Pas nu på: SDG-washing i fokus

Skal det batte noget eller bare se godt ud?

12.12.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er fair nok. Og burde ikke overraske. Men fordi verdensmålene i den grad bliver solgt til virksomhederne som en mulighedsdagsorden, så har det måske taget lidt længere tid. Det er i al fald først nu, to år efter verdensmålene blev vedtaget, at CSR-verdenen for alvor begynder at diskutere et stort spørgsmål: Hvor meget medvind kan man slippe afsted med at give sig selv ved at vifte med verdensmålene?

Problemet blev for nylig sat på dagsordenen af Roel Nieuwenkamp, som står i spidsen for arbejdet med virksomheders samfundsansvar i OECD. Den 25. september 2017, som en del andre fejrer som “World SDG Action Day” (http://act4sdgs.org/), offentliggjorde han et indlæg, hvor han fortalte om det nye ord han var begyndt at høre ved møder rundt omkring: SDG-washing.

Det sker, når virksomheder bruger verdensmålene til at markedsføre deres positive bidrag til nogle verdensmål, mens de pænt ignorerer deres negative indflydelse på andre. Roel Nieuwenkamp nævner som eksempel, hvordan en bilproducent kan markedsføre deres el-biler som klimavenlige – som giver pluspoint på mål nummer 13 (klima). Men som ikke samtidig forholder sig til, at dem, der henter kobolten i deres batterier op ad jorden, kunne være børn. Som giver et ret mange minuspoint på mål 8 (anstændigt arbejde).

Få styr på det negative først
Men hvordan sikrer man sig, at man ikke kommer til at varme sig ved verdensmålenes gyldne luer, mens ens forretning hælder kemi i havet eller har børnearbejde og syge dyr i sin forsyningskæde?

Sara Krüger Falk, som er ansvarlig for CSR i Dansk Industri – DI, siger det hver gang, hun taler om verdensmålene. ”Grib mulighederne, men do no harm kommer først!”

Okay så. Men hvordan? CSR.dk har fundet to autoriserede bud på et svar. Det ene kommer fra Roel Nieuwenkamp selv, som i sit indlæg peger på due diligence- øvelser som svaret.

”I sidste ende skal virksomheder lave due diligence på alle verdensmålene for ikke at underminere dem. Det er den essentielle baseline. Der skal fokuseres på at kontrollere de negative påvirkninger, det er påtrængende. Den tilgang, kombineret med en indsats og positiv påvirkning af nogle udvalgte verdensmål, er den måde virksomheder kan yde et maksimalt bidrag til verdensmålene,” skriver han.

Målsætninger med ordentlige data
Bhaskar Chakravorti, fra Tufts University i USA, fremlagde allerede i august 2016 på World  Economic Forums website, sine betragtninger om, hvordan man som virksomhed bedst kan bidrage.

For ham handler det om data og målsætninger. Fordi de fører til ”en ærlig dialog om hvordan virksomheder bedst kan forpligte sig i forhold til verdensmålene og om det sammensurium det er, at kombinere forretningsbehov, samfundsbehov og langsigtet ledelse”.

Arbejdet med data og målsætninger har dog også faldgruber. Som Bhaskar Chakravorti skriver, så er den sikreste vej til en succeshistorie at man fokuserer på et snævert defineret projekt, hvor der er garanteret point for positiv værdiskabelse for både forretning og samfund. Hvis man derimod sætter sig bredere mål og vil påvirke systemiske udfordringer, så risikere man ikke at opnå dem – og det kan føre til kedelig omtale.

Hverken Roel Nieuwenkamp eller Bhaskar Chakravortis projekt er at være verdensmålspoliti. De vil bare gerne have, at arbejdet med verdensmålene batter. Så arbejdet med verdensmålene ikke bare er noget, man har et ”impact-free public relations website”.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V