Ny hjælp til psykisk arbejdsmiljø i kommunerne

Det psykiske arbejdsmiljø i kommunerne skal have et løft. Det var alle enige om under overenskomst-forhandlingerne i 2015, og 11. april lancerede KL og Forhandlingsfællesskabet så initiativet SPARK.

13.04.2016

CSR.dk

SPARK er den korte form af ”Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne”, og er konkret et tilbud til kommuner om at få besøg af en af de fire-fem konsulenter tilknyttet projektet, som vil hjælpe til at identificere, håndtere og forebygge problemer i det psykiske arbejdsmiljø. 

I alt er der afsat 25 millioner over tre år til projektet. Det er det samme som 8,3 millioner om året. Fordelt på de 98 kommuner ville det give 85.000 kroner om året. Det batter ikke det store. I stedet vil SPARK arbejde på baggrund af ansøgninger om hjælp til konkrete projekter.

SPARKs primære arbejdsområder

Konsulenterne rykker ud, hvis man er udfordret af: 

Forandringer og omstillinger
Samarbejdet
Vold og trusler
Arbejdets indhold, omfang og udførelse

Resultater skal sprede sig
Man skal nok regne med, at der vil blive rift om pladserne, for lanceringskonferencen d. 11. april havde 1.500 pladser som var besat allerede to uger efter konferencen blev annonceret. 

Michael Ziegler, som er KL's hovedansvarlige politiker bag indsatsen, fortalte at han forventede at SPARK ville nå ud til et par hundrede arbejdspladser, og at de gode eksempler og erfaringer vil sprede sig herfra. Anders Bondo Christensen, som er formand for Forhandlingsfællesskabet ville være tilfreds, hvis man på nogle konkrete arbejdspladser kan se nogle gode resultater, når initiativet slutter om tre år.

Læs også: Offentlige ledere: udfordring at sikre godt psykisk arbejdsmiljø

Hjælp til ledelserne
Det er især ledere og medarbejderrepræsentanter, som konsulenten går i dialog med ved besøg på arbejdspladsen. Konsulenten støtter og rådgiver om, hvilke områder arbejdspladsen kan arbejde videre med, og hvilke samtaler og processer, ledere og medarbejderrepræsentanter kan sætte i gang.

At fokusere på støtte til og involvering af lederne er i tråd med resultaterne af en undersøgelse fra tidligere i 2016, som viste at over halvdelen af de offentlige ledere ikke følte sig klædt på til at sikre et godt pyskisk arbejdsmiljø om end 95 procent af dem mener, at det er en meget vigtig opgave.

Ansøgningsskemaet findes på sparkweb.dk

-EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V