Affald bliver til arbejdspladser og nye produkter

Eco Park i Hong Kong er et forsøgsprojekt iværksat af lokalregeringen. Med projektet vil Hong Kong genbruge sit affald, lære befolkningen at tænke på miljøet og skaffe arbejdspladser til marginaliserede grupper.

Sortering og rengøring af plastaffald giver plast til nye produkter og arbejde til lavtuddannede..

18.02.2012

CSR.dk

Hong Kong er velorganiseret, og gaderne er rene, men over syv millioner indbyggere må deles om et areal på størrelse med Lolland-Falster, så selvom man ikke ser det, er affaldsproblemerne enorme. Problemet bliver primært løst med deponering, mens en del af det genanvendelige affald bliver sendt til Kina. Kapaciteten her er dog begrænset, og i selve Hong Kong er pladsen til deponering hurtigt på vej til at slippe op. Hong Kong producerer dagligt 1,28 kg affald per indbygger svarende til 13 tusind tons om dagen.

Eco Park er en hjørnesten i Hong Kong-regeringens affaldsstrategi. Det sikrer genbrug af flere kategorier af affald. Og det skaffer arbejdspladser til mennesker med kvalifikationer, der ikke rækker til det traditionelle arbejdsmarked eller med lettere mentale handicaps.

Med Eco Park har man skabt de fysiske rammer og infrastruktur for en omfattende genbrugsindustri. Hong Kong-regeringen står selv for behandlingen af plastaffald. Private virksomheder kan slå sig ned på området og behandle andre typer af affald.

Sammen med to energi- og miljøjournalister fra henholdsvis Finland og Schweiz besøgte Erhvervsmagasinet CSR Eco Park i Hong Kong, som har været i fuld drift siden 2010. De medarbejdere, som driver projektet, viser et fantastisk engagement i de voldsomme opgaver, de skal bidrage til at løse. Derfor spørger de også løs om, hvordan vi gør i Danmark, Finland og Schweiz.

Et liv med plastik
Plastaffaldet udgør en stor del af det affald som behandles på stedet, fortæller Assistant Promotion Officer Jason Tsui og Community Relations Officer Lilian Lee. Hertil kommer brugt madolie, gamle bildæk, batterier, byggeaffald og metalskrot, som så vidt muligt genbruges.

”Afdelingen” for plastaffald er det første, vi besøger. Her er en stor gruppe mennesker beskæftiget med manuel sortering af både kraftig og tynd plast, som omdannes til granulat og senere bliver til nye produkter. Ifølge Lilian Lee er arbejdskraften lavt uddannet og ville have svært ved at finde arbejde andre steder.
800 tons genbrugsplast fra centret bliver hvert år omdannet til nye plastprodukter i form af plastsække, spande og lignende. Ved fremstillingen anvendes ifølge Project Manager Noel K. F. Au. 70 procent genbrugsplast og 30 procent ny plast.

Apparater til fattige
En selvstændig del af Eco Park tager sig af elektrisk og elektronisk udstyr. Denne del drives af NGO’en ”WEEE Go Green” som et non profit-initiativ.

”Hong Kong har ikke noget, som svarer til EU's WEEE-direktiv, men vi har valgt navnet, fordi vi
arbejder for at få det,” fortæller manager Alex W. K. Tam fra Wee Go Green.

Vi går gennem et kæmpelager af brugte tv-apparater, computere, musikanlæg, hvidevarer og mindre elektriske, eller elektroniske apparater, som er sorteret efter art og efter, om de kan repareres og bruges igen eller må adskilles, så materialerne kan genbruges til nye apparater. På vejen fortæller han, at Hong Kong er baseret på, at man har adgang til alle disse apparater, men at ikke alle har råd til at købe dem. I centrets værksted repareres så mange som muligt, hvorefter de doneres eller sælges billigt til mennesker med lave indkomster. Sjældne stoffer fra de adskilte apparater sælges primært til Japan.

I værkstederne har mange af medarbejderne lettere mentale handicaps, men Alex Tam forsikrer, at hverken mennesker eller miljø kommer til skade. Teknikere tager sig af potentielt farlige stoffer og sørger for, at alt går forsvarligt til. Og når man ser, hvordan arbejdet foregår, tror man på ham.

En ny tankegang skal leges ind
Endnu et formål med centret er pædagogisk. Hong Kongs indbyggere skal lære at tænke på miljøet, at begrænse affaldsmængderne og at genbruge. Derfor har centret også et interaktivt showroom, hvor især børn kan lege en ny tankegang ind.

Community Relations Officer Polly Yeung og kollegaen Lilian Lee viser rundt, men først må vi vente på, at en børnehaveklasse kommer ud. De har det helt tydeligt sjovt, og kommer alle ud med en lille plasticting. Inde i showroom’et er et landskab af vellignende affaldsbjerge bygget op i plast, og vi får at vide, hvordan Hong Kong behandler det affald, der ikke genanvendes – det vil sige deponering, biogasanlæg og forbrænding. Og til sidst får vi også lov til at trække en lille plasticbrik af genbrugsplast ud af en maskine og putte den ind i en anden maskine, som giver os et lille stykke legetøj tilbage.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

23.06.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

17.06.2025CSR.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom