i FN's miljøforsamling enige om, at der skal sættes en stopper for plastik i havene verden over.
Hvert år bliver der smidt otte millioner tons plastflasker, emballage og andet affald i verdens have – og det er noget, der er med til at dræbe livet i havet.
Og fortsætter dette, vil der ifølge FN’s Miljøprogram og Ellen MacArthur Fonden være mere plast end fisk i havet inden 2050.
For at ændre på den udvikling valgte intet mindre end 200 lande i sidste uge at skrive under på en FN-resolution, der skal sætte en stopper for plastik i verdenshavene.
"Med aftalen skal vi udforske et juridisk bindende instrument og andre foranstaltninger, og det vil ske på internationalt plan i løbet af de næste 18 måneder”, siger Vidar Helgesen, miljøminister i Norge, til Reuters.
I Norge, som er et af de lande, der har iværksat beslutningen, har man for i løbet af i år opdaget nogle af de konsekvenser, der er ved plastforurening i havene:
”For nylig fandt vi mikroplast i muslinger, og i januar måned strandede en sjælden hval på en strand på grund af udmattelse, og som man derfor var nødt til at slå ihjel. I dens mave fandt man 30 plastikposer”, siger Vidar Helgesen til Reuters.
Betydelige fremskridt hos flere nationer
Kina er den største producent af plastaffald, men her man begyndt at gøre en indsats for at skære ned, lyder det fra Erik Solheim, leder af United Nations Environment Programme.
”Hvis der er en nation, der i øjeblikket ændrer sig hurtigere end nogen anden, så er det Kina. Regeringens hastighed og beslutsomhed om at ændre sig er enorm”.
Med sidste uges beslutning blev landene enige om at begynde at overvåge mængden af plastik, der bliver sat i havet.
Læs også: Nyt initiativ skal gøre plastforbrug cirkulært
"Selv om dette ikke er en traktat, kan vi alligevel se betydelige fremskridt rundt omkring. Således har 39 lande meddelt, at de vil forpligte sig til at reducere mængden af den plastik, der ryger i havene”, fortæller Sam Barrat, chef for Public Advocacy and Communications hos FN, til Reuters.
- EL