Arbejdsmarkedets parter gik i dialog om Verdensmål otte

Social dialog, samarbejde, ansvarlighed og stærke, ligeværdige parter var ord, der gik igen til den første Verdensmål otte-konference i Danmark.

På en konference om FN's verdensmål otte gik deltagere fra dansk fagbevægelse, erhvervsliv, ngo’er og interesseorganisationer og partnerne i udviklingslandene i dialog om, hvordan vi skaber ordentlige jobs og bæredygtig vækst. Arkivfoto..

23.11.2018

CSR.dk

Hvis du gerne vil hjælpe til med at gøre verden mere bæredygtig, så er en måde at gribe det an at tage udgangspunkt i et af FN’s verdensmål. Der er dog hele 17 af slagsen, så det kan måske være svært helt at finde ud af, hvor du skal starte, og hvordan de skal prioriteres.

Blandt de 300 mennesker, der var samlet til konference om FN’s Verdensmål otte den 20. november i Industriens Hus, var tvivlen dog knap så stor. Her stod verdensmålet omhandlende ordentlige jobs og bæredygtig vækst nemlig i fokus.

Det skriver Globalnyt.

Læs også: Kan man lancere en bevægelse, der allerede er i gang?

”Det kommer næppe som en overraskelse, at vi synes, at Verdensmål otte om anstændigt arbejde og bæredygtig beskæftigelse er et helt centralt mål”, sagde LO-formand og formand for Ulandssekretariatet, Lizette Risgaard, således i sin åbningstale på konferencen, der var arrangeret af Ulandssekretariatet i samarbejde med 3F og Dansk Industri.

Konferencen havde ifølge Globalnyt deltagere fra dansk fagbevægelse, erhvervsliv, ngo’er og interesseorganisationer – og ikke mindst fra partnerne i udviklingslandene, der repræsenterede både fagbevægelse og industri. Et af formålene var at præsentere Arbejdsmarkedskonsortiet bestående af Ulandssekretariatet, 3F og DI, som er gået sammen i et samarbejde om at støtte organisationer, der arbejder for bæredygtige og ansvarlige arbejdsmarkeder gennem det danske udviklingssamarbejde.

Det andet formål var at diskutere og dele erfaringer om, hvordan man kan komme i mål med Verdensmål otte.

En af drivkræfterne for arbejdsmarkedskonsortiets arbejde er den danske tradition for social dialog.

”For nogen lyder det måske sært, at vi også ønsker at modparten er stærkt organiseret. Men sådan er det. Uden stærke arbejdsgiverorganisationer kan vi ikke indgå aftaler, der får virkning og udvikler arbejdsmarkedet positivt”, sagde 3F’s næstformand Tina Kristensen ifølge Globalnyt.

Styrk ILO
Konferencens hovedtaler var udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), og hun nævnte ifølge Globalnyt, at inklusiv, bæredygtig vækst og menneskerettigheder er centrale dele i det danske udviklingssamarbejde – og lagde vægt på, at Danmark vil øge støtten til den internationale arbejdsorganisation ILO med ekstra 20 millioner i år (foruden de 9 millioner, vi allerede giver).

Det kvitterede vice-generalsekretær fra ILO, Heinz Koller, for og nævnte, at Danmark går forrest med løsninger i en verden fuld af hastige ændringer for arbejdsmarkedet.

Lizette Risgaard lagde i sin tale ifølge Globalnyt også vægt på ILO – og den vigtige, trepartslige struktur, som kendetegner organisationen, der i øvrigt fylder 100 år i 2019.

Læs også: Nyt råd skal gøre danske virksomheder førende inden for bæredygtig og ansvarlig virksomhedsdrift

Konferencen havde også nogle stærke repræsentanter fra udviklingslandene. Gladys Rojas fra tekstilindustrien i Honduras fortalte ifølge Globalnyt om, hvordan stædigt, langsigtet fagforeningsarbejde har styrket arbejderne og øget den sociale dialog – og både sikret arbejderrettigheder, jobs og tilfredse virksomheder.

Og fra Myanmar fortalte Maung Maung, som er præsident for Ulandssekretariatets partner, hovedorganisationen CTUM, om hvordan man er gået fra illegal og eksileret fagbevægelse til, at man nu er begyndt at bygge organisationen op med organisationsudvikling og træning. Maung Maung nævnte også det samarbejde, som Ulandssekretariatet og DI har med det danske udenrigsministerium om uddannelse i social dialog.

Fra arbejdsgiverside kunne kenyanske Flora Mutahi, direktør og bestyrelsesmedlem i Global Compact, berette hvordan man prøver at etablere ansvarlige virksomheder, og direktør Niels Østerberg fra den danske juice-virksomhed, Orana, sluttede formiddagen af med en fortælling om, hvordan en ansvarlig virksomhed med udgangspunkt i social dialog kan være til stede både lokalt og globalt – og vinde på bundlinjen ved det.

- JMA

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V