5 hurtige om CSR og indeklima

Hvad er det gode indeklima? Adjungeret professor ved DTU og forskningschef ved Alectia svarer.

30.03.2012

CSR.dk

Indeklima og medarbejdernes velbefindende skal tages alvorligt, mener forskningschef Lars D. Christoffersen..

Erhvervsmagasinet CSR har stillet fem hurtige spørgsmål til adjungeret professor ved DTU og forskningschef ved Alectia Lars D. Christoffersen.

Hvad er det gode indeklima?
Det gode indeklima er det, vi ikke mærker. Problemet er, at når vi mærker indeklimaet, så er vi ikke særlig tolerante, og det går udover vores produktivitet. Hvis det eksempelvis er for varmt, svarer det til, at der er en, der står og prikker dig på skulderen hele tiden og forstyrrer dig, mens du arbejder. Så det giver god mening at forbedre indeklimaet.

Hvad får virksomhederne ud af at forbedre indeklimaet?
En lang række undersøgelser dokumenterer sammenhængen mellem indeklimaforbedringer og højere produktivitet. I Alectia har vi eksempelvis en erhvervs-ph.d., der viser, hvordan indeklimaforbedringer direkte påvirker virksomhedernes bundlinje. Det afhænger naturligvis af den konkrete sag, men bundlinjen påvirkes positivt i langt de fleste tilfælde. Udover øget produktivitet er der også en række andre sidegevinster i form af færre klager fra medarbejderne, mindre sygefravær, bedre fastholdelse af medarbejderne og et bedre virksomhedsimage.

Kan man nøjes med en mindre investering?
Selv en lille investering i et bedre indeklima kan give et ganske betragteligt afkast i form af bedre produktivitet og bundlinje. Undersøgelser viser, at fysisk ubehag på grund af dårligt indeklima kan påvirke produktiviteten med helt op til 15 procent, og at en produktivitetsfremgang på bare en procent kan bekoste de udgifter, der er til at forbedre indeklimaet. I følge de økonomiske beregninger er tilbagebetalingstiden for investeringer i indeklimaforbedringer i kontorer ofte er helt nede på under to år.

Hvis vi sætter det antal kontorarbejdspladser, vi har i Danmark, i forhold til en produktivitetsforøgelse på for eksempel 5-6 procent, vil det svare til at ansætte 100.000 ekstra medarbejdere i Danmark. Og bemærk, at den produktivitetsforøgelse, vi taler om her, udelukkende er skabt gennem et bedre indeklima. Det ér god forretning.

Hvad er sammenhængen mellem CSR og det gode indeklima?
People er jo en del af den tredobbelte bundlinje, så medarbejdernes trivsel og velbefindende er naturligvis vigtig for, hvordan virksomheder i sidste ende performer. Arbejder man seriøst med CSR, skal man naturligvis også tage indeklimaet og medarbejdernes velbefindende alvorligt.

Er det dit indtryk, at virksomhederne har stigende interesse for at forbedre indeklimaet?
Ja, flere og flere ser fordelene ved at forbedre indeklimaet og sætter eksempelvis konkrete krav til indeklimaet i forhandlingerne med udlejer. Du står langt bedre rustet mod et dårligt indeklima, hvis der i udlejningskontrakten simpelthen er beskrevet, hvilket indeklimaniveau man betaler for at have. Det er en tendens, vi vil se meget mere af fremover. I fremtiden bliver indeklimaet sandsynligvis noget man leaser, hvor man bestiller et givent indeklima, og så må leverandøren garantere, at indeklimaet opnås og overholdes. Så forhåbentlig vil endnu flere se fordelene og fokusere på at skabe det gode indeklima fremover – der er i hvert fald ingen tvivl om, at det er god forretning.

Læs desuden indeklimabloggen: www.detgodeindeklima.dk

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V