Ny koalition mod madspild

En sammenslutning af regeringsledere, virksomheder og NGO’er lancerede torsdag en ambitiøs plan mod madspild på verdensplan ved World Economic Forums topmøde i Davos.

Trods sult og hungersnød bliver en tredjedel af den mad, der bliver produceret på verdensplan, aldrig spist. Nu vil en sammenslutning af ledere fra hele verden reducere halvdelen af verdens madspild. .

22.01.2016

CSR.dk

I Davos, Schweiz, er World Economic Forums (WEF) årsmøde stadig i fuld gang. Og mødet, der har til formål at forbedre verdens tilstand – blandt andet ved at adressere klimaændringer og fattigdom - har fokus på øjeblikkelig handling.

Læs også: WEF-pris til Hollywoodstjerne: DiCaprio taler for grøn energi

Et område, der kalder på WEF’s opmærksomhed, er madspild. Allerede sidste år annoncerede en sammenslutning af regeringsledere, internationale virksomheder og interesseorganisationer en ambitiøs plan med det overordnede mål at halvere verdens madspild i 2030.

Nu er planen, der har fået navnet Champions 12.3, officielt blevet lanceret. Det skriver The Guardian.

En tredjedel af produceret mad bliver aldrig spist
Den 30 mand store koalition af ledere af regeringer, virksomheder og NGO’er har udvalgt chefen for den britiske supermarkedskoncern Tesco, Dave Lewis, til at stå i spidsen for projektet.

Målet med Champion 12.3 er at bygge et politisk momentum mod bæredygtig udvikling og dermed opnå en halvering af verdens madspild når vi skriver år 2030, skriver The Guardian.

Tal fra FN’s miljøprogram (UNEP) og World Resources Institute (WRI) viser, at en tredjedel af alt produceret mad aldrig bliver spist, men i stedet bliver smidt ud eller på anden måde spildt. Det skriver FødevareWatch. Andelen svarer til cirka 1,3 mia. ton mad, der går til spilde hvert år.

Udviklingslande i eksempelvis Afrika bidrager til den triste statistik som følge af logistiske udfordringer, mens de vestlige lande – de helt store syndere – tæller i statistikken grundet overproduktion og direkte spild af færdigproduceret mad.

Nyt initiativ skal nedbringe madspild i Afrika
I forbindelse med Champion 12.3 blev et andet projekt lanceret. Det drejer sig om YieldWise, et syvårigt initiativ, der skal bekæmpe afrikanske landes store tab af ressourcer, når høstede afgrøder fordærves og dermed går til spilde. Projektet vil starte med at fokusere på mangoproduktion i Kenya, majsproduktion i Tanzania samt kassava- og tomatproduktion i Nigeria.

Læs også: Verdens største madspildsaktion

Logistiske problemer, såsom dårlig opbevaring, resulterer i betragtelige tab for mindre landbrug i Afrika. Verdensbanken estimerer, at en reduktion af tabene efter høsten på blot 1 procent kunne lede til en betydelig stigning i landmændenes omsætning.

-CHM

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

07.11.2025CSR.dk

Amerikanske delstater truer med retssager mod techgiganter der følger EU-regler

24.10.20253H Law

Sponseret

Kan selv en grøn farve være vildledende?

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

24.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Byggeriets Samfundsansvar
Kursus
Få styr på ‘G’ i ESG

Der er et stigende behov for, at byggeriets virksomheder har styr på, hvordan de arbejder med økonomiske, etiske og ledelsesmæssige aspekter, der indgår i bæredygtighedsarbejdet under G’et i ESG. På dette seminar får du redskaber til at håndtere dine processer på en ansvarlig måde, herunder en dybere indsigt i principperne i Due Dilligence, også kaldet rettidig omhu for virksomhedsledelse. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

24.11.2025

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Energiledelse efter ISO 50001:2018

Kurset Energiledelse efter ISO 50001:2018 er det rigtige sted at starte din kompetenceudvikling, hvis du er ny på energiledelsesområdet eller har brug for at få opdateret din grundlæggende viden om ISO 50001 standarden.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

25.11.2025

Tid

08:30

Sted

Kgs Lyngby