Ny rapport: Madspild skyldes ineffektiv supply chain
De globale problemer med madspild kan til dels tilskrives en ineffektiv supply chain i fødevareindustrien. Det fastslår ny rapport fra World Economic Forum.
Hvert år går 1,3 milliarder tons mad til spilde og koster mere end 750 milliarder dollars. Madspildet skyldes ifølge en ny rapport fra World Economic Forum blandt andet en ineffektiv supply chain i handlen og distributionen af verdens fødevarer.
Rapportens resultat kalder på handling fra politikere og verdensledere, så problematiske og forældede systemer kan reformeres.
Læs også: Kampen mod madspild får Nordisk Råds miljøpris 2013
Rapporten understreger vigtigheden af nye muligheder for liberalisering af handlen. Grænsekontrol og forskellige interne landesystemer skal reformeres, siger Richard Samans, Managing Director i World Economic Forum i en pressemeddelelse.
<p>"Nu er det tid til at regeringer og virksomheder tyr til handling</p>
Mark Gottfredson, partner i Bain og Company og medforfatter til rapporten
Grænseforsinkelser og dårlig infrastruktur
World Economic Forum har i samarbejde med konsulenthuset Bain & Company gået fødevareindustriens forsyningskæder efter i sømmene og identificeret indsatsområder for at optimere og gøre forsyningskæderne mere effektive så indtjeningstabet og madspildet kan nedsættes eller undgås.
Rapporten konkluderer, at årsagen til de ineffektive forsyningskæder til dels skyldes for strenge krav til produktstandarder.
Men rapporten konkluderer også, at det i høj grad skyldes dårlig infrastruktur, grænsekontrol og forsinkelser samt forældede forretningskulturer.
Læs også: Scandic sætter en stopper for madspild
De store problemer opstår specielt i udviklingslandene, hvor store dele af fødevarerne produceres. I verdens fattige regioner kan forsyningskæden tilskrives hele 94 procent af årsagen til madspildet.
Løsning kræver politisk opbakning
World Economic Forum appellerer sammen med ledende forretningsfolk til bedre samarbejde mellem landene, og at grænsesystemerne bliver effektiviseret.
Det kræver politisk opbakning og skal løses i samråd med verdens ledere og virksomheder.
På WTO-konferencen på Bali i december blev det problemet diskuteret
WTO-aftalen, der blev indgået i Bali i december, er et stort skridt mod liberalisering af handlen og effektivisering af forsyningskæderne. Nu er det tid til at regeringer og virksomheder tyr til handling, udtaler Mark Gottfredson, partner i Bain og Company og medforfatter til rapporten.
Den fulde rapport fra World Economic Forum kan læses her.
-TK