Ny rapport: Global opvarmning kan udrydde halvdelen af arterne i klodens vigtigste naturområder

Halvdelen af arterne i verdens vigtigste naturområder kan være væk i løbet af 2080’erne, hvis vi fortsætter med at udlede lige så mange drivhusgasser som i dag, fremgår det af ny rapport fra WWF.

Klimaforandringerne forventes at ødelægge en tredjedel af pandaens bambusskove, advarer WWF. Foto: Juan Carlos Munoz - WWF. .

19.03.2018

CSR.dk

Hvis ikke der bliver gjort noget ved den store udledning af klimaskadelige drivhusgasser, som vi ser i dag, så vil knap 50 procent af de dyre- og plantearter, der findes i verdens vigtigste naturområder, være i fare for at uddø i 2080’erne.

Det viser en WWF’s nye rapport Wildlife in a Warming World, som WWF har udarbejdet i samarbejde med eksperter fra University of East Anglia og James Cook University.

Højere grader skaber større skader 
WWF har undersøgt, hvilken effekt klimaforandringerne har på cirka 80.000 dyre- og plantearter i organisationens fokusområder. Der er tale om 35 regioner, som er fordelt over hele verden og er kendetegnet ved at indeholde klodens mest exceptionelle økosystemer og ved at være udsædvaneligt rige på arter. Her gælder bl.a. Amazonas, Madagascar og Koraltrekanten. Se kort

Prognoserne for arterne varierer for de forskellige regioner, men tendensen er den samme overalt, skriver WWF.

En af regionerne er det sydvestlige Australien, hvor 81 procent af pattedyrene vil være i fare for at uddø, hvis temperaturen stiger med 4,5°C. I Middelhavet gælder det 60 procent af pattedyrearterne og i Madagascar 57 procent.

Læs også: Klimaforskere: CO2-udledningen skal reduceres inden 2020 - ellers er det for sent 

WWF’s studie viser, at det gør en markant forskel for klodens dyreliv, om verden lever op til Paris-aftalen eller bliver ved med at udlede lige så mange drivhusgasser, som vi plejer. 

Konkret er det en forskel på bare et par grader, og det lyder måske ikke af meget, men international chef i WWF Verdensnaturfonden Jacob Fjalland påpeger, at forskellen på, hvor stor skade det gør på klodens dyre- og planteliv, er enorm.

“Der er en direkte sammenhæng mellem, hvor meget temperaturen stiger, og hvor mange arter der uddør. Den vigtigste opgave vi har lige nu, er at mindske udledningen af drivhusgasser alt hvad vi overhovedet kan,” siger Jacob Fjalland.

Læs også: Forskere advarer: Massedød blandt dyrearter 

​Hvis vi fortsætter med den nuværende udledning, vil den globale temperatur stige med 4,5°C. Sker det, er det altså halvdelen af de arter, der findes i de 35 regioner, som kan være udryddet om 60-70 år. Hvis vi derimod begrænser temperaturstigningen til 2°C, er risikoen halveret, og andelen af udryddelsestruede arter er reduceret til 25 procent. En dobbelt temperaturstigning betyder altså dobbelt så mange uddøde arter, skriver WWF i en pressemeddelelse.

-JJK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle