Arbejdsmarkedets parter gik i dialog om Verdensmål otte

Social dialog, samarbejde, ansvarlighed og stærke, ligeværdige parter var ord, der gik igen til den første Verdensmål otte-konference i Danmark.

På en konference om FN's verdensmål otte gik deltagere fra dansk fagbevægelse, erhvervsliv, ngo’er og interesseorganisationer og partnerne i udviklingslandene i dialog om, hvordan vi skaber ordentlige jobs og bæredygtig vækst. Arkivfoto..

23.11.2018

CSR.dk

Hvis du gerne vil hjælpe til med at gøre verden mere bæredygtig, så er en måde at gribe det an at tage udgangspunkt i et af FN’s verdensmål. Der er dog hele 17 af slagsen, så det kan måske være svært helt at finde ud af, hvor du skal starte, og hvordan de skal prioriteres.

Blandt de 300 mennesker, der var samlet til konference om FN’s Verdensmål otte den 20. november i Industriens Hus, var tvivlen dog knap så stor. Her stod verdensmålet omhandlende ordentlige jobs og bæredygtig vækst nemlig i fokus.

Det skriver Globalnyt.

Læs også: Kan man lancere en bevægelse, der allerede er i gang?

”Det kommer næppe som en overraskelse, at vi synes, at Verdensmål otte om anstændigt arbejde og bæredygtig beskæftigelse er et helt centralt mål”, sagde LO-formand og formand for Ulandssekretariatet, Lizette Risgaard, således i sin åbningstale på konferencen, der var arrangeret af Ulandssekretariatet i samarbejde med 3F og Dansk Industri.

Konferencen havde ifølge Globalnyt deltagere fra dansk fagbevægelse, erhvervsliv, ngo’er og interesseorganisationer – og ikke mindst fra partnerne i udviklingslandene, der repræsenterede både fagbevægelse og industri. Et af formålene var at præsentere Arbejdsmarkedskonsortiet bestående af Ulandssekretariatet, 3F og DI, som er gået sammen i et samarbejde om at støtte organisationer, der arbejder for bæredygtige og ansvarlige arbejdsmarkeder gennem det danske udviklingssamarbejde.

Det andet formål var at diskutere og dele erfaringer om, hvordan man kan komme i mål med Verdensmål otte.

En af drivkræfterne for arbejdsmarkedskonsortiets arbejde er den danske tradition for social dialog.

”For nogen lyder det måske sært, at vi også ønsker at modparten er stærkt organiseret. Men sådan er det. Uden stærke arbejdsgiverorganisationer kan vi ikke indgå aftaler, der får virkning og udvikler arbejdsmarkedet positivt”, sagde 3F’s næstformand Tina Kristensen ifølge Globalnyt.

Styrk ILO
Konferencens hovedtaler var udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), og hun nævnte ifølge Globalnyt, at inklusiv, bæredygtig vækst og menneskerettigheder er centrale dele i det danske udviklingssamarbejde – og lagde vægt på, at Danmark vil øge støtten til den internationale arbejdsorganisation ILO med ekstra 20 millioner i år (foruden de 9 millioner, vi allerede giver).

Det kvitterede vice-generalsekretær fra ILO, Heinz Koller, for og nævnte, at Danmark går forrest med løsninger i en verden fuld af hastige ændringer for arbejdsmarkedet.

Lizette Risgaard lagde i sin tale ifølge Globalnyt også vægt på ILO – og den vigtige, trepartslige struktur, som kendetegner organisationen, der i øvrigt fylder 100 år i 2019.

Læs også: Nyt råd skal gøre danske virksomheder førende inden for bæredygtig og ansvarlig virksomhedsdrift

Konferencen havde også nogle stærke repræsentanter fra udviklingslandene. Gladys Rojas fra tekstilindustrien i Honduras fortalte ifølge Globalnyt om, hvordan stædigt, langsigtet fagforeningsarbejde har styrket arbejderne og øget den sociale dialog – og både sikret arbejderrettigheder, jobs og tilfredse virksomheder.

Og fra Myanmar fortalte Maung Maung, som er præsident for Ulandssekretariatets partner, hovedorganisationen CTUM, om hvordan man er gået fra illegal og eksileret fagbevægelse til, at man nu er begyndt at bygge organisationen op med organisationsudvikling og træning. Maung Maung nævnte også det samarbejde, som Ulandssekretariatet og DI har med det danske udenrigsministerium om uddannelse i social dialog.

Fra arbejdsgiverside kunne kenyanske Flora Mutahi, direktør og bestyrelsesmedlem i Global Compact, berette hvordan man prøver at etablere ansvarlige virksomheder, og direktør Niels Østerberg fra den danske juice-virksomhed, Orana, sluttede formiddagen af med en fortælling om, hvordan en ansvarlig virksomhed med udgangspunkt i social dialog kan være til stede både lokalt og globalt – og vinde på bundlinjen ved det.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart