De ansvarlige supply chains' statusrapport er på gaden
Supply chain-arbejdet i Dansk Initiativ for Etisk Handels medlemsvirksomheder får mere ledelsesopmærksomhed, men der er stadig ikke nok ressourcer og metoderne er ikke altid på højde med best practice.
I dag, d. 25. april 2017, offentliggør Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) den anden udgave af "State of Ethical Trading". Den er baseret på en information fra de statusrapporter foreningens nu 80 medlemmer aflevere hvert år. Medlemmerne tæller virksomheder i alle størrelser, NGOer, fagforeninger, kommuner, forskning og eksportfremmeorganisationer.
Rapporten er spækket med interessante pointer og eksempler, men i CSR.dk's optik er de vigtigste konklusioner fra rapporten, at:
- For første gang ser man, at motivationen og driverne for at arbejde med ansvarlige indkøb ligger nu inde i virksomhederne, nævnt af 65 procent af virksomhederne, modsat kun ydre krav. Internaliseringen er dog stadig skarpt forfulgt af stigende krav primære stakeholders (60 procent), hvilket i mange tilfælde vil sige kunderne. Den voksende mængde udenlandsk lovgivning inden for supply chain-ansvar har også øget virksomhedernes opmærksomhed på praksis væsentligt siden sidste år.
- Det er et paradoks, at på den ene side får supply chain-området større opmærksomhed internt end tidligere, f.eks. er andelen af virksomheder, hvor topledelsen er følger op på supply chain-arbejdet steget med 12,5 procent, fra 55 procent i 2015 til 63 procent i 2016. På den anden side har 54 procent af virksomhederne stadig ikke afsat dedikerede midler til arbejdet.
- FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv er den vigtigste guide for virksomhedernes arbejde med ansvarlighed i deres supply chain, med UN Global Compact som en stærk nummer to. Det er dog fortsat udfordrende for virksomhederne at leve op til forestillingen om due diligence-processer på hele spektret af deres berøring med menneskerettigheder i deres supply chain. Rapporten beskriver det som "work in progress".
Griben i egen barm er nødvendig
Hvor bevæger supply chain-arbejdet sig så hen? Det klassiske code of conduct fulgt op med audits-regime betragtes, som rapporten fra DIEH også nævner, af flere aktører ikke som den bedste vej til mere ansvarlige supply chains, omend stadig flere virksomheder i undersøgelsen benytter sig af audits og corrective actions.
En af nøglerne ligger i at virksomhederne øger fokus på egen indkøbspraksis, hvilket knap halvdelen af deltagerne i DIEH's undersøgelse nævner som en af deres væsentligste tilgange til arbejdet med deres supply chain. Det der være god fornuft i, for en undersøgelse fra december 2016 foretaget af bl.a. DIEH, som del af The Joint Ethical Trading Initiative, så oplever leverandørerne ikke den store sammenhæng mellem kundernes forventninger til CSR-praksis og deres købsadfærd.
Læs også: Ansvarlige indkøb: Partnerskaber reducerer risiko
F.eks. siger næsten 80 procent af leverandørerne i undersøgelsen, at mindre end 10 procent af kunderne belønner dem for at performe bedre inden for ansvarlige indkøb, og at de afgørende faktorer i forhandlingerne stadig er kvaliet, pris og leveringstid. At leve op til kravene i en code of conduct er også den årsag, som optræder absolut mindst når man afbryder samarbejdet med en leverandør. DIEH fremhæver denne situation som en, hvor de danske indkøbere har brug for at øge sin erfaring.
Samarbejde er eneste løsning
En supplerende måde at angribe udfordringerne i ens supply chain, som har vægt i også de danske virksomheder, er samarbejde med andre stakeholdere. Hele 60 procent af de deltagnede virksomheder fremhæver dette som en del af deres arbejdsform, mens 41 procent nævner medlemskab af partnerskaber for etisk handel.
Samarbejde kan således tage form som alt fra medlemsskab af f.eks. Business Social Compliance Initiative, hvor man har fælles code of conducts og audits, til konkrete projekter hvor mange typer af organisationer arbejder sammen. To sådanne eksempler bliver præsenteret i rapporten, et om mælkeforsyning i Etiopien og et om produktion af bæredygtig biomasse i de baltiske lande og Rusland.
-EHS