Business casen for CSR er bedre men også mere mangfoldig og mere krævende end tidligere

Er det hjertet, pengene, den løftede pegefinger eller ansvaret for planeten og det globale samfund, der driver CSR-værket? Det er alle fire, og mixet er forskelligt fra virksomhed til virksomhed. Læs 11 danske CSR-aktørers bud på business casen.

30.09.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der har altid hersket en lidt anspændt stemning omkring business casen for CSR. Det var som om, at jo mere der blev regnet, jo mere forsvandt de egentlige motiver for at arbejde med ansvarlighed og det omgivende samfunds forventninger. Eller også var det fantastisk for nogle dele af arbejdet, hvor man kunne se penge i kassen eller god omtale, men lidt ødelæggende for andre discipliner, som ikke så let lod sig regne på.

Tre spørgsmål til 11 CSR-folk
I 2019 – fire år efter Verdensmålene og Paris-aftalen – ligner business casen for CSR så sig selv? Det har CSR.dk sat sig for at undersøge. Vi har indhentet et bud på dette fra centrale CSR-aktører i Danmark med tilsammen flere hundrede års erfaring med CSR i både Danmark og udlandet. De repræsenterer virksomhederne, erhvervsorganisationer, en hel del både nye og etablerede rådgivere, og selv forskningen har vi gjort plads til.

De har hver især besvaret tre spørgsmål:

  • Hvordan ser business casen for CSR ud i dag?
  • Har den ændret sig, siden vi for 5-10 år siden talte meget om at energibesparelser også er penge på bundlinjen?
  • Hvad er helt afgørende for, at bæredygtighed og samfundsansvar faktisk hjælper forretningen?

Skulle der blive en næste gang for disse spørgsmål, kunne man udvide med bestyrelsesformænd, investorer og virksomhedernes driftsdirektører. Denne gang har fokus dog været på, at spørge dem, der bliver afkrævet business casen, og dem, der hjælper dem med at formulere den, hvad de oplever og tænker.

Enighed om de store linjer
De enkelte besvarelser kan læses i artiklerne under ”I fokus: business casen”. CSR.dk har dog prøvet at se, om der var nogle pointer, man kunne vride ud af en samlet gennemlæsning af svarene. Det var der.

  1. Vi slås stadig med og om, hvad vi kalder det. Begreber som CSR, samfundsansvar, bæredygtighed, ansvarlig virksomhedsdrift – og ESG som nyeste mainstream-begreb – er i konkurrence. På den anden side virker det til, at vi kan kalde det, hvad vi vil, det vigtige er, at arbejdet bliver gjort ordentligt.
  2. Arbejdet med CSR er en dynamisk disciplin, som flytter sig, når det omkringliggende samfund gør.
  3. CSR handler i dag mindre om omkostninger og at prøve at gøre noget godt på sidelinjen. CSR opleves som tydeligt mere integreret i virksomhedernes ledelse og aktiviteter. Det er som om, at dét, CSR-folk har talt om længe: tillid og relationer og strategiske risici og muligheder, nu er blevet helt tydeligt for mange nok, til at det betragtes som en naturlig del af det at drive forretning.
  4. Det afgørende er, at virksomheden arbejder med det, som er relevant for netop den, og finder ud af det i samarbejde med sine stakeholdere.
  5. CSR er ikke ens for alle, der er forskellige grader af bl.a. modenhed, virksomhedsstørrelse, synlighed, som spiller ind, når man taler om business casen. Det klassiske fokus på besparelser og compliance-risici er tydeligst i begyndelsen af virksomhedernes arbejde med CSR.
  6. Man skal være seriøs i sit arbejde med CSR og villig til at udfordre sig selv, afsætte ressourcer og gøre det ”ordentligt”. Ellers virker det – selvfølgelig – ikke. Det gode CSR-arbejde kræver dyb og bred involvering af virksomheden – og især dens ledelse.
  7. Virksomhedernes rolle og bidrag til samfundet er i den grad i spil. Der forventes i langt højere grad, at man spiller en positiv rolle og bidrager til at løse samfundsudfordringer.

Der er altså ikke ét endegyldigt svar på, hvad business casen for CSR er i 2019, men der er ét afgørende fremskridt: lydhørheden er der i hidtil uset grad. De næste artikler i temaet er fulde af svar, som du kan lade dig inspirere af, når du næste gang får taletid, der hvor beslutningerne kan tages.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: business casen

Hvad er business casen for CSR i 2019, og hvordan har den ændret sig? Hvad driver egentlig CSR-værket?  

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet