Business casen for CSR er bedre men også mere mangfoldig og mere krævende end tidligere

Er det hjertet, pengene, den løftede pegefinger eller ansvaret for planeten og det globale samfund, der driver CSR-værket? Det er alle fire, og mixet er forskelligt fra virksomhed til virksomhed. Læs 11 danske CSR-aktørers bud på business casen.

30.09.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der har altid hersket en lidt anspændt stemning omkring business casen for CSR. Det var som om, at jo mere der blev regnet, jo mere forsvandt de egentlige motiver for at arbejde med ansvarlighed og det omgivende samfunds forventninger. Eller også var det fantastisk for nogle dele af arbejdet, hvor man kunne se penge i kassen eller god omtale, men lidt ødelæggende for andre discipliner, som ikke så let lod sig regne på.

Tre spørgsmål til 11 CSR-folk
I 2019 – fire år efter Verdensmålene og Paris-aftalen – ligner business casen for CSR så sig selv? Det har CSR.dk sat sig for at undersøge. Vi har indhentet et bud på dette fra centrale CSR-aktører i Danmark med tilsammen flere hundrede års erfaring med CSR i både Danmark og udlandet. De repræsenterer virksomhederne, erhvervsorganisationer, en hel del både nye og etablerede rådgivere, og selv forskningen har vi gjort plads til.

De har hver især besvaret tre spørgsmål:

  • Hvordan ser business casen for CSR ud i dag?
  • Har den ændret sig, siden vi for 5-10 år siden talte meget om at energibesparelser også er penge på bundlinjen?
  • Hvad er helt afgørende for, at bæredygtighed og samfundsansvar faktisk hjælper forretningen?

Skulle der blive en næste gang for disse spørgsmål, kunne man udvide med bestyrelsesformænd, investorer og virksomhedernes driftsdirektører. Denne gang har fokus dog været på, at spørge dem, der bliver afkrævet business casen, og dem, der hjælper dem med at formulere den, hvad de oplever og tænker.

Enighed om de store linjer
De enkelte besvarelser kan læses i artiklerne under ”I fokus: business casen”. CSR.dk har dog prøvet at se, om der var nogle pointer, man kunne vride ud af en samlet gennemlæsning af svarene. Det var der.

  1. Vi slås stadig med og om, hvad vi kalder det. Begreber som CSR, samfundsansvar, bæredygtighed, ansvarlig virksomhedsdrift – og ESG som nyeste mainstream-begreb – er i konkurrence. På den anden side virker det til, at vi kan kalde det, hvad vi vil, det vigtige er, at arbejdet bliver gjort ordentligt.
  2. Arbejdet med CSR er en dynamisk disciplin, som flytter sig, når det omkringliggende samfund gør.
  3. CSR handler i dag mindre om omkostninger og at prøve at gøre noget godt på sidelinjen. CSR opleves som tydeligt mere integreret i virksomhedernes ledelse og aktiviteter. Det er som om, at dét, CSR-folk har talt om længe: tillid og relationer og strategiske risici og muligheder, nu er blevet helt tydeligt for mange nok, til at det betragtes som en naturlig del af det at drive forretning.
  4. Det afgørende er, at virksomheden arbejder med det, som er relevant for netop den, og finder ud af det i samarbejde med sine stakeholdere.
  5. CSR er ikke ens for alle, der er forskellige grader af bl.a. modenhed, virksomhedsstørrelse, synlighed, som spiller ind, når man taler om business casen. Det klassiske fokus på besparelser og compliance-risici er tydeligst i begyndelsen af virksomhedernes arbejde med CSR.
  6. Man skal være seriøs i sit arbejde med CSR og villig til at udfordre sig selv, afsætte ressourcer og gøre det ”ordentligt”. Ellers virker det – selvfølgelig – ikke. Det gode CSR-arbejde kræver dyb og bred involvering af virksomheden – og især dens ledelse.
  7. Virksomhedernes rolle og bidrag til samfundet er i den grad i spil. Der forventes i langt højere grad, at man spiller en positiv rolle og bidrager til at løse samfundsudfordringer.

Der er altså ikke ét endegyldigt svar på, hvad business casen for CSR er i 2019, men der er ét afgørende fremskridt: lydhørheden er der i hidtil uset grad. De næste artikler i temaet er fulde af svar, som du kan lade dig inspirere af, når du næste gang får taletid, der hvor beslutningerne kan tages.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: business casen

Hvad er business casen for CSR i 2019, og hvordan har den ændret sig? Hvad driver egentlig CSR-værket?  

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

28.10.2024BSR

Sponseret

Collaboration Crossroads: Recognizing When to Part Ways for Greater Impact

28.10.2024CSR.dk

Dagrofa køber Aarstiderne: vil skabe Danmarks stærkeste fællesskab for økologi, lokale varer og højkvalitetsprodukter

28.10.2024CSR.dk

Digitale løsninger er en af nøglerne til effektivt ESG-arbejde

25.10.2024CSR.dk

Greenwashing: Nye anbefalinger fra Forbrugerombudsmanden

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

Bestyrelsesuddannelse i ESG

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

ESG – Climbing the Data Mountain to Execute Strategy

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie