13.09.2018  |  Klima, miljø og energi

20 danske kommuner pumper penge i CO2 tunge virksomheder

Kommunerne investerer skattekroner i børsnoterede olie- og gasfirmaer - det er problematisk, mener ekspert i miljøøkonomi.

20 danske kommuner investerer skattekroner i børsnoterede olie- og gasselskaber, nogle af de selskaber som på verdensplan råder over mest fossilt brændstof, skriver dr.dk. Det viser aktindsigter, som DR P4 Midt & Vest har fået adgang til i sagen, hvor 91 ud af de 98 adspurgte kommuner har svaret.

Kommunernes investeringer er problematiske, mener Anders Larsen der er ekspert i miljøøkonomi fra Roskilde Universitet, RUC.

”Kommunerne sender det signal, at de ikke respekterer, at der er klimaudfordringer. De senere år er både Folketinget og EU blevet mere klimabevidste. Og derfor er det trist, at kommunerne ikke bare følger trop,” siger han til dr.dk.

Læs også: Kommuner skal omsætte verdensmål til handling

De 20 kommuner har aktier i olie- og gasindustriens 100 største børsnoterede firmaer, som f.eks. Exxon, Lukoil, Shell, Total og BP, og 10 af kommunerne har investeret i mere end 54 af selskaberne.

Anders Larsen mener ikke, at der er grund til at investere i store CO2 syndere:

”Der er masser af andre investeringsmuligheder. Hvis man gerne vil undgå sorte investeringer, så kan det sagtens lade sig gøre,” lyder det fra professoren.

Han vurdere også, at grønne investeringer kan være lige så gode som de traditionelle sorte.

Borgmester: Vi kan gøre det bedre
Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V) understreger overfor dr.dk, at det er investeringsforeninger, der vælger investeringsfirmaerne for kommunen. Men økonomiudvalget i Viborg vil nu kigge sagen igennem.

”Vi skal finde ud af, om vi vil sætte begrænsninger på, eller om vi helt skal gå uden om den slags investeringer. For det er rigtigt, at nogle af de her firmaer laver sort energi. Jeg tror helt sikkert, at vi kan gøre det her bedre,” siger Ulrik Wilbek.

Kommunerne med flest 'sorte' aktier er Billund, Egedal, Favrskov, Holstebro, Høje Taastrup, Lyngby-Taarbæk, Mariagerfjord, Nordfyn, Nyborg og Viborg.

- SN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere