Affald: Den cirkulære økonomis grimme ælling

Affaldssektoren kommer til at spille en afgørende rolle i omstillingen til cirkulær økonomi. Nøgleordene er sortering, fraktioner og genanvendelse. Barriererne ligger i den teknologiske udvikling og europæisk lovgivning som ikke er fulgt med udviklingen

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I AFFALDSSEKTOREN

  • Et samarbejde mellem organisationen Clean, Amager Ressourcecenter, Kolding Kommune og Faxe Kommune, RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø & Geoteknik vil afprøve nye metoder til genbrug. De tester det på nedrivningen af tre offentlige bygninger, med fokus på god planlægning så nedrivning sker på tidspunkter, hvor der også er lokale byggeprojekter i gang, og flest muligt bygningsdele kan genanvendes i nærområdet. Affaldet vil i øvrigt blive opsamlet og opbevaret i ressourcehoteller med henblik på senere brug, hvor kommuner og aktører i byggebranchen via en online platform kan få et overblik over, hvilke materialer der er på lager. Håbet er, at metoderne kan bane vejen for en dansk eksportsucces.
  • Virksomheden Advance Nonwoven kan forarbejde materialerester fra f.eks. hamp, ananas, bomuld, genbrugspapir, tekstiler, glas, tæpper og dæk og omdanne dem til fibre der kan anvendes til bl.a. isolering, polstring, filtre, beklædning eller underlag. De sælger både hele anlæg og tilbyder også forarbejdning af affalds- og restmaterialer til virksomheder, der ikke har tilstrækkelige mængder affald/overskydende materialer til rentabelt at investere i eget anlæg. De fremstillede produkter skal som hovedregel kunne recirkuleres igen og igen, således at affaldet i tråd med Cradle to Cradle principperne bliver en ressource.
  • Den cirkulære landsby – er en selvstændig forretningsenhed i Finland, ejet af Ekokem. Den består af et økoraffinaderi, Finlands første plastraffinaderi og et bioraffinaderi. Den såkaldte landsby modtager blandet husholdningsaffald, som sorteres hvorefter hver affaldsstrøm udsættes for den bedst mulige   genanvendelsesmetode. Landsbyen øger genanvendelsesgraden for husholdningsaffald til 50 % og anlæggene behandler 100.000 tons husholdningsaffald pr. år.
  • Daka ReFood driver en fabrik til forbehandling af madaffald, som er koblet direkte sammen med Horsens Bioenergis biogasanlæg. Det giver en symbiose, hvor der produceres biogas, som opgraderes til naturgas og sendes ud på det nationale naturgasnet, baseret på madaffald indsamlet af Daka ReFood, kombineret med gylle fra lokale landbrug. Biogasanlæggets kapacitet kan dække omkring 8.000 husstandes årlige energiforbrug.
  • Kommuner og affaldsselskaber har i samarbejde netop sendt et nyt anlæg i udbud, som skal indsamle og forarbejde 18.000 ton plastaffald om året fra næsten halvdelen af de danske kommuner. Det nye ved anlægget er ikke bare, at plast fra alle dele af landet nu skal samles og genanvendes centralt, men også at indsamling, sortering og forarbejdning foregår samme sted. Som en del af udbuddet kræves det også, at den virksomhed, som vinder udbuddet, skal sørge for at plastaffaldet kan sælges til genanvendelse.

Engang var affaldshåndtering bare det beskidte arbejde forbundet med at skaffe samfundet af med overskuddet og resterne fra en brug og smid væk-kultur. I dag er det langsomt ved at blive lidt cool. For i en cirkulær økonomi handler det ikke om bortskaffelse, men om bearbejdning af overskudsmaterialer så de kan blive til råvarer og ressourcer i nye loops og processer.

Den hellige gral i affaldshåndtering er sortering af det blandede affald til rene fraktioner. F.eks. fra blandet husholdningsaffald til plast, glas, metal, organisk affald osv. Eller fra brugte tæpper til genbrugsfibre og andet affald. Eller fra blandet byggeaffald til fraktioner såsom mursten, beton, glas, træ og hård plast, der kan benyttes i nyt byggeri, vejbelægning osv.

”Vi skal vænne os til at tænke på affald som ressourcer. Men vi skal også være enige om, at der stadig mangler lidt udvikling før genanvendelsesteknologien er på et niveau, hvor det for alvor bliver rentabelt at arbejde med at bruge materialerne igen, snarere end at sende dem til forbrænding på et kraftvarmeværk,” siger Jonathan Cope, salgsdirektør for Ekokem, en finsk affaldshåndteringskoncern som i Danmark arbejder med rådgivning og håndtering af farligt affald.

Lovgivning fra dengang affald var et problem
Indretningen af lovgivningen er et område, der skal kigges nøje på, hvis affaldssektoren skal stille om fra forbrænding og bortskaffelse til en rolle som ressourceudvikler og -udbyder. I Europa er affald et kraftigt reguleret område, og der er strenge regler for, hvad man må køre over landegrænserne, hvis det først er defineret som affald. Det bremser udviklingen i retning af cirkulær økonomi, fordi kapaciteten og anlæggene til produktion af nye materialer på baggrund af genanvendte råvarer er fordelt ud over hele Europa.

Forbrænding er populært i Danmark
Er energiproduktion med affald cirkulær økonomi? For et land som Danmark, som har førerpositionen i EU, når det kommer til andelen af affald sendt til forbrænding per capita, er det et kildent spørgsmål. Vi forbrænder mere end halvdelen af affaldet og trods diskussioner om kapacitetsudnyttelse og om miljøregnskabet for import af affald til forbrænding, bygges der f.eks. et stort nyt anlæg på Amager.

EU Kommissionen udsendte i februar 2017 sine anbefalinger til energiproduktion ved forbrænding af affald. Her opfordres Danmark sammen med andre lande med høj forbrænding af affald til at bevæge sig væk fra den type affaldshåndtering, fordi det kan stå i vejen for at opnå højere genanvendelsesrater.

DTU-professor i affaldsteknologi, Thomas Højlund Christensen, har forklaret Berlingske, at han ikke mener, at der grundlæggende er nogen konflikt mellem at forbrænde og genanvende, og han peger på, at de lande, der har høje forbrændingsprocenter, også har høje genanvendelsesprocenter. Han mener, at det er et problem, at EU sætter de samme målsætninger for alle medlemslande, fordi de ikke tager højde for, at affaldssystemer spiller sammen med energisystemer, og energisystemerne er meget forskellige fra land til land.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus