Rapport: Cirkulær økonomi kræver en gentænkning af vores samfund

Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi har i dag præsenteret sine anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive verdensledende på området. Potentialet for dansk erhvervsliv er enormt, lyder det.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tog i mod anbefalingerne og pegede på den moralske forpligtelse, Danmark har til at omstille sig i en cirkulær og mere bæredygtig retning. Foto: Anders Kampmann.

07.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Fem konkrete målsætninger, fire overordnede pejlemærker og 27 anbefalinger til konkrete indsatser, der kan styrke omstillingen til en cirkulær økonomi.

Det er indholdet i den rapport, som regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi i dag har præsenteret for de ansvarlige ministre, og som skal gøre Danmark til et foregangsland i omstillingen væk fra den lineære forbrugsmodel og over til et cirkulært mønster, ”hvor vi bevarer produkter og materialer i kredsløb og udnytter deres værdi så længe som muligt,” som det hedder i rapportens forord.

Rapportens model for den cirkulære værdikæde bygger i høj grad på Ellen MacArthur Foundations definitioner på området. Illustration fra rapport..

Læs også: 15 forslag til cirkulær økonomi med affald

Det er skrevet af advisory boardets formand, bestyrelsesformand for Carlsberg Group Flemming Besenbacher, og det var da også ham, der bød velkommen på hjemmebanen i Carlsbergs museum på Valby Bakke, hvor anbefalingerne blev offentliggjort.

Han understregede fra start det ansvar, dansk erhvervsliv har i denne sammenhæng, men også de muligheder, der følger med.

”Der er et kæmpe forretningspotentiale for de danske virksomheder i den cirkulære økonomi, herunder store eksportmuligheder for de aktører vi har herhjemme, som allerede er i verdenseliten. Frem mod 2030 er målsætningen at Danmark skal blive en frontrunner på det her område, og her kan det være en fordel at være et lille land, fordi vi kan være agile”, sagde han.

En gentænkning af forretningsmodeller og samfund
”Hvis det skal ske, kræver det både handling og ikke mindst en gentænkning af vores forretningsmodeller og velfærdssamfund ud fra formelen reduce – reuse – recycle – rethink”, fortsatte han.

Her pegede Flemming Besenbacher på den første af de 27 konkrete anbefalinger. Den går på at der skal ”etableres et nationalt forum – ”Circular Denmark” – som på tværs af brancher og værdikæder samler erhvervsliv, myndigheder og uddannelsesinstitutioner i et samarbejde om praksisnær viden, der kan bidrage til en cirkulær omstilling af dansk erhvervsliv”, som rapporten formulerer det.

Et væsentligt element her handler om at ”hjælpe SMV’erne i gang”, som Flemming Besenbacher sagde, og blev bakket op af den ansvarlige minister.

”Regeringen er kisteglade for denne her rapport. Cirkulær økonomi er både good sense rent forretningsmæssigt, og en moralsk forpligtelse for vores samfund. Ressourceknaphed er en åbenlys udfordring i fremtiden, og her har vi brug for, at alle bidrager; både de store og de små”, sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

De fem målsætninger

  1. Danmark får mere økonomisk værdi ud af materialerne ved at øge ressourceproduktiviteten med 40 pct. ud fra mængden af materialer og 15 pct. ud fra værdien af materialer.
  2. Danmark øger cirkulariteten ved at øge den samlede genanvendelse til 80 pct. og reducere affaldsmængden med 15 pct.
  3. Danmark forbliver førende i Europa til at udvikle cirkulære teknologier og løsninger, og at eksporten af disse er steget.
  4. Danmark udnytter overskydende kapacitet bedre, ved at 50 pct. af befolkningen er aktive i deleøkonomien.
  5. Danmark øger det cirkulære forbrug ved at firedoble den samlede omsætning af miljømærkede produkter og services.

Enormt eksportpotentiale
Også erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) var til stede ved præsentationen, og han lagde vægt på de internationale muligheder, der i hans øjne tegner sig i takt med, at dansk erhvervsliv for alvor sætter gang i omstillingen.

Læs også: Samarbejde bag cirkulær succes

”Vi skal have den cirkulære økonomi på dagsordenen, både herhjemme og i udlandet. Her ser jeg et enormt potentiale for danske virksomheder, der kan eksportere deres løsninger til hele verden. Både state-of-the-art til de lande, der er længst fremme, og de lidt mindre avancerede til dem, der måske er et skridt eller to bagud”, sagde han.

Hent hele rapporten her, inkl. de fem appendikser, der knytter sig til den.

Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Folkekirkens Nødhjælp
Event
Bag om billederne fra verdens brændpunkter med Jonas Nøddekær

I november rejser Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, rundt i landet og fortæller om organisationens arbejde med billeder fra verdens brændpunkter herunder Ukraine, Palæstina, Zimbabwe og Cambodja.

Dato

13.10.2024

Sted

København, Odense og Århus

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015. EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkurset afsluttes med en 2-timers eksamen, og du vil også blive evalueret for din fremgang under kurset. Når du består både eksamen og forløbet, vil du modtage et anerkendt CQI and IRCA-certifikat.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Sinatur Hotel Frederiksdal Sjælland, Frederiksdalsvej 360, 2800 Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle