20.09.2016  |  Klima, miljø og energi

’Magisk fabrik’ i Norge laver biogas til lastbiler

Et pilotanlæg i Norge omdanner madaffald og husdyrgødning til miljøvenlig biogas og ditto -gødning. Gassen bliver allerede brugt af både lastbiler og busser i lokalområdet, og fabrikken bliver kaldt magisk.

Hverken Harry Potter, David Copperfield eller Gandalf har – så vidt vides – været med til etableringen af det biogasanlæg i Norge, som landets statsminister Erna Solberg indviede i sidste uge. Ikke desto mindre bliver anlægget kaldt ’Den Magiske Fabrik’.

Fabrikken, der ligger i Tønsberg på Oslofjordens vestbred, er et pilotanlæg til omdannelse af madaffald og husdyrgødning til miljøvenlig biogas og biogødning til brug i produktionen af ny mad. Anlægget håndterer p.t. omkring 110.000 tons madaffald og husdyrgødning, hvilket giver en produktion af biogas svarende til 6,8 millioner liter diesel. 

Læs også: Kommende ellastbil bliver nu helt CO2-fri

Biogassen bliver hovedsageligt brugt som brændstof i køretøjer. Eksempelvis har 50 busser i området siden begyndelsen af juli kørt på biogas produceret på Den Magiske Fabrik, og også lastbiler er inde i billedet. Det var således en gasdrevet lastbil fra den internationale producent Iveco, der på behørig vis transporterede Erna Solberg til åbningen af ’Den Magiske Fabrik’, skriver brandet i en pressemeddelelse.

Det er samarbejdet med det lokale landbrug, der gør anlægget unikt og har sikret det ikke alene det magiske tilnavn, men også statussen som nationalt biogaspilotprojekt i Norge. De lokale landmænd leverer deres organiske overskud direkte til anlægget, der omdanner til brændstof og gødning. Begge dele er med til at sikre betydelige CO2-reduktioner for både landbruget og transporten i området.

Derudover vil landbruget i amtet Vestfold, hvor anlægget ligger, allerede i år nå regeringens målsætning om at 30 procent af husdyrgødningen skal bruges til biogasproduktion inden 2020.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere