Klimaforskere: CO2-udledningen skal reduceres inden 2020 – ellers er det for sent
Vi skal have vendt udviklingen og reduceret CO2-udledningen i løbet af de næste tre år, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at overholde klimaaftalen, vurderer klimaeksperter.
Vi udleder stadig mere CO2, og det skal der laves om på inden 2020, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at nå de globale klimaambitioner i Paris-aftalen.
Det er budskabet i et opråb i det internationale videnskabsmagasin Nature. Bag det står en række af verdens førende klimaforskere med Christina Figueres i spidsen, og dommen lyder altså, at vi har tre år til at redde klimaet.
Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling
Christiana Figueres har tidligere været leder af sekretariatet for FN’s klimakonvention, UNFCCC. I dag står hun i spidsen for Mission 2020, hvis formål er at vende CO2-udledningskurven inden 2020. Og det er ikke en umulig opgave, hvis politikerne vil lytte, mener klimaforskeren.
”I forbindelse med at 20 ledere fra verdens største økonomier mødes til G20 i Hamburg, Tyskland, d. 7.-8. juli, opfordrer vi dem til at fremhæve vigtigheden af 2020-klimavendepunktet for udledningen af drivhusgasser. Vi opfordrer dem også til at demonstrere, hvad de selv og andre gør for at imødekomme disse udfordringer. At reducere udledningen globalt er en enorm opgave, men forskning fortæller os, at det er nødvendigt, ønskværdigt og muligt”, skriver klimaforskerne med Christina Figueres i spidsen.
Af tiltag for at vende udviklingen peger forskerne blandt andet på, at politikerne kan vedtage et stop for godkendelse af nye kulkraftværker, og sørge for at få flere elbiler på gaderne.
OECD-rapport: Der er brug for udvikling på tværs
Christina Figueres og hendes kollegaer er ikke de eneste, der mener, at der skal gøres meget mere for den grønne omstilling. I sidste måned udgav OECD en ny rapport, der viser, at den positive udvikling er der – den går bare alt for langsomt.
Rapporten Green Growth Indicators 2017 rangerer 46 lande efter alt fra CO2-produktivitet og innovation til økonomisk vækst og landets samlede udledning. Resultatet er et overblik over, hvor godt landene klarer sig, når det handler om at balancere økonomisk vækst med de klimamæssige udfordringer og ambitioner.
Danmark, Italien, Estland, Storbritannien og Slovakiet er de lande, der har opnået den største fremgang inden for den grønne vækst siden 2000. Men det betyder ikke, at der ikke er meget, der kunne være bedre. Rapporten viser blandt andet, at ingen af landene præsterer godt på alle parametrene, og at de stadig er afhængige af forurenende, fossile brændstoffer.
Læs også: Danmark er bedst til at udvikle grøn teknologi
”Der er tegn på grøn vækst, men de fleste lande viser stadig kun fremgang på én eller to fronter ud af mange. Der er brug for en langt større indsats på tværs, hvis vi skal beskytte naturen, reducere vores kollektive, miljømæssige aftryk og bryde sammenhængen mellem økonomisk vækst og miljøbelastning”, siger OECD’s miljødirektør, Simon Upton.
Læs mere om rapportens resultater her.
-CHM