Klimaforskere: CO2-udledningen skal reduceres inden 2020 – ellers er det for sent

Vi skal have vendt udviklingen og reduceret CO2-udledningen i løbet af de næste tre år, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at overholde klimaaftalen, vurderer klimaeksperter.

CO2-udledningen skal peake, inden vi når 2020. Hvis niveauet derefter stadig er stigende, bliver det svært, hvis ikke umuligt, at komme i mål med 2050-målene fra Paris-aftalen, vurderer klimaforskere. Foto: Nature. .

03.07.2017

CSR.dk

Vi udleder stadig mere CO2, og det skal der laves om på inden 2020, hvis vi vil gøre os forhåbninger om at nå de globale klimaambitioner i Paris-aftalen.  

Det er budskabet i et opråb i det internationale videnskabsmagasin Nature. Bag det står en række af verdens førende klimaforskere med Christina Figueres i spidsen, og dommen lyder altså, at vi har tre år til at redde klimaet.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling

Christiana Figueres har tidligere været leder af sekretariatet for FN’s klimakonvention, UNFCCC. I dag står hun i spidsen for Mission 2020, hvis formål er at vende CO2-udledningskurven inden 2020. Og det er ikke en umulig opgave, hvis politikerne vil lytte, mener klimaforskeren.

”I forbindelse med at 20 ledere fra verdens største økonomier mødes til G20 i Hamburg, Tyskland, d. 7.-8. juli, opfordrer vi dem til at fremhæve vigtigheden af 2020-klimavendepunktet for udledningen af drivhusgasser. Vi opfordrer dem også til at demonstrere, hvad de selv og andre gør for at imødekomme disse udfordringer. At reducere udledningen globalt er en enorm opgave, men forskning fortæller os, at det er nødvendigt, ønskværdigt og muligt”, skriver klimaforskerne med Christina Figueres i spidsen.

Af tiltag for at vende udviklingen peger forskerne blandt andet på, at politikerne kan vedtage et stop for godkendelse af nye kulkraftværker, og sørge for at få flere elbiler på gaderne.

OECD-rapport: Der er brug for udvikling på tværs
Christina Figueres og hendes kollegaer er ikke de eneste, der mener, at der skal gøres meget mere for den grønne omstilling. I sidste måned udgav OECD en ny rapport, der viser, at den positive udvikling er der – den går bare alt for langsomt. 

Rapporten Green Growth Indicators 2017 rangerer 46 lande efter alt fra CO2-produktivitet og innovation til økonomisk vækst og landets samlede udledning. Resultatet er et overblik over, hvor godt landene klarer sig, når det handler om at balancere økonomisk vækst med de klimamæssige udfordringer og ambitioner.

Danmark, Italien, Estland, Storbritannien og Slovakiet er de lande, der har opnået den største fremgang inden for den grønne vækst siden 2000. Men det betyder ikke, at der ikke er meget, der kunne være bedre. Rapporten viser blandt andet, at ingen af landene præsterer godt på alle parametrene, og at de stadig er afhængige af forurenende, fossile brændstoffer.

Læs også: Danmark er bedst til at udvikle grøn teknologi

”Der er tegn på grøn vækst, men de fleste lande viser stadig kun fremgang på én eller to fronter ud af mange. Der er brug for en langt større indsats på tværs, hvis vi skal beskytte naturen, reducere vores kollektive, miljømæssige aftryk og bryde sammenhængen mellem økonomisk vækst og miljøbelastning”, siger OECD’s miljødirektør, Simon Upton.

Læs mere om rapportens resultater her.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart