Bæredygtige investeringer bliver big business

Den norske oliefond er med til at sparke gang i efterspørgslen på bæredygtige investeringer i Skandinavien. Norge og Sverige er langt foran Danmark og Finland, men interessen stiger i alle de nordiske lande.

16.12.2013

CSR.dk

Søren Larsen, Head of SRI i Nykredit siger, at det nye er systematiske bæredygtighedsanalyser. Foto: Nykredit..

Humøret er højt hos Nykredits chef for bæredygtige investeringer den formiddag, Erhvervsmagasinet CSR beder ham vurdere, om investorerne er blevet mere eller mindre interesseret i at investere i virksomheder, som kan dokumentere ansvarlighed.

Læs også: Nykredit lancerer ambitiøs klimaindsats

Søren Larsen har netop læst rapporten fra det udvalg, som rådgiver den norske oliefond om, hvordan nordmændenes mange penge bedst kan investeres. Og det gør ham fornøjet, at et af rådene er, at ansvarlighed bør integreres i investeringsmandatet.

”Læg mærke til, at olifonden har en formue på 4.400 milliarder norske kroner. De er investeret i 700 af verdens største selskaber. Det er enorme summer; og det vil selvfølgelig få betydning, når fonden nu bliver rådgivet til at tænke den enkelte virksomheds arbejde med ansvarlighed ind i investeringerne”, siger Søren Larsen, head of SRI i Nykredit.

”Der sker meget i øjeblikket. Flere inddrager ansvarlighed i investeringsprocessen, og vi oplever også i Danmark en  voksende interesse”, understreger Søren Larsen. Nordeas chef på området er enig:

Norge og Sverige er langt foran Danmark, mener Klaus Fridorf, director RI & Governance i Nordea. Foto: Nordea..

Det bliver big business
”Det bliver big business, det her. Når først folk finder ud af, at de gennem deres investeringer kan være med til at påvirke den globale udvikling, bliver det rigtig spændende”, siger Klaus Fridorf, director, Responsible Investments & Governance i Nordea. Han oplever, at det nordiske marked er ekstremt divertificeret:

”Der er langt større pres fra investorerne i Norge og Sverige end i Danmark og Finland. I Norge er årsagen oliefonden. Hele den norske befolkning er med og diskuterer, hvor og hvordan der skal investeres. Svenskerne adskiller sig fra danskerne ved i højere grad at diskutere de virksomheder, som gør det godt frem for dem, der gør det dårligt”

Ansvarlighed skal integreres
Der har været fokus på ansvarlige investeringer længe, forklarer Klaus Fridorf.

”Det nye er, at man nu er gået fra et etisk og moralsk filter over til at ville integrere ansvarlighed i hele porteføljen. Bæredygtige investeringer er ikke længere noget, nogle få tosser står og diskuterer i et hjørne. Det er ramme alvor. Kravene til de virksomheder, der skal investeres i, vokser fra kunder og myndigheder, og det må banker og investeringsselskaber forholde sig til”, siger Klaus Fridorf.

Nordea-chefen forklarer, at de systemer, som skal vurdere de forskellige virksomheder, er ekstremt komplekse og varierer fra branche til branche.

Systematiske bæredygtighedsanalyser
Området bæredygtige investeringer er i fuld gang med at ændre sig, forklarer Søren Larsen fra Nykredit:

”Tidligere kiggede vi i Nykredit fortrinsvis på normer og konventioner, og vi screenede blandt andet alle virksomheder, vi investerede i, i forhold til Global Compact. I dag bygger vi i Nykredits Fokus-afdelinger systematisk bæredygtighedsanalyser ovenpå. Nykredit inddrager også det enkelte selskabs måde at forholde sig til sine udfordringer på, lige som vi vurderer, hvordan selskabet agerer i forhold til konkurrenter”, siger Nykredit-chefen.

”Vi anvender bæredygtighedsanalyser, der vurderer det enkelte selskabs performance på en række relevante kriterier. Det kan være god selskabsledelse, CO2-reduktion, arbejdsrettigheder eller biodiversitet. Og selskabet sammenlignes med sine konkurrenter i samme branche. Man kan sige, at vi forsøger at investere efter samme tanker om ansvarlig adfærd, som de bedste danske virksomheder agerer efter i deres daglige arbejde”, siger Søren Larsen.

Charlotte Mansson, Ethix SRI Advisors, screener virksomheder for at vurdere, om de holder det, de lover. Foto: Ethix..

Charlotte Mansson, som er seniorrådgiver hos Ethix SRI Advisors, følger området for bæredygtige investeringer tæt. Hendes opgave er at screene virksomheder for at vurdere, om de lever op til det, de lover.

Læs også: Storbank sætter nye standarder for finanssektoren

”For nogle år siden havde vi kun store banker som kunder. I dag er også mindre banker og pensionskasser med, og interessen breder sig fra kun at være rettet mod .de børnsnoterede aktier til også at omfatte datoobligationer og erhvervsobligationer”, siger Charlotte Mansson, som vurderer, at også professionelle bestyrelser i dag forholder sig mere aktivt end tidligere til bæredygtige investeringer.

Om FN’s principper for ansvarlig investering
Flere banker oplyser på deres hjemmesider, at de følger FN’s principper for ansvarlig investering. Principperne kaldes UNPRI og består af seks principper for, hvordan man bør arbejde med investeringer i relation til miljømæssige, sociale og selskabsledelsesmæssige forhold. De tre forhold er sammenfattet i ESG (Environmental, Social og Governance), som dækker over miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold.

UNPRI blev lanceret i 2006. De er blevet til i et samarbejde mellem FN’s miljødeklaration for finansielle virksomheder (UNEP FI), FN's Global Compact og et stort antal interessenter.

De seks principper er:

  • Vi vil indarbejde ESG-forhold i investeringsanalysen og beslutningsprocessen
  • Vi vil være aktive ejere og indarbejde ESG-forhold i vores politikker for ejerskab og i den operationelle håndtering af investeringerne
  • Vi vil søge at opnå åbenhed om ESG-forhold fra de enheder, vi investerer i
  • Vi vil fremme accept og implementering af principperne inden for investeringsbranchen
  • Vi vil samarbejde om at øge effektiviteten i forbindelse med implementeringen af principperne
  • Vi vil rapportere om vores aktiviteter og fremdrift i forhold til implementeringen af principperne

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V