14.02.2018  |  Klima, miljø og energi

Britisk farvel til dieseltoge i 2040

Regeringen i Storbritannien har planer om at udfase rent dieseldrevne tog på landets jernbanenet frem mod 2040. Vigtigt med et ambitiøst mål, siger transportministeren.

Om godt 22 år skal det være slut med osende dieseltog på de britiske jernbaner. I en tale i mandags lagde transportminister Jo Johnson således op til, at alle rent dieseldrevne tog, både passager- og godstog, skal være udfaset senest i 2040, skriver Financial Times.

Læs også: Verdens første soldrevne tog er på skinnerne i Indien

Omkring 29 procent af Storbritanniens nuværende togflåde kører udelukkende på diesel, og i sin tale opfordrede ministeren samtidig industrien til allerede i løbet af efteråret at komme med en plan for, hvordan udfasningen af disse tog kan finde sted. Ikke nogen nem opgave, men det er nødvendigt, mener han.

”Jeg vil gerne se os fjerne alle diesel-only-toge fra skinnerne senest i 2040. Det virker nok som et ambitiøst mål, og det skal det også være, og det undskylder jeg ikke for”, sagde han ifølge FT.

Jo Johnson pegede videre på, at jernbaneindustriens aktører bør arbejde i retning af at udnytte både bi-mode-teknologi, altså toge, der både får strøm fra luftledninger og samtidig har en dieselmotor, og alternative brændstoffer til fremdrift.

”Alternativt drevne tog, der kun får energi fra hydrogen er målet i horisonten, og jeg vil gerne se hydrogentog i test på de britiske jernbaner så snart som muligt, fordi hydrogen kan være et prismæssigt overkommeligt – og potentielt meget renere – alternativ til diesel”, sagde han ifølge FT.

Brug for en sammenhængende plan
Udmeldingen fra ministeren kommer i kølvandet på at adskillige elektrificeringsprojekter er blevet skrottet af regeringen. På den baggrund hilser forbrugergrupper ministerens budskab velkommen, men understreger samtidig, at det skal understøttes af en ”langsigtet regeringsstrategi for jernbaneinvesteringer, der kan begrænse udledningerne”, skriver FT.

”Der er store muligheder for at decarbonisere jernbanen og et akut behov for at reducere forureningen ved togstationerne. Men uden en mere sammenhængende tilgang er der risiko at vi vil se gamle dieseltoge køre rundt på nettet de næste 25 år”, siger leder af initiativet Campaign for Better Transport, Stephen Joseph.

Læs også: Sænkning af takster over Storebælt kan sende flere lastbiler på vejene

En anden del af den britiske regerings plan for ren luft går på et forbud mod nye benzin og dieselbiler, herunder hybrider, ligeledes fra 2040.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere