Bæredygtige investeringer bliver big business

Den norske oliefond er med til at sparke gang i efterspørgslen på bæredygtige investeringer i Skandinavien. Norge og Sverige er langt foran Danmark og Finland, men interessen stiger i alle de nordiske lande.

16.12.2013

CSR.dk

Søren Larsen, Head of SRI i Nykredit siger, at det nye er systematiske bæredygtighedsanalyser. Foto: Nykredit..

Humøret er højt hos Nykredits chef for bæredygtige investeringer den formiddag, Erhvervsmagasinet CSR beder ham vurdere, om investorerne er blevet mere eller mindre interesseret i at investere i virksomheder, som kan dokumentere ansvarlighed.

Læs også: Nykredit lancerer ambitiøs klimaindsats

Søren Larsen har netop læst rapporten fra det udvalg, som rådgiver den norske oliefond om, hvordan nordmændenes mange penge bedst kan investeres. Og det gør ham fornøjet, at et af rådene er, at ansvarlighed bør integreres i investeringsmandatet.

”Læg mærke til, at olifonden har en formue på 4.400 milliarder norske kroner. De er investeret i 700 af verdens største selskaber. Det er enorme summer; og det vil selvfølgelig få betydning, når fonden nu bliver rådgivet til at tænke den enkelte virksomheds arbejde med ansvarlighed ind i investeringerne”, siger Søren Larsen, head of SRI i Nykredit.

”Der sker meget i øjeblikket. Flere inddrager ansvarlighed i investeringsprocessen, og vi oplever også i Danmark en  voksende interesse”, understreger Søren Larsen. Nordeas chef på området er enig:

Norge og Sverige er langt foran Danmark, mener Klaus Fridorf, director RI & Governance i Nordea. Foto: Nordea..

Det bliver big business
”Det bliver big business, det her. Når først folk finder ud af, at de gennem deres investeringer kan være med til at påvirke den globale udvikling, bliver det rigtig spændende”, siger Klaus Fridorf, director, Responsible Investments & Governance i Nordea. Han oplever, at det nordiske marked er ekstremt divertificeret:

”Der er langt større pres fra investorerne i Norge og Sverige end i Danmark og Finland. I Norge er årsagen oliefonden. Hele den norske befolkning er med og diskuterer, hvor og hvordan der skal investeres. Svenskerne adskiller sig fra danskerne ved i højere grad at diskutere de virksomheder, som gør det godt frem for dem, der gør det dårligt”

Ansvarlighed skal integreres
Der har været fokus på ansvarlige investeringer længe, forklarer Klaus Fridorf.

”Det nye er, at man nu er gået fra et etisk og moralsk filter over til at ville integrere ansvarlighed i hele porteføljen. Bæredygtige investeringer er ikke længere noget, nogle få tosser står og diskuterer i et hjørne. Det er ramme alvor. Kravene til de virksomheder, der skal investeres i, vokser fra kunder og myndigheder, og det må banker og investeringsselskaber forholde sig til”, siger Klaus Fridorf.

Nordea-chefen forklarer, at de systemer, som skal vurdere de forskellige virksomheder, er ekstremt komplekse og varierer fra branche til branche.

Systematiske bæredygtighedsanalyser
Området bæredygtige investeringer er i fuld gang med at ændre sig, forklarer Søren Larsen fra Nykredit:

”Tidligere kiggede vi i Nykredit fortrinsvis på normer og konventioner, og vi screenede blandt andet alle virksomheder, vi investerede i, i forhold til Global Compact. I dag bygger vi i Nykredits Fokus-afdelinger systematisk bæredygtighedsanalyser ovenpå. Nykredit inddrager også det enkelte selskabs måde at forholde sig til sine udfordringer på, lige som vi vurderer, hvordan selskabet agerer i forhold til konkurrenter”, siger Nykredit-chefen.

”Vi anvender bæredygtighedsanalyser, der vurderer det enkelte selskabs performance på en række relevante kriterier. Det kan være god selskabsledelse, CO2-reduktion, arbejdsrettigheder eller biodiversitet. Og selskabet sammenlignes med sine konkurrenter i samme branche. Man kan sige, at vi forsøger at investere efter samme tanker om ansvarlig adfærd, som de bedste danske virksomheder agerer efter i deres daglige arbejde”, siger Søren Larsen.

Charlotte Mansson, Ethix SRI Advisors, screener virksomheder for at vurdere, om de holder det, de lover. Foto: Ethix..

Charlotte Mansson, som er seniorrådgiver hos Ethix SRI Advisors, følger området for bæredygtige investeringer tæt. Hendes opgave er at screene virksomheder for at vurdere, om de lever op til det, de lover.

Læs også: Storbank sætter nye standarder for finanssektoren

”For nogle år siden havde vi kun store banker som kunder. I dag er også mindre banker og pensionskasser med, og interessen breder sig fra kun at være rettet mod .de børnsnoterede aktier til også at omfatte datoobligationer og erhvervsobligationer”, siger Charlotte Mansson, som vurderer, at også professionelle bestyrelser i dag forholder sig mere aktivt end tidligere til bæredygtige investeringer.

Om FN’s principper for ansvarlig investering
Flere banker oplyser på deres hjemmesider, at de følger FN’s principper for ansvarlig investering. Principperne kaldes UNPRI og består af seks principper for, hvordan man bør arbejde med investeringer i relation til miljømæssige, sociale og selskabsledelsesmæssige forhold. De tre forhold er sammenfattet i ESG (Environmental, Social og Governance), som dækker over miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold.

UNPRI blev lanceret i 2006. De er blevet til i et samarbejde mellem FN’s miljødeklaration for finansielle virksomheder (UNEP FI), FN's Global Compact og et stort antal interessenter.

De seks principper er:

  • Vi vil indarbejde ESG-forhold i investeringsanalysen og beslutningsprocessen
  • Vi vil være aktive ejere og indarbejde ESG-forhold i vores politikker for ejerskab og i den operationelle håndtering af investeringerne
  • Vi vil søge at opnå åbenhed om ESG-forhold fra de enheder, vi investerer i
  • Vi vil fremme accept og implementering af principperne inden for investeringsbranchen
  • Vi vil samarbejde om at øge effektiviteten i forbindelse med implementeringen af principperne
  • Vi vil rapportere om vores aktiviteter og fremdrift i forhold til implementeringen af principperne

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.05.2025CSR.dk

Nu skal ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

09.05.2025CSR.dk

Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

08.05.2025CSR.dk

Mål uden midler: Københavns Kommunes nye klimamål

08.05.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service Danmark offentliggør årsrapport for 2024

08.05.2025CSR.dk

Esbjerg tager skridt mod grøn milepæl: CO2-terminal skal gøre Danmark til CCS-knudepunkt

08.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Drop PLC-korset: Din tidligere fordel er blevet en belastning

07.05.2025CSR.dk

Global grøn opbremsning: Accura mærker konsekvenserne

07.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Vil revolutionere datacenterindustrien med ny AI-teknologi

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København