Turisme bidrager mere end forventet til global opvarmning
Forskere har kortlagt den fulde miljømæssige omkostning ved at rejse på turisme, og resultatet er langt værre end frygtet.
Et nyt studie viser, at turisme er skyld i otte procent af verdens drivhusgasudledning. Det er er fire gange så højt, som forskere frygtede, skriver Videnskab.dk.
Især flytransport, cruiseskibe, shopping og middage på restauranter med importerede føde- og drikkevarer er de helt store syndere.
Derfor har forskerne bag studiet et klart budskab, hvis man ønsker at forebygge global opvarmning: Flyv mindre, og betal mere for at gøre din rejse CO2-neutral.
”Vores studie er en øjenåbner. Ikke bare er udledningen af drivhusgasser fire gange så høj, som vi tidligere har estimeret, men den stiger også rigtig meget disse år,” fortæller studiets førsteforfatter, lektor Arunima Malik fra Sydney Institute of Agriculture, i en mail til Jyllands-Posten.
Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change, skriver jyllands-posten.dk.
Vi skal stadig rejse
Men selvom turisme er en af de helt store klimasynder, skal vi stadig rejse på ferie.
Det mener Kirsten Halsnæs, der er professor i klima og økonomi ved DTU Management Engineering på Danmarks Tekniske Universitet.
Hun fortæller, at det er vigtigt for både miljøet og verden, at folk fortsætter med at tage på ferie til eksempelvis Thailand, hvor en stor del af den nationale økonomi er baseret på turisme.
”Derfor er det bedre, at satse på, at turisme kan have en positiv afsmitning på miljøvenlige teknologier og adfærd,” siger Kirsten Halsnæs til Videnskab.dk.
Bæredygtig turisme
Thaierne skal selv, såvel som befolkningen i andre store turistlande og de turister, som besøger turistlandene, sigte mod en mere bæredygtig turisme, mener Kirsten Halsnæs.
Det kan eksempelvis gøres gennem fokus på bæredygtige hoteller, miljøvenlig transport og lokal mad.
Læs også: Ny rapport guider turismebranchen til at blive mere cirkulær
Derudover bør landene hver især profilere sig i forhold til miljøbevidste naturturister i stedet for turister, der foretrækker at købe importerede varer på turistrestauranter, skriver Jyllands-Posten.dk.
- JJK