Nordjysk brændselscelle-virksomhed får tysk eneejer
Virksomheden SerEnergy fra Aalborg satser globalt med ny tysk eneejer. Det sker i forbindelse med, at SerEnergy er klar med en ny generation af brændselsceller.
Den tyske industrikoncern Fischer Group overtager nu alle aktier i aalborgske SerEnergy, som udvikler og producerer såkaldte højtemperatur PEM-brændselsceller.
Fischer Group har været med som underleverandør og aktionær siden 2011, men i den nye rolle som eneejer forpligter det tyske selskab sig til at investere massivt i udrulningen af den danskudviklede teknologi.
Læs også: Største forskerpris tilfalder kendt dansk energipioner
Gennem den seneste tid har vi overvejet, hvordan teknologiens enorme potentiale bedst udnyttes, så vi bringer virksomheden til det næste niveau. Det bliver en kapitalkrævende proces, men Fischer Group er fast besluttet på at stille de nødvendige investeringer til rådighed over den kommende årrække. I den fase drives partnerskabet bedst med én stærk ejer, siger medstifter og direktør Anders Korsgaard.
SerEnergy blev i 2006 stiftet af Anders Korsgaard og Mads Bang, som begge er tidligere forskere fra Aalborg Universitet Institut for Energiteknik. Aalborg Universitet har desuden haft en andel i virksomheden siden opstarten i 2006.
For os er SerEnergy et fantastisk eksempel på, at teknologi fra vores laboratorier har dannet grundlag for en grøn vækstvirksomhed, der nu er klar til næste store skridt i kommercialiseringen. Det har været en lang proces, hvor vi som tålmodig investor har haft mulighed for at støtte op via vores inkubatorordning og et sammensurium af andre værktøjer, mens teknologien blev modnet, siger Niels Maarbjerg Olesen, direktør for Aalborg Universitets innovationsfakultet.
Timet og tilrettelagt
For SerEnergy er det ikke helt tilfældigt, at beslutningen er truffet på netop dette tidspunkt. SerEnergy er nemlig klar med en nye generation af brændselsceller, hvor virkningsgraden er blevet forbedret. Desuden er tidligere leverandørproblemer i produktionen blevet løst.
SerEnergy nu går målrettet efter at være et konkurrencedygtigt, metanoldrevet alternativ til travle dieselforbrugende anlæg, der udleder en masse CO2, og på sigt vil virksomheden forfølge den oprindelige målsætning om at levere brændselsceller til privatbiler.
Læs også: Ny forskning lover billigere brintbiler
Når brændselsceller kommer ned i en tiendedel af den pris, de har i dag, kan vi begynde at putte dem i personbiler i stort tal. Vi skal gennem nogle flere udviklingstrin, før det er samfundsøkonomisk fornuftigt, men det skal nok komme, siger Anders Korsgaard.
En fem kilowatt brændselscelle fra SerEnergy kan i dag købes for omkring 150.000 kroner, men det beløb ventes at falde markant de kommende år i takt med, at udbredelsen vokser.
-KLZ