Roskilde Festival går til kamp mod madspild

Roskilde Festival har i år indgået et samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Målsætningen er at indsamle over 30 ton god og gratis overskudsmad fra festivalens madboder.

Roskilde Festival og Stop Spild Af Mad opruster på årets festival indsatsen mod madspild. Foto: Lars Just.

01.07.2014

CSR.dk

"Samarbejdet giver os en god mulighed for både at sætte massivt fokus på madspild og samtidigt omdanne holdning til handling", siger Selina Juul, stifter af 'Stop Spild af Mad'..

På dette års Roskilde Festival har festivalen indgået et samarbejde med Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild ”Stop Spild Af Mad”, hvilket betyder en stor udvidelse af festivalens samlede indsats mod madspild.

Stop Spild Af Mad stiller med et hold på 70 uddannede kokke og fødevarekyndige ildsjæle, der over de ni dage, festivalen forløber, indsamler, uddeler og tilbereder tonsvis af gode fødevarer, som ellers ville gå til spilde hos Roskilde Festivals mange madboder og restauranter.

Læs også: Roskilde Festival er et mekka for bæredygtige løsninger

"Vi er rigtigt glade for, at Roskilde Festival er med i kampen mod madspild. Stop Spild Af Mad har mange års erfaring med uddeling af tonsvis af god, gratis overskudsmad til en værdi af flere millioner kroner til hjemløse og socialt udsatte. Og nu er turen kommet til Roskilde Festival. Det er et samarbejde, som giver os en god mulighed for både at sætte massivt fokus på madspild og samtidigt omdanne holdning til handling”, siger årets initiativtager til samarbejdet og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Indsatsen fokuserer på tre typer af madspild, og de mange måltider og råvarer deles ud til blandt andet herberger, krisecentre, væresteder, varmestuer, centre for psykisk syge og asylcentre på Sjælland.

Læs også: Rockwool-telte succes på Roskilde Festival

Indsatsen rummer både en indsamling af ikke-tilberedte råvarer, der deles ud til modtagersteder med egne køkkener. Dertil indsamles tilberedt overskudsmad, der pakkes og videreformidles til for eksempel varmestuer uden køkkener. Og sidst men ikke mindst tilbereder Stop Spild Af Mad’s frivillige flere tusinde færdigretter af den indsamlede overskudsmad, der pakkes, fryses ned og deles ud i månederne efter festivalen.

Alle måltiderne tilberedes i professionelle køkkener, som Slagteriskolen i Roskilde stiller til rådighed for indsatsen, og foregår efter Fødevarestyrelsens retningslinjer for fødevaresikkerhed.

Fra holdning til handling
Danmarks samlede madspild estimeres til årligt at ramme svimlende 540.000 ton. En del af dette madspild finder sted hjemme hos forbrugeren. En husstand med fire personer kasserer årligt op imod 228,8 kilo gode, spiselige råvarer.

I de senere år er supermarkeder, grossister og storkøkkener blevet mere opmærksomme på det store madspild, der også eksisterer i fødevareindustrien helt bredt. Og nu opruster Roskilde Festival også sin indsats.

Læs også: Madaktivist går internationalt

”Roskilde Festival har arbejdet for at mindske madspild de sidste otte år, som en del af vores arbejde med bæredygtighed og indsatsen er hvert år blevet større. Lige op til festivalen sidste år indførte fødevareministeren regler på området i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Så nu er det muligt at gennemføre projekter som disse med hjemmel i Fødevarestyrelsens regler. Og da Roskilde Festival gerne ville udvide vores indsats mod madspild, var det naturligt at starte et samarbejde med Stop Spild Af Mad”, forklarer madspildsansvarlig Rebekka Juliane Ilsøe fra Roskilde Festival.

Pilotprojekt for fremtidige indsatser
Med udgangspunkt i den erfaring Stop Spild Af Mad får med sig fra projektet, er det ambitionen at skabe en ny landsdækkende organisation mod madspild.

”Den nye organisation skal have til formål at afhjælpe det store madspild, der finder sted på landets festivaler, sportsbegivenheder og andre store events. Det er svært for madboderne ved store begivenheder at estimere deres salg korrekt. Derfor vil vi gerne hjælpe dem med at indsamle og uddele overskudsmaden til landets hjemløse og socialt udsatte”, udtaler Selina Juul.

- JDN

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams