08.11.2013  |  Klima, miljø og energi

Big data-virksomhed vinder årets Sustainia Award

Den israelske virksomhed TaKaDu modtog i aftes Mandag Morgens Sustainia Award. Virksomheden belønnes for sin avancerede teknologi, der mindsker vandspild i transporten fra vandværk til forbruger.

"Ved hjælp af avanceret teknologi afhjælper de et alvorligt problem, som mange befolkninger rundt om i verden står over for, vandmangel”

Arnold Schwarzenegger om prismodtageren TaKaDu.

80 milliarder kroner. Så mange penge taber vandværker verden over på, at et sted mellem en fjerdedel og en tredjedel af det vand, de producerer, forsvinder undervejs i distributionen frem til kunderne.

Det er grundlaget for den succesrige forretning, som torsdag aften gjorde den israelske big data-virksomhed TaKaDu til vinder af Mandag Morgens globale bæredygtighedspris, Sustainia Award 2013. Prisen blev uddelt i Det Kongelige Teater i København.

500 indstillede projekter
Vinderen er fundet blandt mere end 500 indstillede projekter, hvoraf de 100 bedste er præsenteret i publikationen Sustainia100. Prisoverrækkelsen fandt sted i Det Kongelige Teater i København i overværelse af flere end 1.000 gæster. En priskomité med Californiens tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger i spidsen har udvalgt TaKaDu blandt flere end 500 indstillede bæredygtighedsprojekter fra 79 lande.

Læs også: Sustainia-direktør udnævnt til Worldchanger

Den grønne tænketank
Sustainia Award uddeles af Mandag Morgens grønne tænketank, Sustainia, i samarbejde med Arnold Schwarzeneggers klimainitiativ R20, EU-Kommissionen, UN Global Compact og International Federation for Housing and Planning (IFHP). Bag Sustainia står også en lang række virksomheder og fonde, heriblandt: Realdania, Novo Nordisk, DNV, Philips Lighting, Brunata, Rambøll, Microsoft, GE, Cisco og Gehl Architects.

Schwarzenegger og grønne actionhelte
Til mandagmorgen.dk siger Arnold Scharzenegger, at prisvinderen leverer en af de teknologiske løsninger, vi har behov for:

”Ved hjælp af avanceret teknologi afhjælper de et alvorligt problem, som mange befolkninger rundt om i verden står over for, vandmangel,” siger Schwarzenegger, der kalder TaKaDus medarbejdere for ”ægte grønne actionhelte”.

Hollywood-stjernen, der som formand for sammenslutningen af klimavenlige regioner, R20, har gjort grøn omstilling og bæredygtighed til sit centrale budskab, har i priskomitéen selskab af Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, og den indiske formand for FN’s Klimapanel, Rajendra K. Pachauri.

TaKaDus forretningsmodel
TaKaDus forretningsmodel består i at anvende avanceret software til at hjælpe forsyningsselskaberne med at udnytte de store mængder data, som selskaberne i forvejen selv ligger inde med.

TaKaDu-konsulenterne kan på den måde hjælpe med at diagnosticere uregelmæssigheder, lækager og sprængte rør. Hurtig opsporing og udbedring af fejl på ledningsnettene giver store besparelser, både i form af mindre vandspild og mindre komplicerede reparationer, da uopdagede udslip typisk fører til komplicerede skader.

Læs på Mandag Morgens hjemmeside "Årets Sustainia-vinder begrænser vandspild med big data.

OECD anslår, at efterspørgslen efter vand vil stige med 55 procent fra 2000 til 2050, og at 40 pct. af verdens befolkning til den tid vil leve i regioner, hvor adgangen til vand er under pres.

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere