13.12.2016  |  Klima, miljø og energi

Bill Gates klar med grønne investeringer i milliardklassen

En stribe velhavere med Bill Gates i spidsen har oprettet en investeringsfond, der skal smide 1 mia. dollars efter billig, miljøvenlig energi for at imødekomme verdens voksende behov på CO2-fri vis.

Flere og flere mennesker verden over får brug for endnu mere energi i fremtiden, herunder millioner, der slet ikke har det i dag. Det vil øge deres levestandard, men også øge presset på Jordens ressourcer og ikke mindst klimaet.

Læs også: Danmark med i omfattende satsning på grøn energi

På den baggrund har en gruppe globale investorer i superrig-klassen stiftet en fond, Breakthrough Energy Ventures (BEV), der skal investere 1 mia. dollars (omkring 7 mia. kr.) i energiformer og -teknologier på vej frem, der kan være med til at ”levere billig og stabil energi med målet om at reducere de globale drivhusgasudledninger til tæt på nul”, som det hedder.

BEV er dannet af medlemmer af den såkaldte Breakthrough Energy Coalition (BEC), der blev lanceret i forbindelse med COP21 i Paris sidste år. Hovedmanden bag BEC var og er Microsoft-grundlæggeren Bill Gates, verdens rigeste mand ifølge Forbes, og han sidder da også for bordenden i den nye fond.

Med sig har han bl.a. Amazon-stifteren Jeff Bezos, nr. 5 på Forbes’ liste, Richard Branson, Michael Bloomberg og Alibabas Jack Ma, og sammen vil de i alt 24 partnere ”samarbejde med andre investorer, regeringer, forskningsinstitutioner og erhvervspartnere” for kombinere videnskabelig ekspertise og en lang tidshorisont med både tolerance og forståelse for ”investeringsrisiciene i forbindelse med at transformere energimarkederne”.

Som grundlag for arbejdet, har fonden etableret et innovationslandskab med fem områder – elektricitet, transport, landbrug, produktion og bygninger – der skal ”illustrere det univers af teknologier, som offentlige og private investorer kan støtte” for at lede verden i retning af nul udledninger. For at lykkes med sin målsætning, peger gruppen på, at alle fem områder skal adresseres i forhold til drivhusgasudslip, og det kræver netop den slags ’ud-af-boksen’-tænkning, der er nødvendig.

Læs også: Bill Gates’ fond donerer halv milliard til kvinders ligestilling

”Alt for ofte lader vi det, vi tror, vi ved, definere, hvad der er muligt. Når det kommer til energi siger folk, at man ikke kan tjene penge, møde efterspørgslen og skabe fordele for miljøet samtidig. Men det kan vi, og det vil vi. Det her tiltag vil kombinere teknologisk innovation og videnskabelig viden med den investeringsekspertise der er nødvendig for at transformere energimarkederne”, siger Jack Ma.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere