07.11.2017 | Medarbejder
Analyse: Automatisering gør det sværere for SMV’er at tage socialt ansvar
Rigtig mange af de ansatte i smv'erne udfører i dag opgaver, hvoraf langt størstedelen nemt kan automatiseres, viser ny undersøgelse. Det gør stillingerne nemme at erstatte og går i sidste ende ud over de udsatte borgere, der besidder mange af den type jobs.
Automatiseringspotentialet er især stort i små og mellemstore virksomheder inden for industri og transport. Og det er ikke kun en god ting, mener Den Sociale Kapitalfond.
I Danmark har 820.000 personer et job, hvor opgaverne i høj grad kan erstattes af automatisering og ny teknologi. Det viser ny analyse fra Den Sociale Kapitalfond. Næsten halvdelen af de stillinger hører til i små eller mellemstore virksomheder (SMV’er).
Læs også: Greenpeace-rapport roser Apples forsyningskæde mens Amazon får høvl
Det er særligt inden for handel, anlægsarbejde, industri og transport, at automatiseringspotentialet er stort. Så stort, at robotter og teknologi kan klare de fleste af to ud af tre medarbejderes opgaver i branchernes SMV’er, vurderer fonden i analysen.
Det betyder både, at det for mange af virksomhederne bliver muligt at effektivisere og skabe mere profit, men samtidig kan det også gå hårdt ud over de ansatte, der besidder den type stillinger, forklarer analysechef fra Den Sociale Kapitalfond, Kristian Thor Jakobsen:
”I små og mellemstore virksomheder ligger der formentlig et stort potentiale for produktivitetsforbedringer, hvis de kommende teknologiske muligheder udnyttes. Men der tegner sig samtidigt en væsentlig udfordring i forhold til beskæftigelsen – ikke mindst for udsatte borgere”, siger Kristian Thor Jakobsen.
Læs også: Nyt samarbejde skal skaffe job til langtidsledige
I sidste ende vil det ramme de SMV’ere, der er gode til at tage socialt ansvar ved at ansætte personer i fleks- og skånejobs. Og de vil gå ud over borgere, der i forvejen har svært ved at få foden inden for på arbejdsmarkedet, vurderer Den Sociale Kapitalfond.
Læs hele analysen, der er en del af udviklingsprojektet ’Disrupted?’, her.
-CHM
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.
Klima, miljø og energi

Positive 'tipping points' kan få markant indflydelse på den grønne omstilling
Et studie viser, at de såkalde positive 'tipping points' kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.
Menneskerettigheder

Virksomhederne bør være med til at bekæmpe social ulighed, mener eksperter.
Bevidstheden om social ulighed har aldrig været højere blandt offentligheden. Her er tre bud på, hvordan virksomhederne kan være en del af løsningen.
Medarbejder

Medarbejdere i Googles moderselskab Alphabeth har stiftet fagforening i al hemmelighed
“Vi kommer til at bruge ethvert redskab, vi kan, til at beskytte folk, som vi mener, bliver diskrimineret eller udsat for repressalier”, udtaler medstifter.
Klima, miljø og energi

REMA 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
Et unikt samarbejde mellem REMA 1000 og discountkædens leverandører af brød betyder, at antallet af leveringer af brød til kædens butikker er halveret på kun et år – svarende til en reduktion på over to millioner kørte kilometer om året.
Supply chain

Under halvdelen af de offentlige udbud har fokus på grønne løsninger
En undersøgelse viser at kun 44 procent af de offentlige danske EU-udbud havde tænkt bæredygtige løsninger ind. Ikke imponerende mener flere eksperter, men opgørelsen er trods alt et skridt i den rigtige retning.