Minister: Olie- og gasproduktionen er nødvendig for at opnå grøn omstilling
Internationale forskere advarer mod en dominoeffekt, der kan få Jordens klima til at gå amok. Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at der er brug for handling, men understreger samtidig, at den grønne omstilling er afhængig af de ressourcer, vi får fra produktionen af olie og gas.
Det står slemt til med Jordens tilstand.
Et nyt internationalt studie viser, at selv hvis det lykkes os at opfylde målene om at holde den globale opvarmning på under to grader, som blev fastsat i Parisaftalen 2015, så er der fare for, at vi allerede har sat skub i en dominoeffekt, der kan få Jordens temperatur til at løbe løbsk, skriver Information.dk.
Læs også: Gigantisk økonomisk gevinst i at begrænse den globale opvarmning
”Vores studie tyder på, at menneskeskabt global opvarmning på to grader kan udløse andre processor, som kan føre til yderligere opvarmning, selv hvis vi holder op med at udlede drivhusgasser”, sagde artiklens hovedforfatter, professor Will Steffen fra Australian National University til Politiken.
I værste tilfælde kan Jordens gennemsnitstemperatur komme op på fire-fem grader højere og opnå en vandstigning på verdenshavene på 10-60 meter. Det vil ifølge forskerne få alvorlige konsekvenser og angiveligt gøre dele af Jorden ubeboelige, skriver Information.dk.
Den danske minister for energi, klima og forsyning, Lars Chr. Lilleholt, har ifølge Ritzau kaldt klimaet en ”brændende platform” og advarer om, at der er risiko for, at vi ikke når vores mål.
”De konklusioner, som kommer fra den her gruppe forskere er ikke nye – vi har hørt det før – men det gør det ikke mindre alvorligt. Når vi taler om fire-fem graders temperaturstigninger, så er det klart, at det vækker bekymring. Der er brug for handling”, siger han til Information.dk.
Danmark skal stadig være et olie- og gasland
Sidste sommer sagde klimaministeren, at Danmark skal være et olie- og gasland. Og det står han stadigvæk ved.
”Vi har en stor olie- og gasproduktion i Danmark. En produktion, regeringen har valgt ikke skal foregå på land eller kystnært, men langt ude i vandet. I sammenligning med andre lande foregår Danmarks olie- og gasproduktion på en miljømæssig fornuftig måde og skaber også et økonomisk grundlag for blandt andet at gennemføre alt det, vi gerne vil, når det gælder den grønne omstilling”.
Ministeren fortæller, at som det ser ud nu, så er der ikke planer om at ændre på det.
Læs også: Turisme bidrager mere end forventet til den globale opvarmning
”Jeg mener, der skal skabes en økonomisk mulighed for, at vi kan gennemføre alt det, vi gerne vil – herunder også den grønne omstilling. Uden en fortsat olie- og gasproduktion vil dele af vores velfærd være udfordret, men det vil også de mange ressourcer, vi bruger på grøn omstilling”, siger han til Information.dk.
- JJK