Parisaftale træder i snart i kraft, begejstring fra alle hjørner
I starten af november træder Parisaftalen i kraft, under et år efter den blev udarbejdet på COP21. Ledere fra både politik og erhvervsliv verden over kalder den historisk og uden sidestykke.
Opbakningen er på plads. Regeringer fra 74 nationer verden over, der sammenlagt står for næsten 60 procent af de globale udslip af drivhusgasser, har nu ratificeret den store klimaaftale, der blev indgået ved COP21-topmødet i Paris i december sidste år.
Læs også: Investorer til G20-lande: Tilslut jer Paris-aftalen
På den baggrund kun FN i onsdags annoncere, at aftalen vil træde endegyldigt i kraft fredag d. 4. november, umiddelbart inden starten på COP22 i Marokko. Tidligere i denne uge blev traktaten hastegodkendt i EU-regi, og siden kom Canada, Bolivia og Nepal med på vognen, hvilket altså har givet den nødvendige støtte til aftalen, skriver edie.net.
I forbindelse med FN’s udmelding onsdag, kaldte USA's præsident Barack Obama det ”en historisk dag i kampen for at beskytte vores planet for fremtidens generationer”, og blev bakket op af Executive Secretary for UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), Patricia Espinosa, der samtidig fremhævede tempoet, hvor med aftalen er blevet ratificeret.
”Dette er i sandhed et historisk øjeblik for mennesker overtal. De to centrale betingelser for, at Parisaftalen kan blive en juridisk realitet, er blevet opfyldt. Og den hastighed, det er sket med, er uden sidestykke i forhold til den nyere erfaring med internationale aftale. Det er en kraftfuld understregning af den vigtighed, nationerne tillægger kampen mod klimaforandringerne og realiseringen af de mange muligheder, der er i aftalen”, sagde hun til organisationens hjemmeside.
Tempoet sender et stærkt signal
Også fra toppen af det internationale erhvervsliv blev der uddelt roser ovenpå onsdagens bekendtgørelse.
”Det at Parisaftalen træder i kraft kun 10 måneder efter COP21 repræsenterer et skelsættende øjeblik for den globale økonomi. Det sender et umiskendeligt signal til både virksomheder og investorer om, at den globale omstilling til en low-carbon-økonomi er presserende, uundgåelig og accelererer hurtigere end vi nogensinde havde troet muligt”, siger CEO for Unilever og formand for World Business Council for Sustainable Development, Paul Polman, ifølge edie.
Dermed lagde han sig på linje med en anden af verdens største produktionsvirksomheder, svenske Ikea, hvorfra chief sustainability officer, Steve Howard, ligeledes peger på det hidtidige tempo i processen, men også behovet for yderligere samarbejde fremover.
Læs også: København vinker endegyldigt farvel til kul
”Parisaftalen repræsenterer et vendepunkt for forretningsverdenen. Visheden om stadigt stærkere politiske tiltag for at reducere udledninger skaber klarhed og åbner op for udviklingen af produkter, services og strategier for en low-carbon-økonomi. Vi er kun ved startlinjen, men den hast, hvormed landene har ratificeret aftalen viser, at der er politisk vilje til at skabe reel forandring. Nu skal vi arbejde sammen for en lynomstilling til en fremtid bygget på ren, vedvarende energi”, siger han.
Læs flere reaktioner hos edie.
-AK