Miljømærker hjælper virksomheders grønne indkøb

Miljømærkerne Svanen og Blomsten hjælper nu også virksomheder til at gøre dele af de indirekte indkøb mere miljøvenlige.

”Når vi… i fællesskab formulerer miljøkrav, bliver det nemmere at påvirke leverandører til at levere den ønskede miljøeffekt”, fortæller Helene Byskov Christiansen, indkøbskonsulent, Rambøll. Foto: Rambøll..

01.04.2015

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

Miljømærkning Danmark tog derfor for cirka to år siden initiativ til at etablere Netværk for Miljømærket Indkøb med en udvalgt skare af større virksomheder. Netværkets grundidé er at gøre professionelle indkøb til en drivkraft mod et mere bæredygtigt samfund.

”Det er ikke altid helt gennemskueligt, hvornår et produkt er ”bæredygtigt”, og her er Svane-mærket en slags benchmark, der bliver skelet til fra mange sider”, fortæller Martin Fabiansen.

Læs også: Rambøll kåret som årets grønne indkøber

Netværket består i dag af ni større virksomheder, der har sat fokus på de kategorier af det indirekte indkøb, som fylder mest hos medlemsvirksomhederne, eller hvor en miljøindsats batter mest. Indkøb af rengøringsydelser har fungeret som pionerkategori, som netværket har ”øvet” sig på. I 2011 opgjorde vi volumenen af Svane-mærket rengøring til 179 millioner m2 leveret af tre selskaber. I dag er den volumen over 1 milliard m2, der bliver leveret af ni svanemærkede selskaber.

”En af hovedidéerne i netværket er, at vi drøfter hvilke indkøbsområder, som vi ønsker flere miljømærkede produkter indenfor. De tanker kan vi dele med vores leverandører, så vi på den måde bedre kan påvirke leverandørerne til at overveje miljømærkning. Bliver der flere udbydere, bliver udvalget større og priserne bedre”, fortæller Helene Byskov Christiansen, der er indkøbskonsulent i Rambøll og en del af netværket.

Medlemmerne tæller i dag:

  • If Skadesforsikring
  • Danske Bank
  • Steen og Strøm
  • Rambøll
  • Nykredit
  • Sealed Air
  • Dansk Retursystem
  • BRF Kredit
  • Berendsen A/S

Kvalificeret dialog
Martin Fabiansen og Helene Byskov Christiansen er enige i, at der er et stort behov blandt indkøbere for at blive klogere på, hvordan virksomheder og offentlige organisationer køber miljørigtigt ind. ”Miljøvurderinger er ikke en naturlig kernekompetence for indkøberne, men omvendt bliver der i stigende grad lagt vægt på miljøvenlighed i virksomheders CSR- og forretningsstrategier. Netværket er et forum for kvalificeret dialog, hvor indkøberne henter hjælp til miljørigtig indkøbspraksis”, fortæller Martin Fabiansen.

”I Rambøll sælger vi mange miljørådgivningsydelser i forskellige sammenhænge og til forskellige kundegrupper. Vi har været med i netværket fra dag ét, og vi har stort udbytte af at sparre med ligesindede kollegaer fra andre virksomheder og sektorer”, fortæller Helene Byskov Christiansen, der også beretter, at Rambøll i 2015 efter planen går efter miljøcertificeringen ISO 14001.

De ni virksomheder i netværket mødes fire gange om året og har hidtil fokuseret på områder, hvor udvalget af miljømærkede produkter eller tjenester var sparsomt.

”Synes” eller ”er” grøn
”Der er forskel på, at et produkt eller en hel virksomhed ”synes” at være grøn eller om produktet eller virksomheden ”er” dokumenteret grøn. Miljømærkning leverer en standard for at være grøn, der bliver efterprøvet af en uvildig tredjepart, nemlig Dansk Standard”, fortæller Martin Fabiansen.

Læs også: Helveg: Billigere omstilling til grøn energi med ny effektiv teknologi

Netværket vil i den kommende periode fokusere på at udvide antallet af deltagende virksomheder og samtidig udvide antallet af kategorier, hvor netværket vil forsøge at påvirke leverandører. Det gælder for eksempel kantinedrift, hoteller og kontormøbler. Andre mulige kategorier kunne være kaffe, pensionsinvestering, it & elektronik etc.

”Netværket går nu ind i næste fase, hvor vi regner med at få flere medlemmer, flere kategorier og flere succeser. Indtil nu har netværket været rettet mod store private virksomheder, og vi arbejder på en udvikling af netværket samt se et værditilbud til den offentlige sektor. På sigt er det muligt, at vi skal dele netværket op i flere netværk med hvert sit fokusfelt”, fortæller Martin Fabiansen.

”Når vi er flere større indkøbsafdelinger med større samlet indkøbsvolumen, der i fællesskab formulere miljøkrav, bliver det nemmere at påvirke leverandører til at levere den ønskede miljøeffekt”, fortæller Helene Byskov Christiansen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

19.06.2024CSR.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online