For 100 millioner blandede grønne investeringer, tak

Villum Fonden går i gang med impact investment og vil vise, at det er muligt at tjene gode penge og samtidig give verden et skub i en mere bæredygtig retning.

Impact investments skal ikke bare tjene penge, men også skabe positive forandringer i samfundet. Villum Fonden satser på at forbedre miljø og klima. .

15.11.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Villum Fonden har i løbet af 2016 taget et vigtigt skridt. Som en af de første af de store fonde i Danmark har de vedtaget en strategi for impact investments, hvor investeringer ikke bare skal levere et økonomisk overskud, men også skabe forandring i samfundet.

Ti trends inden for impact investeringer

I det årlige Impact Investment Survey fra Global Impact Investing Network (GIIN), deltog 158 investeringsvirksomheder fra hele verden. Af deres besvarelser kunne man lære at disse virksomheder i 2015 brugte 15 milliarder amerikanske dollar på impact investeringer, og det tal vil kun stige fremover.

Derudover peger rapporten på 10 trends:

  • Trend 1: En stadig bredere vifte af investorer bliver tiltrukket af impact investments
  • Trend 2: Det bliver nemmere for private investorer at få adgang til Impact investeringer-
  • Trend 3: Energi- og landbrugssektoren tiltrækker flest impact investeringer
  • Trend 4: Nye vækstøkonomier vil komme stadig mere i fokus for impact investeringer.
  • Trend 5: Specialiserede rådgivere og digitale platforme styrker infrastrukturen og produktudviklingen på markedet for impact investeringer.
  • Trend 6: Dokumentationen for det økonomiske udbytte fra impact investeringer vokser.
  • Trend 7: Der udvikles stadig flere standardiserede værktøjer til at måle og certificere hvad impact investeringer opnår.
  • Trend 8: Finansieringen af impact investments bliver mere og mere mangfoldig, f.eks. med blandet privat-offentlig finansiering.
  • Trend 9: Bred viden og ledelseskompetence er en afgørende factor for success.
  • Trend 10: Regeringer kan spille en kritisk rolle i feltet for impact investeringer – som lovgiver og co-investor. 

Surveyet kan hentes her

Verdens begejstring for ovenlysvinduer har givet Villumfonden, hvis midler kommer fra firmaet Velux, en formue på over ni milliarder kroner. De bliver investeret, så formuen vokser, og så deles der penge ud til naturvidenskabelig forskning, miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland.

Nu har fonden taget 100 millioner dollars og vil bruge dem på at gøre verden grønnere. Pengene skal placeres igennem nøje udvalgte investeringsfonde, som udpeger de grønne virksomheder og teknologier på vegne af fonden.

Investering i grundlæggende forandringer
I praksis skal der investeres i bedre og mere effektiv brug af klodens ressourcer og bæredygtige aktiver, f.eks. bæredygtigt forvaltede skove og landbrug.

I et interview med altinget.dk, forklarer head of Impact Investment i Villum Fonden, Anders Kristoffersen, hvad de vil lægge til grund for deres investeringer, f.eks. at det ikke er nok at gøre det samme som før bedre, der skal være grundlag for faktisk at løse miljø- og klimaproblemer. Som f.eks. forskellen på at hive fossile brændstoffer op af jorden med mindre energiforbrug og at lave grøn energi.

”Et andet eksempel kan være en teknologi, som får benzinbiler til at køre længere på literen. Der vil vi hellere investere i elbiler, for de adresserer grundløsningen, og det er det, vi styrer efter,” siger Anders Kristoffersen til altinget.dk.

På den lange bane
Villum Fonden håber, at de opnår så gode resultater med de første 100 milloner dollar, at de på langt sigt kan trække alle fondens investeringer i en mere bæredygtig retning.

”Jeg håber, at der kommer til at ske det samme, som forhåbentlig er på vej i landbrugssektoren, hvor man er ved at nedbryde de to siloer med konventionel og økologisk landbrugsdrift. Vi er økologerne her på dette felt. Vi forsøger at være de grønneste,” siger Anders Kristoffersen til Altinget, og fortsætter: ”Vi ønsker at understøtte en udvikling og en tro på, at det kan lade sig gøre. Og hvis vi følger denne strategi, så tror vi faktisk, vi kan få en ganske pæn forrentning på det.”

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle