11.09.2012  |  Klima, miljø og energi

"Grønne" virksomheder sælges som aldrig før

2011 bød ligesom året før på en massiv stigning i opkøb og fusioner blandt virksomheder inden for grøn energi. På globalt plan blev i alt 591 aftaler til en samlet værdi af 303,6 milliarder gennemført sidste år. Det viser en undersøgelse fra KPMG.

De fem største handler i 2011/12:

  • 1: Franske Total køber 60 orocent af SunPower Corp. fra USA for 1.380 millioner dollars  
  • 2: Canadiske Algonquin Power & Utilities Corp. køber 480 MW vindmøllepark i USA af spanske Gamesa for 900 millioner dollars
  • 3: Britiske Bridgepoint køber 443 MW vindmøllepark i Spanien af spanske ACS for 877 millioner dollars.
  • 4: Japanske Marubeni Corp. og Innovation Network Corp. køber britiske Seajacks International for 85o millioner dollars.
  • 5: Danske KIRKBI og Oticon Fonden køber 50 procent af 277 MW vindmøllepark i Tyskland af danske DONG for 836 millioner dollars.

Kilde: Green power 2012: The KPMG renewable energy M&A report

 

På globalt plan bød 2011 på en stor stigning i aktiviteterne, når det kommer til opkøb og fusioner blandt virksomheder, der beskæftiger sig med vedvarende energi. Det viser 2012-udgaven af undersøgelsen ”The KPMG renewable energy M&A report”. I alt blev der gennemført 591 handler, hvilket er en markant stigning i forhold til 2010, hvor der blev annonceret 431 handler. Den samlede værdi af handlerne i 2011 var på 51,2 milli-arder dollars, hvilket svarer til omkring 303,6 milliarder kroner.

Den femte største handel i det forgangne år blev foretaget af danske selskaber, da KIRKBI og Oticon Fonden købte 50 procent af en tysk vindmøllefarm af DONG for 836 millioner dollars, hvilket svarer til knap 5 milliarder kroner.

I sidste kvartal af 2011 dykkede handelsaktiviteterne dog en smule, men kun for at stige igen i første kvartal 2012.

”Gode nyheder”
"Undersøgelsen viser, at investorerne i stadig stigende grad vurderer sektoren på lige fod med konventionel infrastruktur som eksempelvis elselskaber. Det er gode nyheder for branchen, da det betyder, at vedvarende energi bliver betragtet som en sikker og sta-bil investering, og bedømt på første kvartal ser 2012 ud til også at blive et fint år," siger partner i KPMG, Dale Treloggen i en pressemeddelelse.

Den spådom understreges af, at 85 procent af de adspurgte virksomheder og investorer i undersøgelsen vurderer, at salgs og fusions-aktiviteterne i sektoren vil være robuste i de næste fem år.

USA fører an
Overordnet set er USA dog det mest attraktive marked at placere sine penge i, og 46 procent af de adspurgte virksomheder og investorer peger på, at de i løbet de næste 18 måneder planlægger at investere her til trods for stor politisk usikkerhed. Blandt andet er det endnu ikke afgjort, om en række subsidier og fordelagtige skatteordninger til gavn for industrien vil fortsætte efter præsidentvalget til efteråret.

"Konklusionerne i undersøgelsen er opløftende, og det er godt at se, at så mange forven-ter at investere i vedvarende energi. Men man skal i samme moment huske, at investe-ringsklimaet er skrøbeligt, og det hele hurtigt kan vende, hvis ikke regeringer og myn-digheder formår at fastholde og skabe attraktive rammer for investeringer. Det gælder måske især i Europa, der gerne skulle tiltrække flere investorer i fremtiden," lyder det fra Dale Treloggen.

-LA

Mere fra Lasse

Lasse Andersen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere