”Vi kan lave verdens klogeste byggebranche”

Byggesektorens påvirkning af klimaet er stor. Med den rigtige lovgivning kan sektoren dog også være en del af klimakrisens løsning. Det handler om kvalitet og langtidsholdbart byggeri – og om at fjerne dårlig og suboptimerende regulering.

Panelisterne på scenen under den velbesøgte debat. Foto: Building Green.

04.11.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Det er nye tider, og byggeriet er under forvandling. Eller bør i hvert fald være det. Regeringens ambition om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 vil i de kommende år få afgørende betydning for dansk byggeri.”

Sådan skrev boligminister Kaare Dybvad (S) i et debatindlæg på Altinget d. 31/10 2019. Det var ikke helt tilfældigt. For samme dag skulle han tale på den grønne byggemesse Building Green.

Med konkrete forslag til hvor klimabesparelserne skal komme fra på byggepladserne, som f.eks. ikke at ødelægge materialer ved ikke at beskytte dem mod regn eller lave færre fejl, så der ikke skal bygges så meget om, så var boligministerens budskab, at branchen selv måtte komme på banen.

”Det bør ikke altid være os politikere, der kommer løbende med et regelsæt, før der skrides til handling,” skrev han og huskede også lige at sige at store dele af byggebranchen er på rette spor.

Branchen vil gerne være med
Efter både ros og ris til byggebranchen fra ministeren, valgte direktøren fra Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, at stille op.

”Vi er klar, og vi vil rigtig gerne være med,” sagde han i en morgendebat på Building Green om byggeriets bidrag til klimaloven.

”Bygninger er et varigt forbrugsgode, noget der skal stå i virkelig mange år, og derfor kræver det stor omtanke at stille krav og sætte mål. Det vil vi som erhverv rigtig gerne være med til,” fortsatte han.

Det bør de også være, var beskeden fra Ida Auken, som er formand for folketingets klima-, energi og forsyningsudvalg.

”Hvis der er en branche, der vil, og som går ind i dialogen, så kan man nå nogle helt anderledes gode resultater. For der kommer jo ny lovgivning, der handler om byggeri i forbindelse med den kommende klimalov,” sagde hun.

Regulering af helheden
Det store spørgsmål er, hvilken slags lovgivning der skal komme. Et indspark fra en rådgivende ingeniør blandt publikum stillede spørgsmålstegn ved, om der virkelig er brug for mere lovgivning, når der i dag allerede er over 60 vejledninger, man skal orientere sig i.

Der er brug for at eksperimentere rigtig meget og meget mere end vi gør i dag. For de 70% i 2030 er i virkeligheden bare en fodnote – i 2050 skal vi være i nul og i 2100 skal vi i minus.

Flemming Rafn, Tredje Natur

”Vi har ikke behov for mere detailregulering, men mere store rammer der samtænker byggeri, miljø, klima, indeklima. Vi skal også passe på, at lovgivning ikke overoptimerer og i stedet har en mere helhedsorienteret perspektiv,” sagde Ingrid Reumert, som er chef for bl.a. bæredygtighed i Velux.

Et konkret eksempel på sådan overoptimering, ifølge Ingrid Reumert, er netop på vinduesområdet. Her er det efterhånden sådan, at der egentlig ikke er voldsomt stor gevinst at hente i energiregnskabet, mens det til gengæld kræver forholdsvist meget i materialer og energiforbrug i produktionen af vinduerne.

Plads til eksperimenter
Flemming Rafn, som er en af to ejere af arkitektvirksomheden Tredje Natur, efterlyste især mere fleksibilitet, så muligheden for at afprøve nye løsninger var bedre.

”Der er lidt absurde krav og regler, når man vil noget nyt. Når man f.eks. arbejder med træ, som vi gør, løber man ofte ind i lovgivning, som gør det umuligt, og som samtidig bare ikke tager højde for, at der kan være nye og bedre materialer, som opfører sig anderledes, end dem, lovgivningen er baseret på,” sagde han.

”Problemet er, at der er brug for at eksperimentere rigtig meget og meget mere end vi gør i dag. For de 70% i 2030 er i virkeligheden bare en fodnote – i 2050 skal vi være i nul og i 2100 skal vi i minus,” fortsatte han.

Michael H. Nielsen bakkede op om pointen om, at eksperimenter er vigtige.

”Vi skal have samlet ind og udbredt resultaterne af nye forsøg. Forskning og dokumentation af ny materialer og metoder er ligesom en øde ø i dag. Det går ikke,” sagde han.

Direktør i brancheforeningen Danske Arkitekter, Lene Espersen, pegede desuden på et nødvendigt kulturskifte hos især hos Finansministeriet.

”Det er en udfordring at Finansministeriet udelukkende betragter byggesektoren som en konjunkturregulerende faktor, og ikke som et sted man kan investere og skabe udvikling og bedre samfund. Det gør det langt sværere at arbejde med bæredygtighed i det offentlige byggeri, hvor man ellers kunne flytte rigtig meget,” sagde hun. 

Hvad vil branchen have?
Så hvis man ikke vil have dårlig, stram detailregulering – hvad vi branchen og faget så have?

Svarene på dette samlede sig om især kvalitet i byggeriet, så det kan holde i mange, mange år, intelligent byggeri, som kan regulere sig selv og fleksible bygninger, hvor enkeltdele kan udskiftes og indretningen ændres nemt, for at opfylde skiftende behov.

For det med bygningers holdbarhed er vigtigere end man lige gik og troede.

Vi har i en del år gået og remset tallene for byggeriets påvirkning af klimaet op: Byggeriet står for 40 procent af ressourceforbruget, samme andel af energiforbruget, 35 procent af alt affald og 20 procent af Danmarks samlede CO2-udledning. Men en nyere rapport fra Ellen Macarthur Foundation har vist, at omkring halvdelen af energiforbruget i byggeriet er indlejret i de bygninger, der står – og derfor skal de stå så længe som overhovedet muligt.

”Det kræver en bred indsats at nå vores ambition om klima og bæredygtighed,” sagde Kaare Dybvad, da han havde fået ordet.

Den var Dansk Byggeri med på. Som Michael H. Nielsen sagde:

”Vi vil meget gerne være med. Vi er klar. Vil du ikke invitere branchen ind? Så kan vi lave verdens klogeste lovgivning og ikke mindst verdens klogeste byggebranche.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: nyt fra byggebranchen

Byggesektoren er central i forhold til håndtering af klimakrisen. Hvad sker der i branchen i 2019? 

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus