SMV'er deler ud af CSR-erfaringer

Selvom det kan være udfordrende for SMV'er at arbejde med CSR, kan det sagtens blive en succes. To SMV'er deler ud af deres råd og erfaringer.

18.03.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Mangler du gode råd til, hvordan SMV'er kan arbejde med samfundsansvar? Så læs med her, hvor to danske virksomheder deler ud af deres egne erfaringer og gode råd.

Charlotte Bunke og Jacob Thorhauge fra Centrum Pæle glæder sig over den handlingsplan for CSR, som de fik med hjem fra uddannelsesforløbet i CSR hos Green Network..

Virksomhed: Centrum Pæle

Produkt: Største producent af præfabrikerede piloteringspæle i Europa

Antal medarbejdere: 60 i Danmark og 137 i Sverige, England og Polen

Hvad var startskuddet til jeres CSR-arbejde?
Vi har fået samlet vores aktiviteter og lavet en handlingsplan gennem et forløb hos Green Network i 2015. Vi har arbejdet med især arbejdsmiljø og miljø før, men den mere systematiske tilgang har vi fået i 2015, og behovet for den er vokset frem i takt med, at vi kan se, at CSR bliver mere og mere almindeligt, vil være vigtigt i fremtiden og ikke længere kun er noget, de store virksomheder gør. Så vores indsats er drevet af et ønske om at fremstå som en ansvarlig virksomhed, der kan imødekomme kunder, lovgivning og lokalsamfundets forventninger samtidig med, at vi har brug for at kunne tiltrække gode medarbejdere.

Læs også: Gode råd til arbejdet med CSR i danske SMV’er

Hvad er lykkedes særlig godt?
Vi har længe arbejdet med trivsel og psykisk arbejdsmiljø og synes, at vi har fundet en god måde at arbejde med udfordringen på. Vi tænker da også, at bedre trivsel giver bedre produktivitet osv. På samme måde har vores arbejde inden for miljø givet gode resultater for både miljø og vores økonomi. Men det handler mere om at være et forbillede og en god arbejdsplads.

I forhold til en mere systematisk tilgang til CSR er vi glade for, at vi nu har en handlingsplan, som både giver overblik og er realistisk i forhold til, hvad vi synes, vi har brug for at prioritere, og hvad vi har tid og ressourcer til at opnå.

Hvad har været udfordrende?
Det sværeste er i virkeligheden at lære kunsten at begrænse sig. Med CSR er der mange ting, man kunne gå i gang med, men skal det ud i virkeligheden, må man se på, hvad man kan rumme med de kompetencer og den tid, man har til rådighed. I stedet må man gøre arbejdet i etaper og huske sig selv på, at selv om man har lavet en treårsplan og sat delmål op, så stopper projektet ikke efter de tre år. CSR er en løbende indsats, hvor målet altid flytter sig.

Hvad har hjulpet jer til at lykkes?
En ting, der har fået os videre, er at deltage i forløbet hos Green Network, hvor vi fik nogle værktøjer og fokus på at arbejde med at få lavet vores handlingsplan. For os virker det også at have delt opgaverne i vores handlingsplan ud på flere personer. Det er en forudsætning for, at det overhovedet kan lade sig gøre at føre planen ud i livet.

3 gode råd fra Centrum Pæle

  1. Se at komme i gang. Det kan sagtens lade sig gøre i mindre virksomheder også.
  2. Skriv det hele ned, så I ved, hvad I vil, og hvem I vil det med.
  3. Lav en realistisk plan, så I er sikre på, at det passer til jer og er noget, I kan gennemføre.

__________________________________________________________________________________

Når Eltwin får besøg af kunder, leverandører eller andre interessenter, skal de iføres særlig beklædning, som virksomhedens receptionist her viser frem. "Mennesker leder elektricitet, og i vores produktion kan det være et problem. Når de så står her og tager kitler på, benytter vi ofte lejligheden til at tale om CSR, bæredygtighed og miljø", fortæller Pia Byrial, kvalitetschef hos Eltwin A/S..

Virksomhed: Eltwin
Produkt: Førende indenfor automationsteknologi på det europæiske marked
Antal medarbejdere: 75 i Danmark og 75 i Polen

Hvad var startskuddet til jeres CSR-arbejde?
Vi havde allerede arbejdet med miljø, men den strategiske indsats begyndte, da en af vores store kunder stillede krav om, at vi skulle leve op til ISO26000. Den kendte vi ikke, men vi var allerede ISO-certificeret inden for kvalitets- og miljøledelse, så det lå lige for. Efterfølgende er der flere kunder, som har efterspurgt, at vi kan dokumentere vores CSR-arbejde, og næsten 40 procent af kunderne stiller i dag samme krav, som vi har i vores certificering.

Hvad er lykkedes særlig godt?
Det har stor brandværdi for os at arbejde systematisk og strategisk med CSR. Det har været godt for os, for vi har ikke produkter med vores navn på, men med en stærk CSR-profil har vi flere historier at fortælle. Vores arbejde med CSR har givet stor opmærksomhed fra vores kunder og påvirket vores image. Arbejdet med ISO 26000-standarden har gjort os bevidste om, hvordan vi bliver opfattet af vores omverden, hvordan vi gerne vil opfattes, og hvordan vi kommer derhen. I det hele taget har arbejdet med at implementere CSR i virksomheden betydet skærpet fokus på strategi og retning. Og så har det givet langt større bevidsthed om vores værdier.

Hvad har været udfordrende?
For det første skulle vi finde det rigtige leje for at involvere alle medarbejderne. Vi lagde faktisk lidt for stort ud med stormøder osv., som ikke virkede. Vi har fundet ud af at mindre, praktiske initiativer virker bedre. På affaldsområdet har vi for eksempel etableret, det vi kalder en affaldskonto for hele virksomheden, og den skal helst give overskud. Det viste sig at være motiverende. 

Vi arbejder desuden meget med risikostyring i vores værdikæde. I vores produkter indgår råvarer, der indeholder mineraler som guld og wolfram, og der er risiko for, at de udvindes fra miner i lande, hvor man benytter børne- og tvangsarbejde, eller hvor indtægter fra minedriften indgår i krigsførelse. Vi stiller derfor krav til vores leverandører om at få en erklæring på oprindelsesland, så vi er sikre på, at mineralerne i komponenterne ikke kommer fra f.eks. Congo. Vores væsentligste leverandører har fremsendt en liste over smelterier i Congo, der alle figurerer på en såkaldt positivliste over godkendte smelterier. Men problematikken er så ny, at ikke alle leverandører på nuværende tidspunkt er i stand til at levere denne dokumentation.

Læs også:  SMV'er kan tjene penge på CSR

Samtidig er langt de fleste af vores komponenter fremstillet i Kina, og det er en udfordring for os at fremskaffe den nødvendige dokumentation. Der kan være rigtig mange leverandørled imellem Eltwin A/S og minen. Vi har haft overvejelser om nødvendigheden af alternative leverandører, men så kan man måske komme i den situation, at man ikke kan finde andre leverandører overhovedet. Og så må man måske foretage en større designændring eller takke nej til opgaven.

Desuden er det svært at vurdere, hvornår man gør det godt nok. Hvor langt skal man gå i kontrollen af sine underleverandører? Den slags spørgsmål er og har hele tiden været svære.

3 gode råd fra Eltwin 

  1. For os har det virket at samle alle vores aktiviteter omkring risikoanalysen, som den er beskrevet i ISO26000. Så får man automatisk aktiviteter og interessenter prioriteret. 
  2. Tænk det som jeres investering i fremtiden. CSR er en investering i fremtiden. Hvordan sikrer I, at der er kvalificeret arbejdskraft i fremtiden? At der er tilstrækkeligt med råvarer? Og vigtigst, at der er berettigelse for netop jeres produkter og jeres virksomhed i fremtiden? Er jeres produkter og jeres processer bæredygtige?

  3. Tag udgangspunkt i det, I er gode til. I har helt sikkert allerede rigtig mange CSR-aktiviteter i jeres virksomhed. F.eks. kan det være, at I affaldssorterer, genanvender materialer, laver kundetilfredshedsanalyser og leverandørevalueringer. Eller at I har fokus på sygefraværet, skader, næsten skader, reklamationer, fejlprocenter, lærlinge og mangfoldighed. Fortæl om alt det, I er gode til, og hav fokus på det – og få andre til at vurdere, om I får jeres budskaber frem på den rigtige måde.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

25.06.2025CSR.dk

Mængderabat sender maden direkte i skraldespanden

24.06.2025Valified

Sponseret

Analyse: Grønne indsatser løfter bundlinjen - når de forankres

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom