Business casen for CSR er bedre men også mere mangfoldig og mere krævende end tidligere

Er det hjertet, pengene, den løftede pegefinger eller ansvaret for planeten og det globale samfund, der driver CSR-værket? Det er alle fire, og mixet er forskelligt fra virksomhed til virksomhed. Læs 11 danske CSR-aktørers bud på business casen.

30.09.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der har altid hersket en lidt anspændt stemning omkring business casen for CSR. Det var som om, at jo mere der blev regnet, jo mere forsvandt de egentlige motiver for at arbejde med ansvarlighed og det omgivende samfunds forventninger. Eller også var det fantastisk for nogle dele af arbejdet, hvor man kunne se penge i kassen eller god omtale, men lidt ødelæggende for andre discipliner, som ikke så let lod sig regne på.

Tre spørgsmål til 11 CSR-folk
I 2019 – fire år efter Verdensmålene og Paris-aftalen – ligner business casen for CSR så sig selv? Det har CSR.dk sat sig for at undersøge. Vi har indhentet et bud på dette fra centrale CSR-aktører i Danmark med tilsammen flere hundrede års erfaring med CSR i både Danmark og udlandet. De repræsenterer virksomhederne, erhvervsorganisationer, en hel del både nye og etablerede rådgivere, og selv forskningen har vi gjort plads til.

De har hver især besvaret tre spørgsmål:

  • Hvordan ser business casen for CSR ud i dag?
  • Har den ændret sig, siden vi for 5-10 år siden talte meget om at energibesparelser også er penge på bundlinjen?
  • Hvad er helt afgørende for, at bæredygtighed og samfundsansvar faktisk hjælper forretningen?

Skulle der blive en næste gang for disse spørgsmål, kunne man udvide med bestyrelsesformænd, investorer og virksomhedernes driftsdirektører. Denne gang har fokus dog været på, at spørge dem, der bliver afkrævet business casen, og dem, der hjælper dem med at formulere den, hvad de oplever og tænker.

Enighed om de store linjer
De enkelte besvarelser kan læses i artiklerne under ”I fokus: business casen”. CSR.dk har dog prøvet at se, om der var nogle pointer, man kunne vride ud af en samlet gennemlæsning af svarene. Det var der.

  1. Vi slås stadig med og om, hvad vi kalder det. Begreber som CSR, samfundsansvar, bæredygtighed, ansvarlig virksomhedsdrift – og ESG som nyeste mainstream-begreb – er i konkurrence. På den anden side virker det til, at vi kan kalde det, hvad vi vil, det vigtige er, at arbejdet bliver gjort ordentligt.
  2. Arbejdet med CSR er en dynamisk disciplin, som flytter sig, når det omkringliggende samfund gør.
  3. CSR handler i dag mindre om omkostninger og at prøve at gøre noget godt på sidelinjen. CSR opleves som tydeligt mere integreret i virksomhedernes ledelse og aktiviteter. Det er som om, at dét, CSR-folk har talt om længe: tillid og relationer og strategiske risici og muligheder, nu er blevet helt tydeligt for mange nok, til at det betragtes som en naturlig del af det at drive forretning.
  4. Det afgørende er, at virksomheden arbejder med det, som er relevant for netop den, og finder ud af det i samarbejde med sine stakeholdere.
  5. CSR er ikke ens for alle, der er forskellige grader af bl.a. modenhed, virksomhedsstørrelse, synlighed, som spiller ind, når man taler om business casen. Det klassiske fokus på besparelser og compliance-risici er tydeligst i begyndelsen af virksomhedernes arbejde med CSR.
  6. Man skal være seriøs i sit arbejde med CSR og villig til at udfordre sig selv, afsætte ressourcer og gøre det ”ordentligt”. Ellers virker det – selvfølgelig – ikke. Det gode CSR-arbejde kræver dyb og bred involvering af virksomheden – og især dens ledelse.
  7. Virksomhedernes rolle og bidrag til samfundet er i den grad i spil. Der forventes i langt højere grad, at man spiller en positiv rolle og bidrager til at løse samfundsudfordringer.

Der er altså ikke ét endegyldigt svar på, hvad business casen for CSR er i 2019, men der er ét afgørende fremskridt: lydhørheden er der i hidtil uset grad. De næste artikler i temaet er fulde af svar, som du kan lade dig inspirere af, når du næste gang får taletid, der hvor beslutningerne kan tages.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: business casen

Hvad er business casen for CSR i 2019, og hvordan har den ændret sig? Hvad driver egentlig CSR-værket?  

Relateret indhold

23.12.2024CSR.dk

Benhårde prioriteringer kan være nødvendige for fremtidens klimatilpasning

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams