For 100 millioner blandede grønne investeringer, tak

Villum Fonden går i gang med impact investment og vil vise, at det er muligt at tjene gode penge og samtidig give verden et skub i en mere bæredygtig retning.

Impact investments skal ikke bare tjene penge, men også skabe positive forandringer i samfundet. Villum Fonden satser på at forbedre miljø og klima. .

15.11.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Villum Fonden har i løbet af 2016 taget et vigtigt skridt. Som en af de første af de store fonde i Danmark har de vedtaget en strategi for impact investments, hvor investeringer ikke bare skal levere et økonomisk overskud, men også skabe forandring i samfundet.

Ti trends inden for impact investeringer

I det årlige Impact Investment Survey fra Global Impact Investing Network (GIIN), deltog 158 investeringsvirksomheder fra hele verden. Af deres besvarelser kunne man lære at disse virksomheder i 2015 brugte 15 milliarder amerikanske dollar på impact investeringer, og det tal vil kun stige fremover.

Derudover peger rapporten på 10 trends:

  • Trend 1: En stadig bredere vifte af investorer bliver tiltrukket af impact investments
  • Trend 2: Det bliver nemmere for private investorer at få adgang til Impact investeringer-
  • Trend 3: Energi- og landbrugssektoren tiltrækker flest impact investeringer
  • Trend 4: Nye vækstøkonomier vil komme stadig mere i fokus for impact investeringer.
  • Trend 5: Specialiserede rådgivere og digitale platforme styrker infrastrukturen og produktudviklingen på markedet for impact investeringer.
  • Trend 6: Dokumentationen for det økonomiske udbytte fra impact investeringer vokser.
  • Trend 7: Der udvikles stadig flere standardiserede værktøjer til at måle og certificere hvad impact investeringer opnår.
  • Trend 8: Finansieringen af impact investments bliver mere og mere mangfoldig, f.eks. med blandet privat-offentlig finansiering.
  • Trend 9: Bred viden og ledelseskompetence er en afgørende factor for success.
  • Trend 10: Regeringer kan spille en kritisk rolle i feltet for impact investeringer – som lovgiver og co-investor. 

Surveyet kan hentes her

Verdens begejstring for ovenlysvinduer har givet Villumfonden, hvis midler kommer fra firmaet Velux, en formue på over ni milliarder kroner. De bliver investeret, så formuen vokser, og så deles der penge ud til naturvidenskabelig forskning, miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland.

Nu har fonden taget 100 millioner dollars og vil bruge dem på at gøre verden grønnere. Pengene skal placeres igennem nøje udvalgte investeringsfonde, som udpeger de grønne virksomheder og teknologier på vegne af fonden.

Investering i grundlæggende forandringer
I praksis skal der investeres i bedre og mere effektiv brug af klodens ressourcer og bæredygtige aktiver, f.eks. bæredygtigt forvaltede skove og landbrug.

I et interview med altinget.dk, forklarer head of Impact Investment i Villum Fonden, Anders Kristoffersen, hvad de vil lægge til grund for deres investeringer, f.eks. at det ikke er nok at gøre det samme som før bedre, der skal være grundlag for faktisk at løse miljø- og klimaproblemer. Som f.eks. forskellen på at hive fossile brændstoffer op af jorden med mindre energiforbrug og at lave grøn energi.

”Et andet eksempel kan være en teknologi, som får benzinbiler til at køre længere på literen. Der vil vi hellere investere i elbiler, for de adresserer grundløsningen, og det er det, vi styrer efter,” siger Anders Kristoffersen til altinget.dk.

På den lange bane
Villum Fonden håber, at de opnår så gode resultater med de første 100 milloner dollar, at de på langt sigt kan trække alle fondens investeringer i en mere bæredygtig retning.

”Jeg håber, at der kommer til at ske det samme, som forhåbentlig er på vej i landbrugssektoren, hvor man er ved at nedbryde de to siloer med konventionel og økologisk landbrugsdrift. Vi er økologerne her på dette felt. Vi forsøger at være de grønneste,” siger Anders Kristoffersen til Altinget, og fortsætter: ”Vi ønsker at understøtte en udvikling og en tro på, at det kan lade sig gøre. Og hvis vi følger denne strategi, så tror vi faktisk, vi kan få en ganske pæn forrentning på det.”

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V