05.10.2009  |  Kommunikation

Ansvarlighedsrapport: Det første skridt og fem gode råd

Hvad er det der gør, at man som mellemstor virksomhed sætter sig ned og skriver en ansvarlighedsrapport? For Berendsen blev beslutningen udløst af Regeringens handlingsplan for virksomheders samfundsansvar.

Berendsen Textil Service A/S har arbejdet en del år med ansvarlighed og bæredygtighed. Blandt andet er vi certificeret efter en lang række af standarder dækkende kvalitet, miljø, arbejdsmiljø og hygiejne. Vi er i gang med at opnå licens til det nordiske miljømærke Svanen på samtlige af vores 16 vaskerier. I 2009 tilsluttede vi os de ti principper i FN’s Global Compact.

Dette årelange arbejde har vi opfattet som en naturlig og integreret del af det at udøve ansvarlig virksomhedsdrift.

Rapport skal skabe en ramme
Formålet med ansvarlighedsrapporten er at give en overordnet samlet beskrivelse af vores arbejde med samfundsmæssig ansvarlighed. Formålet er også at skabe en åben ramme for vores strategiske arbejde med ansvarlighed i årene fremover. En ramme der løbende vil blive ajourført.

Som mellemstor virksomhed gælder det om at holde tungen lige i munden. En ansvarlighedsrapport kan meget nemt blive omfattende og dermed ressourcekrævende. Det er ikke uden grund, at man stort set udelukkende ser ansvarlighedsrapporter fra de store virksomheder.

Vi valgte at indgå et samarbejde med kommunikationsfirmaet Operate, der bl.a. er specialiseret i strategisk kommunikation af ansvarlighed. Sammen udarbejdede vi et koncept, der kan danne rammen for det kommunikative arbejde med ansvarlighed i Berendsen i årene fremover. Målet var at skabe en forholdsvis kort rapport, som var let læselig og let tilgængelig.

Vores erfaring er, at det sagtens kan lade sig gøre at udarbejde en ansvarlighedsrapport som mellemstor virksomhed. Der er dog især fem råd, som vi har erfaret, er gode at have med i bagagen, inden man går i gang:

Byg på det arbejde, I allerede gør
Vi arbejdede med mange forskellige CSR-relaterede aktiviteter, som vi brugte som basis for denne første rapport. Mange små og mellemstore virksomheder vil også kunne finde initiativer, der passer i CSR-arbejdet.

Hav skarp fokus på ambitionsniveau og ressourcestyring
Skal det være en Lada, Volvo eller Mercedes? Ambitionerne skal være klare, og de skal stemme overens med ressourcerne hele vejen igennem.

Brug jeres medarbejdere og deres erfaringer aktivt til at udarbejde rapporten
Medarbejderne har mange gode historier og erfaringer. Spørg dem og inddrag dem i udviklingen af rapporten.

Skriv konkret om jeres forretning og de tiltag, I arbejder med
Rapporten skal ikke være en kopi af så meget andet, der er skrevet, men skal være unik for jeres virksomhed. Den skal afspejle jer, og jeres glød for den forretning, I laver.

Vær ærlige
I får kun respekt fra medarbejdere og omverden, hvis I lægger kortene på bordet. Fortæl også de mindre flatterende historier, der uundgåeligt er en del af alle virksomheden.

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere