23.08.2017  |  Klima, miljø og energi

Solvarme redder menneskeliv og miljø

Indhold fra partner Hvad er dette?

Forurening fra madlavning over åben ild koster hvert år 4,3 millioner mennesker livet. Desuden bidrager anvendelsen af træ til madlavning til omfattende miljøødelæggelser som følge af skovhugst. Heliac har udviklet billigt, effektivt et alternativ.

Heliac har nemlig udviklet en prisbillig linse, der fokuserer sollyset på samme måde som et stort brændeglas. Med udgangspunkt i linsen har Heliac designet et effektivt solkøkken, hvor 1 liter vand når kogepunktet på 10-13 minutter.

Sollyset fokuseres ved hjælp af tusinder af mikrostrukturer i folien.

Henrik Pranov, der er administrerende direktør i Heliac, håber at den grønne teknologi kan blive gjort tilgængelig for de ca. tre milliarder mennesker, der i dag ikke har adgang til strøm.

- FN har stærkt fokus på alternative opvarmningsformer, og mit håb er, at vi inden 2020 kan få 1 million solkøkkener i drift i blandt andet Afrika og dele af Asien.

For at nå denne ambition er Heliac interesseret i at finde partnere, der har adgang til et større antal af de ønskede brugere, samt partnere, der ønsker at sponsorere solkøkkenerne.  

En linse kan produceres for cirka 75 kroner, mens hele solkøkkenet kan laves for 5-600 kroner.

Samme linse kan supplere kul, gas og biomasse til kraftværker

Hver linse leverer cirka 1,5 kW varme. Til storskalaløsninger, hvor der efterspørges billig varme i MW-klassen, anvender Heliac de samme linser sat i paneler med flere linser i hver. Disse paneler kan levere varme til fjernvarme, fjernkøling, procesvarme, afsaltning af havvand, samt til at drive generatorer, der producerer elektricitet. Se ’Solvarme billigere end kul, gas ogbiomasse’ for nærmere beskrivelse af den løsning.

Tags: Heliac ApS

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere