Arbejdsmarkedets parter gik i dialog om Verdensmål otte

Social dialog, samarbejde, ansvarlighed og stærke, ligeværdige parter var ord, der gik igen til den første Verdensmål otte-konference i Danmark.

På en konference om FN's verdensmål otte gik deltagere fra dansk fagbevægelse, erhvervsliv, ngo’er og interesseorganisationer og partnerne i udviklingslandene i dialog om, hvordan vi skaber ordentlige jobs og bæredygtig vækst. Arkivfoto..

23.11.2018

CSR.dk

Hvis du gerne vil hjælpe til med at gøre verden mere bæredygtig, så er en måde at gribe det an at tage udgangspunkt i et af FN’s verdensmål. Der er dog hele 17 af slagsen, så det kan måske være svært helt at finde ud af, hvor du skal starte, og hvordan de skal prioriteres.

Blandt de 300 mennesker, der var samlet til konference om FN’s Verdensmål otte den 20. november i Industriens Hus, var tvivlen dog knap så stor. Her stod verdensmålet omhandlende ordentlige jobs og bæredygtig vækst nemlig i fokus.

Det skriver Globalnyt.

Læs også: Kan man lancere en bevægelse, der allerede er i gang?

”Det kommer næppe som en overraskelse, at vi synes, at Verdensmål otte om anstændigt arbejde og bæredygtig beskæftigelse er et helt centralt mål”, sagde LO-formand og formand for Ulandssekretariatet, Lizette Risgaard, således i sin åbningstale på konferencen, der var arrangeret af Ulandssekretariatet i samarbejde med 3F og Dansk Industri.

Konferencen havde ifølge Globalnyt deltagere fra dansk fagbevægelse, erhvervsliv, ngo’er og interesseorganisationer – og ikke mindst fra partnerne i udviklingslandene, der repræsenterede både fagbevægelse og industri. Et af formålene var at præsentere Arbejdsmarkedskonsortiet bestående af Ulandssekretariatet, 3F og DI, som er gået sammen i et samarbejde om at støtte organisationer, der arbejder for bæredygtige og ansvarlige arbejdsmarkeder gennem det danske udviklingssamarbejde.

Det andet formål var at diskutere og dele erfaringer om, hvordan man kan komme i mål med Verdensmål otte.

En af drivkræfterne for arbejdsmarkedskonsortiets arbejde er den danske tradition for social dialog.

”For nogen lyder det måske sært, at vi også ønsker at modparten er stærkt organiseret. Men sådan er det. Uden stærke arbejdsgiverorganisationer kan vi ikke indgå aftaler, der får virkning og udvikler arbejdsmarkedet positivt”, sagde 3F’s næstformand Tina Kristensen ifølge Globalnyt.

Styrk ILO
Konferencens hovedtaler var udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), og hun nævnte ifølge Globalnyt, at inklusiv, bæredygtig vækst og menneskerettigheder er centrale dele i det danske udviklingssamarbejde – og lagde vægt på, at Danmark vil øge støtten til den internationale arbejdsorganisation ILO med ekstra 20 millioner i år (foruden de 9 millioner, vi allerede giver).

Det kvitterede vice-generalsekretær fra ILO, Heinz Koller, for og nævnte, at Danmark går forrest med løsninger i en verden fuld af hastige ændringer for arbejdsmarkedet.

Lizette Risgaard lagde i sin tale ifølge Globalnyt også vægt på ILO – og den vigtige, trepartslige struktur, som kendetegner organisationen, der i øvrigt fylder 100 år i 2019.

Læs også: Nyt råd skal gøre danske virksomheder førende inden for bæredygtig og ansvarlig virksomhedsdrift

Konferencen havde også nogle stærke repræsentanter fra udviklingslandene. Gladys Rojas fra tekstilindustrien i Honduras fortalte ifølge Globalnyt om, hvordan stædigt, langsigtet fagforeningsarbejde har styrket arbejderne og øget den sociale dialog – og både sikret arbejderrettigheder, jobs og tilfredse virksomheder.

Og fra Myanmar fortalte Maung Maung, som er præsident for Ulandssekretariatets partner, hovedorganisationen CTUM, om hvordan man er gået fra illegal og eksileret fagbevægelse til, at man nu er begyndt at bygge organisationen op med organisationsudvikling og træning. Maung Maung nævnte også det samarbejde, som Ulandssekretariatet og DI har med det danske udenrigsministerium om uddannelse i social dialog.

Fra arbejdsgiverside kunne kenyanske Flora Mutahi, direktør og bestyrelsesmedlem i Global Compact, berette hvordan man prøver at etablere ansvarlige virksomheder, og direktør Niels Østerberg fra den danske juice-virksomhed, Orana, sluttede formiddagen af med en fortælling om, hvordan en ansvarlig virksomhed med udgangspunkt i social dialog kan være til stede både lokalt og globalt – og vinde på bundlinjen ved det.

- JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)