18.02.2012  |  Klima, miljø og energi

Affald bliver til arbejdspladser og nye produkter

Eco Park i Hong Kong er et forsøgsprojekt iværksat af lokalregeringen. Med projektet vil Hong Kong genbruge sit affald, lære befolkningen at tænke på miljøet og skaffe arbejdspladser til marginaliserede grupper.

Hong Kong er velorganiseret, og gaderne er rene, men over syv millioner indbyggere må deles om et areal på størrelse med Lolland-Falster, så selvom man ikke ser det, er affaldsproblemerne enorme. Problemet bliver primært løst med deponering, mens en del af det genanvendelige affald bliver sendt til Kina. Kapaciteten her er dog begrænset, og i selve Hong Kong er pladsen til deponering hurtigt på vej til at slippe op. Hong Kong producerer dagligt 1,28 kg affald per indbygger svarende til 13 tusind tons om dagen.

Eco Park er en hjørnesten i Hong Kong-regeringens affaldsstrategi. Det sikrer genbrug af flere kategorier af affald. Og det skaffer arbejdspladser til mennesker med kvalifikationer, der ikke rækker til det traditionelle arbejdsmarked eller med lettere mentale handicaps.

Med Eco Park har man skabt de fysiske rammer og infrastruktur for en omfattende genbrugsindustri. Hong Kong-regeringen står selv for behandlingen af plastaffald. Private virksomheder kan slå sig ned på området og behandle andre typer af affald.

Sammen med to energi- og miljøjournalister fra henholdsvis Finland og Schweiz besøgte Erhvervsmagasinet CSR Eco Park i Hong Kong, som har været i fuld drift siden 2010. De medarbejdere, som driver projektet, viser et fantastisk engagement i de voldsomme opgaver, de skal bidrage til at løse. Derfor spørger de også løs om, hvordan vi gør i Danmark, Finland og Schweiz.

Et liv med plastik
Plastaffaldet udgør en stor del af det affald som behandles på stedet, fortæller Assistant Promotion Officer Jason Tsui og Community Relations Officer Lilian Lee. Hertil kommer brugt madolie, gamle bildæk, batterier, byggeaffald og metalskrot, som så vidt muligt genbruges.

”Afdelingen” for plastaffald er det første, vi besøger. Her er en stor gruppe mennesker beskæftiget med manuel sortering af både kraftig og tynd plast, som omdannes til granulat og senere bliver til nye produkter. Ifølge Lilian Lee er arbejdskraften lavt uddannet og ville have svært ved at finde arbejde andre steder.
800 tons genbrugsplast fra centret bliver hvert år omdannet til nye plastprodukter i form af plastsække, spande og lignende. Ved fremstillingen anvendes ifølge Project Manager Noel K. F. Au. 70 procent genbrugsplast og 30 procent ny plast.

Apparater til fattige
En selvstændig del af Eco Park tager sig af elektrisk og elektronisk udstyr. Denne del drives af NGO’en ”WEEE Go Green” som et non profit-initiativ.

”Hong Kong har ikke noget, som svarer til EU's WEEE-direktiv, men vi har valgt navnet, fordi vi
arbejder for at få det,” fortæller manager Alex W. K. Tam fra Wee Go Green.

Vi går gennem et kæmpelager af brugte tv-apparater, computere, musikanlæg, hvidevarer og mindre elektriske, eller elektroniske apparater, som er sorteret efter art og efter, om de kan repareres og bruges igen eller må adskilles, så materialerne kan genbruges til nye apparater. På vejen fortæller han, at Hong Kong er baseret på, at man har adgang til alle disse apparater, men at ikke alle har råd til at købe dem. I centrets værksted repareres så mange som muligt, hvorefter de doneres eller sælges billigt til mennesker med lave indkomster. Sjældne stoffer fra de adskilte apparater sælges primært til Japan.

I værkstederne har mange af medarbejderne lettere mentale handicaps, men Alex Tam forsikrer, at hverken mennesker eller miljø kommer til skade. Teknikere tager sig af potentielt farlige stoffer og sørger for, at alt går forsvarligt til. Og når man ser, hvordan arbejdet foregår, tror man på ham.

En ny tankegang skal leges ind
Endnu et formål med centret er pædagogisk. Hong Kongs indbyggere skal lære at tænke på miljøet, at begrænse affaldsmængderne og at genbruge. Derfor har centret også et interaktivt showroom, hvor især børn kan lege en ny tankegang ind.

Community Relations Officer Polly Yeung og kollegaen Lilian Lee viser rundt, men først må vi vente på, at en børnehaveklasse kommer ud. De har det helt tydeligt sjovt, og kommer alle ud med en lille plasticting. Inde i showroom’et er et landskab af vellignende affaldsbjerge bygget op i plast, og vi får at vide, hvordan Hong Kong behandler det affald, der ikke genanvendes – det vil sige deponering, biogasanlæg og forbrænding. Og til sidst får vi også lov til at trække en lille plasticbrik af genbrugsplast ud af en maskine og putte den ind i en anden maskine, som giver os et lille stykke legetøj tilbage.

Tags: Hong Kong

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere