Rapport: Tekstilproduktion i Myanmar langt fra fair

Lave lønninger og favorable handelsvilkår lokker store virksomheder som H&M, Primark, C&A og andre til Myanmar. En ny rapport peger imidlertid på omfattende problemer med overtid, børnearbejde og dårlige forhold.

Arbejderne i Myanmars tekstilindustri ender ofte i slumbeboelser som denne i storbyen Mandalay. De lave lønninger tillader dem ikke andet, ifølge en ny rapport..

22.02.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

I mange år var Myanmar, det tidligere Burma, bogstavelig talt lukket land for de fleste udenlandske virksomheder, men i løbet af de seneste år er handlen ind og ud af sydøstasiatiske land i stigende grad begyndt at flyde – på godt og ondt.

Læs også: Tøjarbejdere i Bangladesh fængslet efter lønaktion

I takt med at de primært amerikansk foranstaltede økonomiske sanktioner er blevet løftet, har flere internationale brands, ikke mindst i beklædningsindustrien, flyttet produktion og forsyningskæder til landet, i høj grad lokket af de lave lønninger.

I en ny rapport peger den hollandske NGO Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO) på det ’race to the bottom’, som en række af disse mærkevarer har indledt. Rapporten “The Myanmar Dilemma” dokumenterer, hvordan globale brands som H&M, Primark og C&A får fremstillet tøj til ”meget lave lønninger”, og hvordan hverken overtid eller børnearbejde er noget særsyn.

Ifølge rapporten kommer tekstilarbejderne ofte fra landdistrikterne, hvorfra de flytter til byerne for at finde arbejde. Pga. af mindstelønnen på 3.600 kyat (ca. 17,50 kr.) om dagen ender disse mennesker som regel i slumkvarterer, til tider uden adgang til hverken rindende vand eller elektricitet.

For at kompensere for dette arbejder de derfor ofte over, i nogle tilfælde op til 11 timer om dagen. I de travleste perioder er overarbejdet tit påtvunget og ubetalt, og derudover bliver løn regelmæssigt tilbageholdt i tilfælde af sygdom.

Børn – som regel piger – på under 15 år er også beskæftiget i sektoren, under de sammen vilkår, og med meget få muligheder for at klage og få hjælp, eftersom der er meget få, uafhængige fagforeninger. Derudover har kun ca. halvdelen af de 400 arbejdere, SOMO har talt med i forbindelse med rapporten, skrevet under på en ansættelseskontrakt, og af dem havde blot hver femte fået en kopi af den kontrakt, hvilket er med til at stille dem dårligt, specielt i en fyringssituation.

H&M anerkender problemer, arbejder lokalt på sagen
En af de virksomheder, rapporten omtaler er som nævnt svenske H&M, og her er man opmærksom på problemerne i landet. Specielt peger koncernen på sin lokale tilstedeværelse som essentiel i forhold til at tage hånd om arbejdet med at forbedre forholdene.

I en reaktion på SOMOs rapport skriver H&M (der fik forelagt et udkast af rapporten inden publicering), at der er tale om ”udfordringer på tværs af industrien, som vi har adresseret i mange år. En kollaborativ tilgang er nøglen til at opnå langvarige forbedringer, og det er derfor vi arbejder sammen med andre brands, organisationer, fagforeninger og arbejdstagerrepræsentanter”.

I rapporten skriver SOMO blandt andet, at der er en ”svag social dialog mellem arbejdere og fabriksledelse” i forhold til at beskytte den unge arbejdskraft på H&M’s fabrikker. Den svenske koncern anerkender i den forbindelse, at ”HR management har brug for træning for at sikre, at yngre medarbejdere er sikret” og at der er styr på processerne omkring gyldige ID’er, hvilket man arbejder på.

Videre skriver H&M selv, at man via sine lokale bæredygtighedsteam i Myanmar jævnligt besøger alle sine fabrikker og har møder med lederne omkring forholdene og deres præstationer. Derudover har man fulgt op på de specifikke sites, rapporten nævner, ved at gennemføre uanmeldte besøg.

Læs også: ”Vi vil gerne løfte hele industrien”

Afslutningsvis konkluderer rapporten, at tekstilindustrien har et stort potentiale i forhold til at hæve levestandarden i Myanmar, der er blandt verdens fattigste lande. Derfor har de involverede aktører – fabriksejere, leverandører, indkøbere, brands og regeringer både lokalt og i aftagerlandene – et stort ansvar for at sikre, at der bliver skabt ordentlige jobs, der respekterer menneskerettighederne og giver de ansatte en værdig tilværelse, bl.a. gennem organisering og en løn, man kan leve af.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

17.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

NY CSR WHISTLEBLOWER AFTALE FOR FIRMAKAFFE

09.01.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka modtager diplom for Social Ansvarlighed

09.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea anerkendt som Europe's Diversity Leader 2024

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J