Business casen for CSR er bedre men også mere mangfoldig og mere krævende end tidligere

Er det hjertet, pengene, den løftede pegefinger eller ansvaret for planeten og det globale samfund, der driver CSR-værket? Det er alle fire, og mixet er forskelligt fra virksomhed til virksomhed. Læs 11 danske CSR-aktørers bud på business casen.

30.09.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der har altid hersket en lidt anspændt stemning omkring business casen for CSR. Det var som om, at jo mere der blev regnet, jo mere forsvandt de egentlige motiver for at arbejde med ansvarlighed og det omgivende samfunds forventninger. Eller også var det fantastisk for nogle dele af arbejdet, hvor man kunne se penge i kassen eller god omtale, men lidt ødelæggende for andre discipliner, som ikke så let lod sig regne på.

Tre spørgsmål til 11 CSR-folk
I 2019 – fire år efter Verdensmålene og Paris-aftalen – ligner business casen for CSR så sig selv? Det har CSR.dk sat sig for at undersøge. Vi har indhentet et bud på dette fra centrale CSR-aktører i Danmark med tilsammen flere hundrede års erfaring med CSR i både Danmark og udlandet. De repræsenterer virksomhederne, erhvervsorganisationer, en hel del både nye og etablerede rådgivere, og selv forskningen har vi gjort plads til.

De har hver især besvaret tre spørgsmål:

  • Hvordan ser business casen for CSR ud i dag?
  • Har den ændret sig, siden vi for 5-10 år siden talte meget om at energibesparelser også er penge på bundlinjen?
  • Hvad er helt afgørende for, at bæredygtighed og samfundsansvar faktisk hjælper forretningen?

Skulle der blive en næste gang for disse spørgsmål, kunne man udvide med bestyrelsesformænd, investorer og virksomhedernes driftsdirektører. Denne gang har fokus dog været på, at spørge dem, der bliver afkrævet business casen, og dem, der hjælper dem med at formulere den, hvad de oplever og tænker.

Enighed om de store linjer
De enkelte besvarelser kan læses i artiklerne under ”I fokus: business casen”. CSR.dk har dog prøvet at se, om der var nogle pointer, man kunne vride ud af en samlet gennemlæsning af svarene. Det var der.

  1. Vi slås stadig med og om, hvad vi kalder det. Begreber som CSR, samfundsansvar, bæredygtighed, ansvarlig virksomhedsdrift – og ESG som nyeste mainstream-begreb – er i konkurrence. På den anden side virker det til, at vi kan kalde det, hvad vi vil, det vigtige er, at arbejdet bliver gjort ordentligt.
  2. Arbejdet med CSR er en dynamisk disciplin, som flytter sig, når det omkringliggende samfund gør.
  3. CSR handler i dag mindre om omkostninger og at prøve at gøre noget godt på sidelinjen. CSR opleves som tydeligt mere integreret i virksomhedernes ledelse og aktiviteter. Det er som om, at dét, CSR-folk har talt om længe: tillid og relationer og strategiske risici og muligheder, nu er blevet helt tydeligt for mange nok, til at det betragtes som en naturlig del af det at drive forretning.
  4. Det afgørende er, at virksomheden arbejder med det, som er relevant for netop den, og finder ud af det i samarbejde med sine stakeholdere.
  5. CSR er ikke ens for alle, der er forskellige grader af bl.a. modenhed, virksomhedsstørrelse, synlighed, som spiller ind, når man taler om business casen. Det klassiske fokus på besparelser og compliance-risici er tydeligst i begyndelsen af virksomhedernes arbejde med CSR.
  6. Man skal være seriøs i sit arbejde med CSR og villig til at udfordre sig selv, afsætte ressourcer og gøre det ”ordentligt”. Ellers virker det – selvfølgelig – ikke. Det gode CSR-arbejde kræver dyb og bred involvering af virksomheden – og især dens ledelse.
  7. Virksomhedernes rolle og bidrag til samfundet er i den grad i spil. Der forventes i langt højere grad, at man spiller en positiv rolle og bidrager til at løse samfundsudfordringer.

Der er altså ikke ét endegyldigt svar på, hvad business casen for CSR er i 2019, men der er ét afgørende fremskridt: lydhørheden er der i hidtil uset grad. De næste artikler i temaet er fulde af svar, som du kan lade dig inspirere af, når du næste gang får taletid, der hvor beslutningerne kan tages.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: business casen

Hvad er business casen for CSR i 2019, og hvordan har den ændret sig? Hvad driver egentlig CSR-værket?  

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online