24.05.2023 | Supply chain
Atea inspirerer til genanvendelse af it-produkter i flere afrikanske lande
Indhold fra partner Hvad er dette?
Atea Returns lokaler i Albertslund dannede rammen om et erhvervsinspirationsbesøg fra Ghana, Nigeria og Kenya. De fremmødte ser store muligheder i genanvendte it-produkter, som har potentiale til at aflaste belastning med it-affald i flere afrikanske land
I maj måned var en gruppe højtstående embeds- forretningsfolk fra hhv. Ghana, Nigeria og Kenya på inspirationstur til København under navnet Africa Tech Delegation, som var medarrangeret af de respektive danske ambassader. Her skulle delegationen høre om Danmarks nye digitaliseringsministerium og besøge højtprofilerede it-virksomheder – herunder Atea.
Atea står bag Nordens største genanvendelsesprogram for it-udstyr; Atea Return. Igennem Atea Return har Atea i 2022 håndteret mere end 600 tusind enheder, og givet dem nyt liv. En vigtig del af at tage gammelt it-udstyr, skille det ad og give det et nyt liv er Atea Danmarks lokation i Albertslund.
Atea opkøbte virksomheden Dropitin i december 2022, og siden har stedets 1200 m2 i Albertslund fungeret som et center for modtagelse, datasletning og rensning af brugt it. Atea Return er en vigtig del af virksomhedens strategi; antallet af behandlede enheder stiger og der er store miljømæssige gevinster at hente for både Atea og dets kunder. Derfor var Ateas lokaler i Albertslund et oplagt besøgsmål for Africa Tech Delegation.
Model for genbrugt it inspirerer
Africa Tech Delegations besøg hos Atea var arrangeret med hjælp af de danske ambassader i hhv. Ghana, Kenya og Nigeria samt NGO Director i Atea Nils Løwe. Nils Løwe har længe haft et tæt samarbejde med interessenter i Ghana, særligt i forbindelse med Afrikas største digitaliseringsprojekt; Ghanas nationale identifikationsprojekt som sikrede en registreret identitet til alle i landet.
Hos Atea i Albertslund blev de delegerede, anført af CX Director Lars Barenkopf, Sustainability Technology Manager Kristjan Hugosson og Life Cycle Manager Channie Hørdum indført i hvordan Atea arbejder med bæredygtighedsmål og genanvendt it. Desuden fik delegationen også et unikt og udførligt indblik i hvordan Lifecycle Services Manager Nikolaj Kristiansens faciliteter fungerer og arbejder.
Ateas arbejde med life cycle management og genanvendelse af it-komponenter var noget, som flere af de delegerede fandt stor inspiration i. Særligt hvordan Atea organiserer sin model for genanvendelse af it, finder et sundt forretningselement og betragteligt reducerer de miljømæssige omkostninger der er forbundet med produktionen af it-produkter, var noget som de delegerede tog med sig.
”Helt sikkert et system som ville kunne aflaste os i Ghana”
Højtstående embedsrepræsentant fra Ghanas finansielle sektor Nancy Arhinfuwaa Imadi så et stort potentiale for Ghana ved, at lade inspirere af Atea Return:
”Atea Return er et system som ville kunne aflaste os i Ghana. Denne her model har et kæmpe potentiale. Lige nu lider vi under, at mange bruger vores land til at ’dumpe’ it-affald fuldstændig ukontrollerbart. Med sådan et system som Atea Return ville vi i langt højere grad kunne tage ejerskab over it-affaldet, og få noget brugbart ud af det”.
Særligt det at kunne tage ejerskab over affaldet er noget som Nancy Imadi lagde stort vægt på:
”I Ghana har vi et akut problem med it-affald, men vi har også et stort marked for it-produkter. Flere og flere ghanesere vil og kan købe store mængder af it-produkter, og derfor ville det giver super god mening for os, hvis vi som land kunne tage ejerskab over it-affaldet og bruge det til, at forsyne vores egne behov med noget af alt den store mængde affald vi har”.
For Nancy Imadi havde oplevelsen hos Atea understreget vigtigheden af, at man bliver bedre til at oplyse om problemerne med it-affald på et globalt plan.
NGO Director i Atea Nils Løwe, mener også, at Atea kan være behjælpelig i Ghana:
”Atea kan med vores specialistviden og mangeårige erfaring indenfor bæredygtige IT-løsninger inspirere myndigheder og lokale interessenter til, at kigge ind i lignende løsninger i deres eget nærområde. På denne måde kan Atea bidrage til at fremme en mere bæredygtig agenda som er vigtig i hele verden”.
Læs mere om Atea Return, og se hvor virksomheder kan spare på CO2-regnskabet ved at genbruge it-produkter her
Klima, miljø og energi

Bæredygtighed: Nu befinder CIO’s sig i frontlinjen!
Er du klar til at dokumentere klimabelastningen fra it-infrastrukturen - fra CO2-udledningen fra virksomhedens on premise datacenter til ressourceforbruget og energieffektiviteten i organisationens nyindkøbte pc’er?
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Atea lancerer nyt netværk: Flere skal genbruge deres it-udstyr
Kun 40 procent af brugte it-enheder i Danmark bliver genanvendt. Derfor har Nordens største it-leverandør, Atea, taget initiativ til 100% Klubben. Et netværk, der skal støtte både små og store organisationer i at genbruge og genanvende digitale enheder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling
Læs hvorfor de nye dokumentationskrav bliver en gigantisk udfordring for alle CIO’s
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Atea kåret som verdens mest bæredygtige it-servicevirksomhed igen
For andet år i træk topper Nordens største it-leverandør, Atea, listen som verdens mest bæredygtige virksomhed inden for it-servicebranchen ifølge Corporate Knights’ Global 100-liste. Samtidig stiger Atea to pladser på den samlede liste over verdens mest bæredygtige virksomheder fra nr. 51 til nr. 49 i år.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Atea LIVE: Life Cycle Management
Sådan udnytter du potentialet og får styr på det nye EU-direktiv!
Indhold fra partner
Medarbejder

”Det jeg laver, skal give mening, ellers er det lige meget”
Unge med autisme kan få succesoplevelser både fagligt og socialt på arbejdspladsen, hvis de får den rette hjælp. Martin Hvidsteen er en af dem. Han er 25 år gammel, og er efter et 8 måneders praktikforløb nu fastansat i en flexjob ordning hos Modern Workplace-teamet i Atea Consulting. Martin gør ikke gerne noget, som ikke giver mening – der skal ske noget, og der skal være fremdrift.
Indhold fra partner