Tre fjerdedele i byggeriet er omfattet af en sundhedsordning
Ifølge en undersøgelse fra Dansk Byggeri benytter de ansatte i byggebranchen sig i stigende grad af sundhedsordninger. Således er næsten tre fjerdedele af de ansatte i byggeriet omfattet af en sådan.
Måske er der alligevel ikke hold i myten om, at mænd ikke er gode nok til at aflægge lægen et visit.
En ny undersøgelse fra Dansk Byggeri, der er baseret på data fra PensionDanmark, viser nemlig, at andelen af ansatte i byggeriet, der får behandling via en sundhedsordning, kun ligger en smule under gennemsnittet.
Således er dækningsgraden fra 2013 til 2016 steget med 18 procent fra en dækningsgrad på 68 procent til 74 procent i 2016. Dermed er næsten tre fjerdedele af de ansatte i byggeriet nu omfattet af en sundhedsordning.
Læs også: Dansk arkitektfirma vil genanvende forladte huse til nybyggeri
I samme periode er andelen af personer i byggeriet, som benytter sig af sundhedsordningen, vokset fra 8 procent til 8,9 procent:
”Arbejdet i byggebranchen er fysisk hårdt, risikofyldt og slider på kroppen. Derfor giver det god mening, at overenskomsterne indeholder aftaler om en sundhedsordning, så de ansatte kan komme i behandling, når de har brug for det”, siger Anja Bülow Jensen, der er afdelingschef hos Arbejdsgiversekretariatet i Dansk Byggeri.
Byggeriet er kendetegnet ved hårdt arbejde
Hovedparten af de ansatte i byggebranchen er mænd, og det ser derfor ud til, at mænd er lige så gode til at benytte sundhedsordningen som kvinder.
De ansatte i byggeriet er primært timelønnede, hvilket ikke ser ud til at have nogen betydning i forhold til anvendelsen af sundhedsordningen:
”Vi arbejder hele tiden med at øge kendskabet til og brugen af sundhedsordningen, og det er meget glædeligt at notere fremgangen. Sundhedsordningen er især vigtig for beskæftigede i byggeriet, fordi branchen er kendetegnet ved hårdt arbejde, slid og skader, som det er vigtigt at få taget i opløbet, før de udvikler sig til noget alvorligt”, siger Torben Möger Pedersen, der er adm. direktør i PensionDanmark.
Vigtigt med hurtig udredning
Undersøgelsen fra Dansk Byggeri viser, at antallet af behandlinger pr. person er faldet fra 7,3 behandlinger i 2013 til 6,3 i 2016. Samme fald kan registreres på landsplan, men her ligget antallet af behandlinger lidt højere. Således var tallet 8 i 2013 og 7,3 i 2016:
”Jeg kan kun være tilfreds med stigningen i dækningsgraden, så tre ud af fire nu er dækket af en sundhedsordning. Det er også positivt, at de ansatte i byggeriet også benytter ordningen, når de har brug for det”, siger Anja Bülow Jensen og fortsætter:
Læs også: NCC sætter ind mod sundhed på arbejdspladsen
”Det er vigtigt med en hurtig udredning og behandling for både medarbejderen og virksomheden, så den ansatte kan blive rask og komme tilbage på jobbet igen. Jeg håber, at endnu flere overenskomster i fremtiden kommer til at indeholde en sundhedsordning."
- EL