Alle vil have mere data. Ikke bare EU.

Fremtidens rapportering på bæredygtighed skabes i disse måneder både i og uden for Europa, og ligegyldigt hvor man kigger hen, blinker langt større datakrav.

15.06.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Man kunne jo tro, at det bare er EU, der er gået amok. At nogen med en overdreven begejstring for detaljerede krav til gennemsigtighed og åbenhed åbenbart stod forrest da opgaven med krav til virksomheders rapportering på bæredygtighed skulle fordeles.

Det er dog ikke tilfældet. For selvom EU’s direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD) og de tilhørende standarder (ESRS) går længst i sine krav, så bliver det svært at komme uden om at skulle levere langt mere information til offentligheden, hvis man driver virksomhed i et G20-land eller et EU-medlemsland.

For hele tre nye sæt regler for bæredygtighedsrapportering er på vej:

  • I EU forventes Corporate Sustainability Reporting Directive (CRSD) vedtaget ved udgangen af i år. De første standarder for rapportering blev offentliggjort i april måned og er i høring indtil 8. august.
  • I USA er the Securities and Exchange Commission (SEC) (svarer til Finanstilsynet i Danmark) undervejs med et krav om, at noterede virksomheder skal levere information om deres klimarelaterede finansielle risici. Forslaget blev lanceret i april i år med høringsfrist 17. juni.
  • Internationalt barslede det nyligt etablerede International Sustainability Standards Board (ISSB) med første del af detaljerede standarder for klimarapportering i april måned. Det forslag er i høring frem til 29. juli.

Ligheder og forskelle
Fællesnævneren for alle forslagene er, at de vil etablere standardiserede rapporteringsværktøjer, som gør det muligt at sammenligne virksomheders resultater. Det betyder et langt – som i virkelig langt – større fokus på data. Komplette og fuldt dokumenterede datasæt.
De sammenfaldende tidslinjer og aktiviteter har ført til ihærdige opfordringer til at koordinere standarder og regler på tværs, for at skabe mindst mulig forvirring og ekstra arbejde til virksomhederne. Det har også skabt stor aktivitet hos eksisterende udbydere af rapporteringsguidelines som f.eks. Global Reporting Initiative (GRI). I hvilket omfang, det vil lykkes, vides endnu ikke.

Den væsentligste forskel ligger i, at EU’s regler dækker emner inden for alle grene af bæredygtighedsdagsordenen, mens SEC og ISSB’s forslag foreløbig kun fokuserer på klima. Derudover er der forskelle i f.eks. hvordan reglerne implementeres, reglerne og standardernes formål og hvor mange virksomheder der vil være dækket af dem. Det er der for nylig udgivet en kort men dog udførlig sammenlignende analyse af, som kan findes her

Hvem skal rapportere efter CSRD?

CSRD-direktivet vil gælde for virksomheder, der er børsnoteret på et reguleret marked i EU, og for hvem to af nedenstående tre gælder:

Har i gennemsnit 250 fuldtidsansatte eller flere
Har en balancesum på mere end 20 millioner euro
Har 40 millioner euro eller mere i nettoomsætning

Der er desuden lagt op til, at der skal udvikles tilpassede krav for børsnoterede SMV'er gældende tre år efter kravene for store virksomheder.

Men hvad gør vi lige nu?
Virksomheder i Danmark, som er inden for scope (se faktaboks), vil blive omfattet af EU’s vidtgående regler og sandsynligvis skulle rapportere i henhold til disse i rapporteringen for regnskabsåret 2023. Det vil sige, at de nødvendige data vil skulle indsamles fra 1. januar 2023. Det er der mindre end seks måneder til.

Direktivet bliver dog først endeligt vedtaget på omkring samme tidspunkt. Det kan lyde umuligt, men budskabet fra den række af webinarer og dialogmøder om emnet, CSR.dk har deltaget i, er, at det første udkast til standarder godt kan benyttes som en kladde til, hvad man skal forberede sig på. Der vil være forandringer, men det er svært at forestille sig, at hovedprincipperne ændrer sig.

En anden konklusion er, at man skal kridte dataskoene. Man skal kende sin virksomheds datasystemer, vide hvem der samler data ind om hvad, være sikker på hvor meget af virksomheden de enkelte datapunkter dækker, hvordan de er samlet ind, hvor troværdige de er osv. Mangler man data for at kunne rapportere fyldestgørende, så skal man sætte i gang med at få indsamlet dem. 

Overblik med tak for hjælpen
Lovstof og standarder er ofte ikke helt nemt at tilgå. Således også forslagene fra EU. Derfor er det en stor hjælp, når nogen tager det på sig at forenkle informationen. Denne gang læner CSR.dk sig op ad Nordic Susatinabilitys indsats og det overblik, de præsenterede til et webinar for nylig. Nedenfor kan man således se: 

  • Timeline – hvornår sker hvad?
  • Et samlet overblik over standarderne.
  • Et bud på det tre største forandringer lov og standarder medfører.

En af de tre største forandringer handler om double materiality. Det kigger CSR.dk nærmere på i løbet af de kommende uger.

Kilde: Nordic Sustainability.

Standarderne knyttet til CSRD fordeler sig på en grundstamme, som gælder for alle, og nogle sektorspecifikke, som vil blive udgivet senere. Kilde: Nordic Sustainability/EFRAG.

I fugleperspektiv fremstår de største forandringer, som CSRD kommer til at drive, som vist ovenfor. Arbejdet med double materiality betyder nyt fokus på impact, krav om value chain perspektiv forstørrer landskabet for risici og impact, hvilket leder til langt mere forretningsnære dilemmaer og muligheder. Kilde: Nordic Sustainability.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: fremtidens rapportering

Der er store ændringer på vej for rapportering på samfundsansvar. CSR.dk gør status og etablerer et øjebliksbillede med input fra danske virksomheder. 

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Det juridiske slagsmål mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

05.11.2024Verarca

Sponseret

Eksempel - sådan kan et CO2-regnskab se ud

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V