Aalborg Portlands direktør: Deponering af CO2 kan blive nødvendigt

Hvis Danmark skal nå sit mål om at reducere CO2 udledningerne til 21 mio. tons i 2030 bliver det nødvendigt at satse på CO2-opsamling og –deponering.

Foto: Aalborg Portland.

17.09.2020

CSR.dk

Opsamling og deponering af CO2 kan blive et vigtigt supplement til bl.a. energieffektiviseringer, efterspørgsel på mere bæredygtige produkter, alternative brændsler og elektrificering, mener Michael Lundgaard Thomsen, tidligere formand for regeringens Klimapartnerskab for energitung industri og ikke mindst administrerende direktør for virksomheden med Danmarks største udledninger, Aalborg Portland.

Aalborg Portland kigger derfor ind i muligheden for at kunne deponere store mængder af CO2 i undergrunden i Norge. Det skriver Dansk Energi. CO2-fangst – som er da også en del af virksomhedens aftale med regeringen om reduktion af CO2-udledninger med 660.000 tons frem mod 2030, og i juni i år fortalte virksomheden, at de med knap 7 millioner kr i offentlig støtte og et samlet budget på 11 millioner kr sammen med en række partnere i GreenCem-projektet vil afdække de tekniske og økonomiske vilkår for CO2-fangst, -lagring og -anvendelse.

”Nogle tilbyder allerede at hente CO2. Norge er ved at opbygge et system og kommer til at investere massive i lagring”, påpeger adm. direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland

Der er bred enighed blandt FN’s klimapanel (IPCC), Klimarådet og flere af regeringens klimapartnerskaber om at opsamling og deponering er en absolut nødvendighed, hvis FN’s klimamål fra COP21 i Paris om en maksimal temperaturstigning på 1½-2 grader skal nås.

Norge er first-movers
I Norge kan affaldsanlægget Klemetsrud i Oslo og cementfabrikken Norcem blive de første med storskala CCS-anlæg. Begge virksomheder har projekter om opsamling på op til 400.000 tons CO2.
Projektet Northern Lights der støttes af Equinor, Shell og Total er ved at udvikle en infrastruktur, så CO2’en kan blive transporteret ned under bunden af Nordsøen til permanent ophold.  

Herhjemme har Amager Ressourcecenter (ARC) meldt sig på banen. Forbrændingsanlægget der udleder 480.000 tons CO2 årligt, vurderer at de med et fuldskala-anlæg, vil kunne fjerne op mod 95% af CO2’en. Med støtte fra den statslige EUDP-pulje påbegynder ARC et pilotprojekt i sommeren 2022.

En investering der ikke er til at overse
Hvis CO2-fangst skal blive en realitet for Aalborg Portland, skal virksomheden investere op mod fem milliarder kr. i anlæg til fangst, transport og lagring plus løbende driftsomkostninger.

Cementproducenten skønner at det vil koste ca. 1.500 kr./ton at sende CO2 fra fossile brændsler og processer ned i undergrunden. En omkostning som regeringen og Folketinget er enige om at støtte. Støttepuljen, som i øvrigt er teknologineutral, indledes med 202 mio. kr. i 2024 og bliver optrappet til 815 mio. kr. i 2029 og frem. Støtten løber i 20 år.

- MT

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams