Ny koalition mod madspild
En sammenslutning af regeringsledere, virksomheder og NGO’er lancerede torsdag en ambitiøs plan mod madspild på verdensplan ved World Economic Forums topmøde i Davos.
I Davos, Schweiz, er World Economic Forums (WEF) årsmøde stadig i fuld gang. Og mødet, der har til formål at forbedre verdens tilstand – blandt andet ved at adressere klimaændringer og fattigdom - har fokus på øjeblikkelig handling.
Læs også: WEF-pris til Hollywoodstjerne: DiCaprio taler for grøn energi
Et område, der kalder på WEF’s opmærksomhed, er madspild. Allerede sidste år annoncerede en sammenslutning af regeringsledere, internationale virksomheder og interesseorganisationer en ambitiøs plan med det overordnede mål at halvere verdens madspild i 2030.
Nu er planen, der har fået navnet Champions 12.3, officielt blevet lanceret. Det skriver The Guardian.
En tredjedel af produceret mad bliver aldrig spist
Den 30 mand store koalition af ledere af regeringer, virksomheder og NGO’er har udvalgt chefen for den britiske supermarkedskoncern Tesco, Dave Lewis, til at stå i spidsen for projektet.
Målet med Champion 12.3 er at bygge et politisk momentum mod bæredygtig udvikling og dermed opnå en halvering af verdens madspild når vi skriver år 2030, skriver The Guardian.
Tal fra FN’s miljøprogram (UNEP) og World Resources Institute (WRI) viser, at en tredjedel af alt produceret mad aldrig bliver spist, men i stedet bliver smidt ud eller på anden måde spildt. Det skriver FødevareWatch. Andelen svarer til cirka 1,3 mia. ton mad, der går til spilde hvert år.
Udviklingslande i eksempelvis Afrika bidrager til den triste statistik som følge af logistiske udfordringer, mens de vestlige lande – de helt store syndere – tæller i statistikken grundet overproduktion og direkte spild af færdigproduceret mad.
Nyt initiativ skal nedbringe madspild i Afrika
I forbindelse med Champion 12.3 blev et andet projekt lanceret. Det drejer sig om YieldWise, et syvårigt initiativ, der skal bekæmpe afrikanske landes store tab af ressourcer, når høstede afgrøder fordærves og dermed går til spilde. Projektet vil starte med at fokusere på mangoproduktion i Kenya, majsproduktion i Tanzania samt kassava- og tomatproduktion i Nigeria.
Læs også: Verdens største madspildsaktion
Logistiske problemer, såsom dårlig opbevaring, resulterer i betragtelige tab for mindre landbrug i Afrika. Verdensbanken estimerer, at en reduktion af tabene efter høsten på blot 1 procent kunne lede til en betydelig stigning i landmændenes omsætning.
-CHM