13.12.2016 | Klima, miljø og energi
Bill Gates klar med grønne investeringer i milliardklassen
En stribe velhavere med Bill Gates i spidsen har oprettet en investeringsfond, der skal smide 1 mia. dollars efter billig, miljøvenlig energi for at imødekomme verdens voksende behov på CO2-fri vis.
Flere og flere mennesker verden over får brug for endnu mere energi i fremtiden, herunder millioner, der slet ikke har det i dag. Det vil øge deres levestandard, men også øge presset på Jordens ressourcer og ikke mindst klimaet.
Læs også: Danmark med i omfattende satsning på grøn energi
På den baggrund har en gruppe globale investorer i superrig-klassen stiftet en fond, Breakthrough Energy Ventures (BEV), der skal investere 1 mia. dollars (omkring 7 mia. kr.) i energiformer og -teknologier på vej frem, der kan være med til at ”levere billig og stabil energi med målet om at reducere de globale drivhusgasudledninger til tæt på nul”, som det hedder.
BEV er dannet af medlemmer af den såkaldte Breakthrough Energy Coalition (BEC), der blev lanceret i forbindelse med COP21 i Paris sidste år. Hovedmanden bag BEC var og er Microsoft-grundlæggeren Bill Gates, verdens rigeste mand ifølge Forbes, og han sidder da også for bordenden i den nye fond.
Med sig har han bl.a. Amazon-stifteren Jeff Bezos, nr. 5 på Forbes’ liste, Richard Branson, Michael Bloomberg og Alibabas Jack Ma, og sammen vil de i alt 24 partnere ”samarbejde med andre investorer, regeringer, forskningsinstitutioner og erhvervspartnere” for kombinere videnskabelig ekspertise og en lang tidshorisont med både tolerance og forståelse for ”investeringsrisiciene i forbindelse med at transformere energimarkederne”.
Som grundlag for arbejdet, har fonden etableret et innovationslandskab med fem områder – elektricitet, transport, landbrug, produktion og bygninger – der skal ”illustrere det univers af teknologier, som offentlige og private investorer kan støtte” for at lede verden i retning af nul udledninger. For at lykkes med sin målsætning, peger gruppen på, at alle fem områder skal adresseres i forhold til drivhusgasudslip, og det kræver netop den slags ’ud-af-boksen’-tænkning, der er nødvendig.
Læs også: Bill Gates’ fond donerer halv milliard til kvinders ligestilling
”Alt for ofte lader vi det, vi tror, vi ved, definere, hvad der er muligt. Når det kommer til energi siger folk, at man ikke kan tjene penge, møde efterspørgslen og skabe fordele for miljøet samtidig. Men det kan vi, og det vil vi. Det her tiltag vil kombinere teknologisk innovation og videnskabelig viden med den investeringsekspertise der er nødvendig for at transformere energimarkederne”, siger Jack Ma.
-AK
Samfund

Nyt Diversitetsbarometer viser betydelige udfordringer med ligestillingen
Tænketanken EQUALIS udgiver i dag sit første Diversitetsbarometer. Det leverer et samlet overblik over ligestillingsudfordringerne på det danske arbejdsmarked - og en bredside mod selvfortællingen om ligestilling i Danmark.
Strategi & ledelse

Samlet byggebranche sætter grønnere retning for branchen med 12 anbefalinger
Hvis det skal lykkes at skabe et bæredygtigt byggeri, er det afgørende, at bygherrer, ingeniører, arkitekter, entreprenører, materialeleverandører og driftsherrer finder ud af at samarbejde på tværs. Det skal 12 anbefalinger fra hele bygge- og anlægsbranchen sikre.
Klima, miljø og energi

Massivt solcelleanlæg skal monteres på taget af Bella Center
Et solcelleanlæg på størrelse med to fodboldbaner på Bella Centers tag skal fremover dække en tredjedel af Bella Centers strømforbrug.
Klima, miljø og energi

Danmark skal lede forvandlingen af EU’s fødevaresystem
Københavns Universitet skal stå i spidsen for et nyt EU-projekt, som på tværs af europæiske lande skal mobilisere og motivere borgere til at ændre det globale fødevaresystem.
Klima, miljø og energi

Dansk friluftskæde kaster sig ud i genbrug og reparation af tøj
Med inspiration fra udlandet har Spejder Sport igangsat et tiltag, der skal gøre forretningen i stand til at gensælge og reparere friluftstøj.
Samfund

Ny undersøgelse: Danskerne ser skeptisk på genanvendt elektronik
Danskerne endnu ikke har taget genanvendt elektronik til sig, selvom der er store gevinster at hente i forhold til både klima, pengepung og tilgængelighed. Det viser en ny undersøgelse fra tech-virksomheden Refurbed.