Nyt samarbejde kobler elbiler på elnettet

Batterierne i elbiler kan bruges til at både lagre strøm og sende det tilbage til elnettet, alt efter behov. Et nyt samarbejde har sat det i system på Frederiksberg, med både miljømæssige og økonomiske gevinster for øje.

En Nissan-elbil koblet til den specielle ladestander ved Frederiksberg Forsyning. Ledningen lyser grønt som tegn på, at bilen leverer strøm tilbage til elnettet. Foto: Anders Kampmann.

29.08.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Elproduktionen fra de to primære vedvarende energikilder herhjemme, vind og sol, er notorisk ustabil, da de to af naturlige årsager er afhængige af vejret for at kunne levere. Af indlysende grunde virker solenergi desuden heller ikke i løbet af døgnets mørke timer, hvor elforbruget ellers ofte er højt, og samlet giver det en udfordring i forhold at have de rette mængder strøm på de rigtige tidspunkter.

Læs også: Danmark sakker bagud på elbiler

Det har et nyt partnerskab sat sig for at finde en alternativ løsning på. Bilfabrikanten Nissan, elforsyningsvirksomheden Enel, amerikanske Nuvve, der arbejder for at gøre elektriske køretøjer mere økonomisk attraktive, Frederiksberg Forsyning og Energinet.dk er gået sammen om det, de selv kalder ’verdens første kommercielle udrulning af V2G’.

Når produktionen overstiger forbruget, som her, lader bilen op som normalt, indikeret ved en rødt lysende ledning. Foto: Anders Kampmann.

V2G står for vehicle-to-grid og går i al sin enkelthed ud på, at man som ejer af en elbil – i dette tilfælde en Nissan – kan sætte den i en specialdesignet ladestation, der ikke alene lader bilen op, når der er behov for det, men også kan tappe strøm fra batteriet, hvis nettet mangler.

Samarbejdet blev lanceret i dag hos Frederiksberg Forsyning, der af Enel har fået installeret 10 V2G-standere ved sit hovedkvarter, og i forlængelse heraf har indkøbt 10 Nissan e-NV200 (elektriske varevogne), der skal indgå i selskabets daglige drift, samtidig med, at de tester konceptet i den virkelige verden.

Indtjening fra stillestående bil
Når bilerne ikke er på gaden, så er der konstant koblet til ladestanderen, hvorfra systemet holder øje med det aktuelle forbrug og den ditto produktion, og lader eller tapper vognen efter behov. Som privatforbruger er det tanken, at man får penge tilbage på sin elregning, når nettet henter fra éns bil, og netop det aspekt er med til at gøre konceptet attraktivt, mener folkene bag.

”Når man som bilejer sender strøm tilbage til elnettet, kan man tjene penge mens bilen holder stille. En gennemsnitlig personbil kører kun 10 procent af tiden, og dermed er det en stor ressource, vi kan udnytte på den her måde. Og det faktum at en virksomhed har integreret den her teknologi kommercielt, baner vej for en bredere udrulning i Europa”, sagde director of electric vehicles for Nissan Europe, Gareth Dunsmore, ved lanceringen.

Fra Enel fokuserede man på det nybrud, man mener teknologien repræsenterer.

”Mange taler om internet of things ved siden af det ’normale’ internet. Det vi skaber her, er et internet of energy. Vi ser det lidt som en Uber-isering af sektoren, som samtidig har nogle klare miljøfordele. Eksempelvis vil vi kunne udnytte bilernes batterier i adskillige år efter at de er udtjente som bilbatterier, ved at flytte dem over til vedvarende energiproduktion og lagring”, sagde, Enels head of innovation and sustainability, Ernesto Ciorra.

Flere projekter og resultater på vej
Han blev bakket op af chairman og CEO for Nuvve, Gregory Poilasne, der kaldte V2G en ”disruption af elnettet”, og samtidig understregede at man regner med at etablere flere V2G-projekter i både Danmark og andre lande i fremtiden.

Systemet overvåger konstant elforbruget kontra -produktionen og tapper eller lader bilen derefter. Foto: Anders Kampmann.

Som ansvarlig for den danske energisikkerhed ser Energinet.dk frem til samarbejdet og de perspektiver for både de danske forbrugere og selskabet selv, som det medfører.

”Via V2G-projektet kan elbiler være med til at give den balance i elforsyningen, vi tit mangler pga. af de faktorer, der gør vedvarende energi fra sol og vind til en noget ustabil størrelse. Det vil komme alle parter til gode, både økonomisk og miljømæssigt”, sagde ansvarlig for systemydelser hos Energinet, Christina Plum.

Læs også: Bloomberg: 60 procent vedvarende energi i 2040

De fem parter i samarbejdet regner med at offentliggøre indledende resultater af den kommercielle implementering af V2G-systemet senere i år.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

26.06.2024Food Nation

Sponseret

Denmark will be the first country in the world to introduce climate tax on biological processes in agriculture

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)