10.04.2017  |  Klima, miljø og energi

Skanderborg rådhus får tildelt højeste DGNB-certificering

Med Skanderborg Rådhus har Green Building Denmark netop afsluttet en grundig certificeringsproces, der har gjort stedet til den første offentlige bygning med den højeste - platin - certificering i DGNB-standarden for bæredygtighed.

Det nye rådhus i Skanderborg er blevet undersøgt på 182 forskellige parametre inden for miljø, økonomi og teknisk kvalitet, der tilsammen danner grundlaget for den internationalt anerkendte DGNB-standard. Deraf har byggeriet fået tildelt den højst opnåelige certificering, platin, der hidtil kun er blevet givet til ét andet byggeri i Skandinavien.

Fakta om DGNB

DGNB er en international bæredygtighedscertificering, som er tilpasset danske forhold.

Systemet administreres i Danmark af den uafhængige non profit-organisation Green Building Council Denmark.

De forskellige områder i den danske DGNB-certificering vægtes på følgende vis:

  • Miljømæssig kvalitet (22,5 procent)
  • Økonomisk kvalitet (22,5 procent)
  • Social kvalitet (22,5 procent)
  • Teknisk kvalitet (22,5 procent)
  • Proceskvalitet (10 procent)
  • Grunden og placeringens kvalitet (uden for hovedkarakteren, men skal angives)

Indtænkning af dokumenteret bæredygtighed
Hos Green Building Council Denmark håber man, at det færdige byggeri kan være med til at inspirere andre i branchen:

”Det er utroligt godt gået, og det kan forhåbentlig inspirere både offentlige og private bygherrer til at tænke mere dokumenteret bæredygtighed ind”, siger Mette Qvist, der er direktør i medlemsorganisationen.

Læs også: Ny undersøgelse: Stigende efterspørgsel på certificeret træ

En række tiltag i både byggefasen og efter indflytningen gjorde, at administrationscentret fik tildelt 80,5 point, så den endelige certificering opnåede platin.

Nogle af tiltagende var bl.a. grønne mos-sedum-tage, der dels isolerer og dels virker som regnvandsdepoter og en bygningskrop, der er designet til mest muligt lysindfald og brug af miljøgodkendte materialer.

Den højeste karakter, som Administrationscenter Skanderborg fik, var imidlertid inden for bygningens samlede økonomi.

Administrationscentret, der også huser en afdeling af Sydøstjyllands Politi, er blot en del af Skanderborg Fælled. Det omfatter også træningsrum, foreningslokaler, politistation og dobbelthal med plads til 4.090 koncertgæster. Det hele er samlet i én bygning, fordelt på seks etager og 20.000 m2 i alt.

En god og økonomisk forretning
Hos borgmester Jørgen Gaarde er der en tydelig begejstring for administrationscentrets certificering:

”Da vi besluttede byggeriet i Byrådet, var det et klart mål, at det skulle være en energivenlig og indbydende bygning. Det har vi i den grad fået. Bæredygtigheden er ikke kun for samvittighedens skyld – det er også en god forretning. Vi kommer til at spare seks millioner kroner om året alene på energi, varme og bygningsdrift i forhold til de seks adresser, hvor administrationen sad tidligere”, siger han.

Læs også: Danmark får sin første bæredygtige børnehave

Tilbage i 2011 traf Byrådet en beslutning om at samle kommunens administration på én adresse. Den endelige beslutning om byggeriet af Skanderborg Fælled blev truffet i 2013, hvor man også havde inkluderet borgere og erhvervsliv i byggeprocessen for at undgå dyre ændringer undervejs.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere