Uden kvinder i ledelsen vil man sidde fast i fortiden

Internationale erhvervsfolk og civilsamfundsorganisationer opfordrer til at få fart i indsatsen for flere kvinder i ledelse. Ellers går man glip af økonomisk gevinst. Det er konklusionen i en ny rapport udgivet op til kvindernes internationale kampdag.

Flere kvinder i ledelsen gør de tmere sandsynligt, at der bliver taget den type langsigtede beslutninger, som er nødvendige for at drage fordel af verdensmålene. .

08.03.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Hvis du ikke har kvinder i ledelsen af din virksomhed eller den offentlige sektor, så vil du sidde fast i fortiden og du vil ikke være en af de virksomheder eller lande, som får del i forretningsmulighederne til en værdi af 12.000 milliarder dollar om året som verdensmålene udgør.”

Læs også: Progressive chefter skal få flere kvinder ind i direktionslokalerne

Rapporten kan downloades på www.businesscommission.org .

Kom så i gang: tal om det og hold regnskab
Rapporten udgives op til kvindernes internationale kampdag, 8. marts, og skal gerne fungere som et ”call to action”. Der skal ske noget. Vejen går gennem dialog og åbenhed. Og at man stiller ledelserne til ansvar for, at de når de mål, de har sat, for kønssammensætning i ledelsen.

”Virksomheder er nødt til at tale åbent om kvinder i ledelse med både mænd og kvinder og udfordre status quo. Den type dialog skal prioriteres på alle niveauer,” sagde Gail Klintworth, som er bannerfører på BSDC’s WomenRising2030-initiativ.

Status quo er nemlig, at ifølge McKinseys store studie af over 200 virksomheder og 70.000 medarbejdere, Women in the Workplace, så synes næsten halvdelen af mænd i disse amerikanske virksomheder, at kvinder allerede er godt repræsenteret i ledelsen af deres virksomhed, også hvis de kun har en ud af ti af stillingerne i de øverste ledelseslag.

Der vil sikkert være regionale forskelle og de skandinaviske landes status quo er nok højere, men at der er ubevidste fordomme at arbejde med, er også konklusionen i store danske virksomheder.

Det får man ud af kvinder i ledelse
Rapporten viser, at kvinder i ledelse fungerer som acceleratorer, der hjælper virksomheder med at forløse den økonomiske gevinst der er forbundet med at arbejde med verdensmålene.

Det kan de sige, fordi de i rapporten identificerer seks ledelseskompetencer, som er kritiske for at skabe forretning ud af verdensmålene: langsigtet tænkning, innovation, samarbejde, transparency, miljøbevidsthed og social inklusivitet. Samtidig viser undersøgelser i rapporten at kvinder kan spille en kritiske rolle i at få netop de kompetencer i spil i ledelser, hvor der er bedre balance mellem mænd og kvinder end det er normen i dag.

F.eks. refereres en undersøgelse som viste, at virksomheder med flere kvinder i de øverste ledelseslag, er bedre til at skifte deres forretningsfokus fra kortsigtet profitmaksimering til langsigtede vækstmål. Andre undersøgelser viser, at kvinder er samarbejdsorienterede, dygtige til at afveje mange stakeholderes interesser og nå beslutninger som tilgodeser alle parter.

Om Business & Sustainable Development Commission

The Business & Sustainable Development Commission blev sat i verden af World Economic Forum i januar 2016, som et toårigt initiativ, hvor 37 personer fra erhverv, finans, civilsamfundet, fagbevægelsen og internationale organisationer skulle se på hvordan virksomheder kunne høste fordele af verdensmålene.

Rapporten om kvinder i ledelse og verdensmålene er den sidste udgivelse. Organisationens arbejde fortsætter i forskellige stakeholderinitiativer affødt af kommissionen: the Food and Land Use Coalition, the Blended Finance Taskforce, the World Benchmarking Alliance og WomenRising2030. Alle BSDC-rapporter kan findes på  report.businesscommission.org.

Desuden har en undersøgelse ud af, at virksomheder med flere kvinder i bestyrelsen er mere tilbøjelige til at investere i vedvarende energi, low-carbon produkter og energieffektivitet, og at udvikle produkter og services tilpasset grupper med ingen eller begrænset adgang til finanssektorens produkter.

Læs også: ISS research shows diversity grows leadership performance

Der er også undersøgelser der viser, at med flere kvinder I ledelsen får man større økonomisk vækst, mere robust omdømme og gladere medarbejdere.

Flere der hedder David end…
Alligevel er det et globalt tema, at der ikke er ret mange kvinder i de øverste ledelser.

I USA er fem procent af de administrerende direktører i de 500 største virksomheder kvinder. I Storbritannien er det endnu værre; ud af de 1000 største børsnoterede virksomheder har fem en kvindelig CEO. Til sammenligning har otte en CEO, der hedder David. I Danmark er der to i virksomhederne i C20-indekset plus de ti største ikke-børsnoterede selskaber.

På verdensplan er det kun 15 procent af bestyrelsesposterne, der er besat af kvinder. I 20 af de asiatiske lande er det 12 procent, i Afrikas 300 største virksomheder 14 procent, og en undersøgelse af mere end 1200 børsnoterede selskaber i Latinamerika og Caribien nåede frem til bare 8,5 procent kvinder i bestyrelserne. I Danmark viser Erhvervsstyrelsens tal fra 2016 næsten 16 procent.

Læs også: 104 virksomheder tilslutter sig Bloombergs ligestillingsindeks

Rapporten nævner dog også tegn på fremskridt. F.eks. at FN tidligt i 2018 kunne fortælle, at de havde opnået kønsbalance på tværs af den øverste ledelse - undtaget generalsekretæren - da kvinder nu har 23 ud af 44 stillinger. Og ikke mindst at verdens største kapitalforvalter, BlackRock i januar i år skrev til mere end 300 virksomheder, og bad dem forklare, hvordan deres mangel på kvinder i bestyrelsen harmonerede med deres langsigtede strategi, og bad dem redegøre for, hvad de gjorde for at rette op på ubalancen.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online