Rapport: Cirkulær økonomi kræver en gentænkning af vores samfund

Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi har i dag præsenteret sine anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive verdensledende på området. Potentialet for dansk erhvervsliv er enormt, lyder det.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tog i mod anbefalingerne og pegede på den moralske forpligtelse, Danmark har til at omstille sig i en cirkulær og mere bæredygtig retning. Foto: Anders Kampmann.

07.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Fem konkrete målsætninger, fire overordnede pejlemærker og 27 anbefalinger til konkrete indsatser, der kan styrke omstillingen til en cirkulær økonomi.

Det er indholdet i den rapport, som regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi i dag har præsenteret for de ansvarlige ministre, og som skal gøre Danmark til et foregangsland i omstillingen væk fra den lineære forbrugsmodel og over til et cirkulært mønster, ”hvor vi bevarer produkter og materialer i kredsløb og udnytter deres værdi så længe som muligt,” som det hedder i rapportens forord.

Rapportens model for den cirkulære værdikæde bygger i høj grad på Ellen MacArthur Foundations definitioner på området. Illustration fra rapport..

Læs også: 15 forslag til cirkulær økonomi med affald

Det er skrevet af advisory boardets formand, bestyrelsesformand for Carlsberg Group Flemming Besenbacher, og det var da også ham, der bød velkommen på hjemmebanen i Carlsbergs museum på Valby Bakke, hvor anbefalingerne blev offentliggjort.

Han understregede fra start det ansvar, dansk erhvervsliv har i denne sammenhæng, men også de muligheder, der følger med.

”Der er et kæmpe forretningspotentiale for de danske virksomheder i den cirkulære økonomi, herunder store eksportmuligheder for de aktører vi har herhjemme, som allerede er i verdenseliten. Frem mod 2030 er målsætningen at Danmark skal blive en frontrunner på det her område, og her kan det være en fordel at være et lille land, fordi vi kan være agile”, sagde han.

En gentænkning af forretningsmodeller og samfund
”Hvis det skal ske, kræver det både handling og ikke mindst en gentænkning af vores forretningsmodeller og velfærdssamfund ud fra formelen reduce – reuse – recycle – rethink”, fortsatte han.

Her pegede Flemming Besenbacher på den første af de 27 konkrete anbefalinger. Den går på at der skal ”etableres et nationalt forum – ”Circular Denmark” – som på tværs af brancher og værdikæder samler erhvervsliv, myndigheder og uddannelsesinstitutioner i et samarbejde om praksisnær viden, der kan bidrage til en cirkulær omstilling af dansk erhvervsliv”, som rapporten formulerer det.

Et væsentligt element her handler om at ”hjælpe SMV’erne i gang”, som Flemming Besenbacher sagde, og blev bakket op af den ansvarlige minister.

”Regeringen er kisteglade for denne her rapport. Cirkulær økonomi er både good sense rent forretningsmæssigt, og en moralsk forpligtelse for vores samfund. Ressourceknaphed er en åbenlys udfordring i fremtiden, og her har vi brug for, at alle bidrager; både de store og de små”, sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

De fem målsætninger

  1. Danmark får mere økonomisk værdi ud af materialerne ved at øge ressourceproduktiviteten med 40 pct. ud fra mængden af materialer og 15 pct. ud fra værdien af materialer.
  2. Danmark øger cirkulariteten ved at øge den samlede genanvendelse til 80 pct. og reducere affaldsmængden med 15 pct.
  3. Danmark forbliver førende i Europa til at udvikle cirkulære teknologier og løsninger, og at eksporten af disse er steget.
  4. Danmark udnytter overskydende kapacitet bedre, ved at 50 pct. af befolkningen er aktive i deleøkonomien.
  5. Danmark øger det cirkulære forbrug ved at firedoble den samlede omsætning af miljømærkede produkter og services.

Enormt eksportpotentiale
Også erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) var til stede ved præsentationen, og han lagde vægt på de internationale muligheder, der i hans øjne tegner sig i takt med, at dansk erhvervsliv for alvor sætter gang i omstillingen.

Læs også: Samarbejde bag cirkulær succes

”Vi skal have den cirkulære økonomi på dagsordenen, både herhjemme og i udlandet. Her ser jeg et enormt potentiale for danske virksomheder, der kan eksportere deres løsninger til hele verden. Både state-of-the-art til de lande, der er længst fremme, og de lidt mindre avancerede til dem, der måske er et skridt eller to bagud”, sagde han.

Hent hele rapporten her, inkl. de fem appendikser, der knytter sig til den.

Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet