”Vi vil gerne løfte hele industrien”

Fremskridt i forholdene har fået Maersk til at sende to skibe til ophugning på Alang-stranden i Indien, men beslutningen har mødt kritik. Et af den danske gigants tidligere skibe er endt på en strand i Bangladesh – ”vi må sikre os bedre fremover”, erkender rederiet.

Shree Ram-værftet, hvor de to Maersk-skibe ligger til ophug, er blandt de fire på Alang-stranden, der lever op til Hong Kong-konventionen. Foto: Maersk.

18.11.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

På en strand i det nordvestlige Indien ligger hundredvis af skibe til ophugning. Alang Beach har i mange år været kendt som ’verdens største skibskirkegård’, hvor op mod halvdelen af den globale flåde af tankskibe, containerfartøjer, færger og (i lidt mindre grad) luksuslinere endte deres dage.

Læs også: Mærsk vender tilbage til indisk ophugning

Maersk Wyoming, med den let genkendelige lyseblå stævn og den hvide stjerne, rager godt op på Alang-stranden. Foto: Maersk.

For tiden bærer to af disse skibe genkendelige symboler og farver for mange danskere. Maersk Georgia og Maersk Wyoming, begge 300 meter lange containerskibe, ankom i sommeren 2016 til den berygtede strand, hvor 69 arbejdere ifølge en lokal opgørelse mistede livet mellem 2009 og 2013.

Af samme årsag har netop Maersk i årevis afvist at bruge værfterne på stranden og i stedet holdt sig til mere ordnede forhold med ophugning i tørdok i primært Kina og Tyrkiet. Men ifølge den danske rederigigant er der i den seneste tid sket tilstrækkelig store fremskridt på en lille håndfuld af værfterne til, at man nu har fundet det forsvarligt at sende skibe til Alang.

Beslutningen er blevet kritiseret fra flere sider efter at mediet Danwatch tidligere på året rapporterede om kritisable arbejds- og kontraktforhold blandt de ca. 110 ansatte på det værft, Shree Ram Vessel Scrap, hvor de to Maersk-tankere ligger til ophug.

Andre rederier og de fleste NGO’er siger, at vi har gjort det rigtige, og vi kan se, at det er evident rigtigt at skubbe på; vi har set, hvor hurtigt udviklingen kan gå

Annette Stube

Stor investering i Alang
Ikke desto mindre forsvarer Maersk strategien, samtidig med at man ikke ligger skjul på de økonomiske incitamenter bag. I sin Sustainability-rapport fra 2015 gør Maersk således selv opmærksom på, at det koster op mod 2 mio. dollars ekstra at hugge et skib op på ansvarlig vis, og at man derfor vil skubbe på for en forbedring af forholdene i Alang i tråd med den såkaldte Hong Kong-konvention, der vil sikre netop sikker ophugning af skibe.

”Der er sket store fremskridt i Alang over de sidste par år, og pt. er der fire værfter, der lever op til kravene i Hong Kong-konventionen. Shree Ram, hvor vi er gået ind, har investeret 10 mio. kr. i bedre forhold på både selve værftet og i boliger til arbejderne. Og der er penge at spare for os, selvom vi stadig bruger mere end mange af vores konkurrenter”, forklarer Head of Group Sustainability hos A.P. Møller – Mærsk, Annette Stube.

Hun ærgrer sig selvsagt over Danwatchs rapport. Ikke så meget over selve indholdet og dens fund, som Maersk anerkender og er bevidste om, men mere timingen og baggrunden, der set fra Esplanaden er uheldig.

Shree Ram-værftet har bl.a. sørget for gode boligforhold for de godt 110 ansatte. Foto: Maersk.

”Vi har fra starten sagt, at vi ville engagere os i Alang og forbedre forholdene; tingene ville ikke være på plads fra dag ét. Det er egentlig det, Danwatch-rapporten også siger, og det har vi aldrig lagt skjul på – tværtimod har vi sendt indtil flere pressemeddelelser ud om det og drøftet det med Danwatch og andre NGO’er”, siger Annette Stube, og fortsætter:

”Det, der ærgrer mig, er at det bliver blæst op som noget der skal ’afsløres’. Vi har været åbne om processen og forholdene hele vejen igennem. Selvfølgelig er der udfordringer, det er ikke perfekte forhold derude, men bare på de fire måneder vi har været der, er det gået markant fremad. Det vil være uansvarligt at vende sin ryg til sådan en udvikling, når man konkret kan se, at det kan lade sig gøre”, siger hun.

Bedre sikring fremover
En anden situation, der har skabt ærgrelse hos Maersk var, da det for nylig kom frem – også gennem Danwatch – at et af rederiets tidligere skibe, North Sea Producer, via et joint venture, som Maersk havde halvdelen af, var havnet på en strand i Chittagong i Bangladesh, hvor forholdene ifølge mediet er ”livsfarlige” og ”langt værre end i Indien”.

Læs også: CO2 fra shipping skal halveres, uenighed om med hvilke midler

Det godt 32 år gamle oliefartøj havde udtjent sig i Nordsøen, men blev solgt med henblik på videre anvendelse. For god ordens skyld stipulerede Maersk i kontrakten, at skibet, når det kom dertil, skulle hugges op på ansvarlig vis, men køber valgte med det samme at sende skibet til Bangladesh, og omgik dermed kontrakten.

”Vi har ikke begået fejl, men vil fremadrettet se på, hvordan vi kan sikre os endnu bedre. Vi er selvfølgelig MEGET ærgerlige over, at skibet er endt i Bangladesh. Det går imod alt, hvad vi står for og arbejder for”, forklarer Annette Stube, og fastholder, at Maersk ikke har noget juridisk ansvar for skibet, efter det blev solgt videre.

”Vi har fra starten sagt, at vi ville engagere os i Alang og forbedre forholdene; tingene ville ikke være på plads fra dag ét”, siger Head of Group Sustainability for A.P. Møller – Mærsk, Annette Stube..

Klar fejl med høj stålpris
Netop aspektet omkring handlen med de udtjente skibe og deres videre skæbne er en af de udfordringer, Maersk og branchen skal forholde sig til over de næste år. Et netværk af joint ventures, mellemhandlere og lejekontrakter er nemlig med til at gøre det svært at placere ansvaret, når et skib rammer en strandbred i Sydøstasien med ophug for øje.

I 2014 ramte dette Maersk, da man gerne ville ud af en kontrakt med 14 ind-chartrede skibe fra tyske MPC Flottenfonds III før tid, hvilket selvsagt aftvang ekstra udgifter. For at modvirke tabet, lavede Maersk en aftale om, at man skulle få den bedst mulige skrotpris, hvilket i sidste ende sendte skibene, kendt som Starflotte-flåden, i retning af de dårlige strande.

”Det undskylder vi uforbeholdent for. Det burde vi ikke have gjort, og det vil ikke ske igen”, siger Annette Stube

1 mia. oveni
Og det er en udfordring, der kun vil vokse. Generelt er den internationale skibsfart nemlig plaget af en massiv overkapacitet, der vil få skrotningsraten til at stige gevaldigt i de kommende år, hvilket igen vil presse skrotstålpriserne ned og med stor sandsynlighed sende endnu flere fartøjer i retning af de billige, men farlige værfter.

For Maersks eget vedkommende vurderer man, at de store antal skibe, man skal skille sig af med frem mod 2020 vil medføre en ekstra skrotningsudgift på mere end 150 mio. dollars (over 1 mia. kr.) ud fra sidste års skrotpriser, hvis man udelukkende anvender ansvarlige recycling-faciliteter. Det er den ekstraregning, der har sendt den syvtakkede stjerne til Indien, hvor disse faciliteter ifølge Maersk nu også findes.

Danwatchs anklager og Maersks svar

Danwatch: Arbejderne mangler sikkerhedsudstyr i udførelsen af farlige arbejdsopgaver, og regler håndhæves ikke af ledelsen eller Maersks ansatte på værftet.
Maersk: Brug af sikkerhedsudstyr bekræftet i audit foretaget af Lloyds Register i slutningen af august 2016. 70 procent af arbejderne er blevet undervist i sikkerhed på jobbet af British Lloyds Register Quality Assurance og andre relevante udbydere. De resterende 30 procent, som udfører opgaver med lavere risiko har også modtaget undervisning.

Danwatch: Arbejderne har ikke ansættelseskontrakter
Maersk: Alle medarbejdere har i dag en kontrakt og tjener mindstelønnen plus 200 procent overtidsbetaling. Dette er også verificeret af Lloyds register ved audit i august 2016.

Danwatch: Gasledninger håndteres uden hensyn til sikkerhed
Maersk: Vores audit havde identificeret problemer med håndteringen af gasledninger, men da Danwatch var på stedet, var løsningerne endnu ikke gennemført. Der er nu installeret lodrette stativer med U-holder øverst til ledningerne, indtil man finder en mere permanent løsning.

Danwatch: Giftig maling og metaller løber ud i havmiljøet
Maersk: I modsætning til almindelig ophug har Shree Ram fundet en metode, hvor blokkene, der skæres af skibet, falder ind i skibet, i stedet for ned i sandet. Herfra løftes de af en kran ind på et betongulv med dræn, så olie, malingrester m.m. opsamles og sendes til affaldshåndtering. Med en ny kran, der snart installeres, kan stævnen også hugges op, uden at sandet berøres. Samtidig med ophugningen af Maersk Wyoming og Maersk Georgia foretager vi diverse miljøundersøgelser for at måle den faktiske påvirkning af miljøet, hvilket ikke er foretaget tidligere. Når vi har resultaterne fra dem, kan vi målrette tiltagene yderligere. 

I den forbindelse peger Annette Stube på det store, langsigtede perspektiv, som man fra Maersks side har anlagt, fordi man som en stor aktør er ”… en del af en value chain og føler et ansvar på industriens vegne”, som hun formulerer det. Omkring 75 procent af den samlede tonnage af skibe bliver hugget op på strandene i Indien, Pakistan og Bangladesh, hovedsageligt under horrible forhold for arbejderne, og det ændrer sig ikke af sig selv.

”Vi er en del af en industri, som man skal forstå som helhed for at kunne påvirke. Vi vil gerne løfte hele Alang, og det kræver at vi engagerer os. Ved at gå ind i Shree Ram kan vi friste de andre værfter og få dem til at konkurrere på standard i stedet for pris alene, og det kan sprede sig ned af stranden. Hvis vi trækker os ud, så stopper den udvikling”, siger hun, og fortsætter:

Læs også: Mærsk sætter ind mod korruption

”Men jeg er optimist på Alangs og Maersks vegne. Andre rederier og de fleste NGO’er siger, at vi har gjort det rigtige, og vi kan se, at det er evident rigtigt at skubbe på; vi har set, hvor hurtigt udviklingen kan gå, og hvordan værfterne selv tager initiativ, udover hvad vi beder om. Selvfølgelig vil der være setbacks, men man er nødt til at engagere sig for at få tingene til at ske”, slutter Annette Stube.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams